|

Sahurda matematik yap

Beden normalde sürekli sindirim halinde bulunuyor. Oruç tutulduğu dönemdeyse sindirim sistemi ciddi bir yavaşlama gösteriyor. Bu sistemin tekrar sağlıklı olarak başlatılabilmesi için de düzgün bir iftar yapılması gerekiyor. Düzgün bir sahur da iftara kadar normal bir gün geçirmemizi sağlayabiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2015 Tuesday
Güncelleme: 23:43 - 15/06/2015 Monday
Yeni Şafak

Yeditepe Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Halit Yerebakan Ramazan ayında oruç sürecinin hem sağlıklı ve hem de rahat geçmesi için Yeni Şafak Gazetesi'ne önerilerde bulundu.



18 SAAT BÖYLE GEÇER


Sahurun enerji gereksinimi için gerekli yakıtın depolanmasını sağladığına dikkat çeken Dr. Halit Yerebakan,“Sahur yaparken adeta matematiği kullanmanız gerekli. İlk 8-12 saatlik tokluk karbonhidratlardan alınır. Sonrası için de proteinler devreye girer. Bu şekilde oruç, 18 saatlik açlık süresi boyunca sağlıklı bir şekilde tutulabilir" diyor.



Karabuğday tok tutuyor


Şeker, beyaz ekmek, makarna, pilav vb. kısa süreli tokluk sağlarlar. Bu sebeple özellikle sahurda müsli, kara buğday, kepek ekmeği, yüksek lif içeren ve az işlenmiş unlu gıdaların tümünün yenmesi öneriliyor. Bunlar sekiz saate kadar tok kalınmasını sağlayacaktır.



Yağsız süt acıktırıyor


Özellikle yarım yağlı tüketilmelidir. Yağsızları tüketimin hemen ardından şekere dönüşür. Kısa sürede acıkmaya sebep olur.


Her sahurda yumurta yenebilir. Saf protein içerir ve en önemli uzun etkili yakıt görevi görür.



Sağa yatın


Dolu mideyle yatağa girildiğinde özellikle sağ tarafın üzerine yatılmalıdır. Sol tarafa yatmak kalp ve ciğerler için gerekli olan boşluğu çalabilir.



İftar için öneriler


Ramazan ayının sağlık açısından en önemli öğünü iftar. Dr. Halit Yerebakan iftar için önerilerine orucun herhangi bir gıdayla açılmasının sakıncası olmadığını söyleyerek başlıyor ve devam ediyor: "Fakat orucu açar açmaz tüketilecek ılık ve sıvı bir gıda başlangıç için olmazsa olmazdır. Çorbayı iftar menünüzden sakın çıkarmayın."



10 dk ara verin


Çorbadan sonra bağırsak hareketlerinin tekrar düzenli olarak başlayabilmesi için vücuda zaman tanıyın. Sofradan en az on dakika uzak durun.



Faydası yok olmasın


Oruç tutmanın faydaları en kolay iftarlarda kaybedilir. Temposu hızlı olanlar genellikle hızlı yemek yerler. İftarda da bunu yapmak özellikle yavaşlayan metabolizmanıza kaldıramayacağı bir yük yüklemek olur. Lokmalarınızı gerçek manada sayın ve aralarını uzun tutun. Özellikle suyu yemek arasına dağıtarak ve soğuk için. Susama hissini geciktirecektir. Gece boyunca da sıvı tüketin. Meyve veya tatlıyı, yemekten 1-1.5 saat sonrasına bırakın.



FAYDASI İSPATLANDI


Bazı bilim adamları, Müslüman ve Bahailerin oruç tutarken sigara içmemelerinin bile, sonuçları olumlu etkileyeceğine işaret ediyorlar. Ayrıca dini sebeplerle oruç tutmaya genellikle yoğun ibadet ve meditasyon da eşlik ettiği için oruç, diğer faktörlerden bağımsız olarak sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterir.


* Pakistan Biyolojik Bilimler dergisinde 2007 yılında yayımlanan bir çalışma, obez kişilerin oruç tutmalarının kilo vermelerine yardımcı olduğunu gösterdi.


* Amerikan Kanser Birliği'nce ve Canser Causes Control dergisinde yayımlanan çalışmaya göre aralıklı tutulan orucun uzun dönem kanser riskini azalttığı gösterildi.


* Mayo Clinic ve Harvard Science' a göre, oruç tutmak kalp sağlığı açısından da faydalı. Buna muhtemel sebep, bedenin oruç döneminde kolesterol ve şekeri metabolize etmesidir. Vücutta yağ depolanmasını sağlayan sirtüin enzimi oruç döneminde baskılanır ve kötü kolesterol sentezini de azaltır.


*Science Translational Medicine'de bu yıl yayımlanan bir çalışmaya göre, oruç tutulan dönemde zeka keskinliğinde artış rapor edildi. Kalori kısıtlanmasının Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı beyni koruduğu gösterildi.



#sahur
#ramazan
#beyaz ekmek
#makarna
#pilav
9 years ago