|

‘Sahipsiz bir masa müzede'

Tanzimat edebiyatının öncü isimlerinden Ahmet Mithat Efendi’nin çalışma masası uzun süredir kayıp. En son Basın Müzesi’ne bağışlandığı bilinen masa için müze müdüresi Saadet Altay, “Alt katta kayıtsız ve sahipsiz bir masa var. Eğer masa buysa mirasçıları onay versin biz de ismini yazıp sergileyelim” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/09/2017 Salı
Güncelleme: 11:43 - 19/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Ahmet Mithat Efendi
Ahmet Mithat Efendi

Gazeteci yazar Ahmet Mithat Efendi’nin ömrünün son 22 yılı geçirdiği tarihi yalıda kullandığı çalışma masası 1986’dan beri kayıp. Yıllardır mirasçıları tarafından yalıda korunan masa, bu tarihte başlayan tadilat çalışmaları sırasında Ahmet Mithat Efendi’nin torunun gelini Terhan Ulusoy tarafından Basın Müzesi’ne bağışlansa da uzun zamandır gören olmadı. Basın Müzesi Müdürü Saadet Altay, envanter kayıtlarında böyle bir masanın olmadığını ancak müzenin alt katında kaydı olmayan sahipsiz bir masa bulunduğunu belirterek “Eğer masa buysa mirasçıları onay versin biz de üzerine Ahmet Mithat Efendi’nin ismini yazıp sergileyelim” dedi.


DEVİR TESLİM YAPILMAMIŞTI

Geçtiğimiz hafta Yeni Şafak Pazar Eki’ne konuşan Terhan Ulusoy, Ahmet Mithat Efendi’nin çerçeveli bir portre fotoğrafını ve hem yemek yemek hem de yazılarını yazmak için kullandığı masayı yalının tadilata girmesi üzerine Basın Müzesi’ne götürdüğünü ancak müzede yıllar geçmesine rağmen bu fotoğraf ve masanın yayınlanmadığını söylemişti. Çıkan bu haber üzerine görüştüğümüz Müze Müdürü Saadet Altay, müzenin 1988 yılından bu yana faaliyette olduğunu, Ulusoy'un eski Müze Müdürü Nurhayat Berker’e masayı vermiş olabileceğini dile getirerek şu açıklamayı yaptı: “1996 yılında elinde Ahmet Mithat Efendi ve arkadaşlarının olduğu bir fotoğraf getiren Terhan hanım aynı zamanda bize daha önce verdiği masayı sordu, biz de öyle bir masa olmadığını söyledik. Çünkü Nurhayat hanım gittiğinde tam devir teslim yapılmamıştı. Daha sonra da bir iki eşya dışında hepsinin envanter kaydı yapıldı. Ama masanın envanter kaydı çıkmadı. Bu masa hala aşağıda duruyor. Kim Ahmet Mithat’ın masasını sergilemek istemez. Kendisini davet ediyoruz, eğer masayı hatırlıyorsa gelip baksınlar biz de masanın üzerine Ahmet Mithat Efendi’nin ismini yazalım. Ahmet Mithat’ın getirdiği resmi ise duvarımıza astık. Biz envanter çıkarırken bir örneğini de teslim eden kişiye veriyoruz elinde kaydı varsa bize getirmesini bekliyoruz.”


Yazarın masası kalesidir

Ahmet Mithat Efendi’nin yazı masasının kayıp haberi üzerine akademisyen yazar Prof. Dr. Handan İnci sosyal medyada bir kampanya başlattı. Kampanyaya “Yazarın masası kalesidir” sözleriyle destek veren Emrah Serbes , “Ahmet Mithat’ın çalışma masası kayıp. Torunu Terhan Ulusoy Basın Müzesi’ne veriyor en son, o masayı bulacağız” derken Ahmet Ümit ise “Ülkemizde yazara verilen kıymet..! Ahmet Mithat’ın çalışma masası kayıp. Torunu, masayı Basın Müzesi’ne veriyor, bir daha gören yok” cümleleriyle masanın bulunması için çağrıda bulundu.

#​Ahmet Mithat Efendi
#Yazar
#Edebiyat
7 yıl önce