|

Şehir hastaneleri ile sağlıkta yeni dönem

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “14 yıllık hayalim” diye anlattığı şehir hastaneleri projesi kapsamında hizmete giren ilk hastaneler hasta kabulüne başladı. Toplamda 40 bini aşkın hasta yatağına sahip olacak 29 şehir hastanesi ile ülkemizde sağlıkta yeni bir dönem başlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 12:25 - 2/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
29 hastane 40 bin hasta yatağı
29 hastane 40 bin hasta yatağı
ÖMER ÇAKKAL

Türkiye sağlıkta adeta altın yıllarını yaşıyor. Bugün artık alt ve orta gelirli vatandaşlar bile özel ve üniversite hastanelerinde tedavi olabiliyor, en gelişmiş görüntüleme cihazlarından yararlandığı gibi ilaçlarını çok az bir fark ödeyerek istediği eczaneden alabiliyor. Şimdi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “14 yıllık hayalimdi” diye anlattığı şehir hastaneleri çağı başlıyor. Proje kapsamında 22 kente 40 bin hasta yatağı kapasiteli 29 şehir hastanesi inşa edilecek. Bünyesinde birçok ihtisas hastanesini barındıran binlerce yataklı dev sağlık tesisleri, ücretsiz sağlık hizmeti sunacak.

HER HASTAYA ODA

Hastanelerinin tümünün 2019 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Şehir hastanelerindeki hasta odalarının büyük çoğunluğu, “her hastaya 1 oda” şeklinde tasarlandı. Özel odalar; tuvaleti, banyosu, televizyonu, buzdolabı ve gardırobu ile otel konforunda olacak.


DESTEK HİZMETLERİ DE ÖZEL SEKTÖRDEN

Bünyesinde ihtisas hastaneleri, Ar-Ge laboratuvarları ve teknoparkların yanı sıra otel, alışveriş merkezi, otopark ve kafe-restoran gibi sosyal tesisleri barındıran şehir hastaneleri ile tedavi ve araştırma ihtiyacının birlikte yürütülmesi, yetişmiş uzmanların zamanını daha verimli kullanması, hasta ve hasta yakınlarının kaliteli bir ortamda hizmet alması amaçlanıyor. Proje kamu-özel ortaklığı modeli ile hayata geçiriliyor. Hazinenin tahsis ettiği araziye şehir hastanelerini inşa edecek olan özel sektör; aynı zamanda temizlik, güvenlik, resepsiyon ve yemek hizmetleri başta olmak üzere destek hizmetlerini de karşılayacak. Böylece Sağlık Bakanlığı asli işlevi olan sağlık hizmetine odaklanacak, kalite daha da yükselecek.

TÜRKİYE SAĞLIKTA DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

Projenin fikir babası Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrupa'nın birçok özel hastanesinde olmayan hizmeti ücretsiz sunduklarını söyledi. Şehir hastanelerini “içinde hastaneler olan şehirler” diye anlatan Başbakan Yıldırım ise Türkiye'nin sağlıkta dünyaya örnek olduğunu kaydetti. Sağlık Bakanı Akdağ da 2002 yılına kadar hastanelerin yüzde 90'ının koğuş tipi olduğunu, bugün ise her hastayı özel odada yatırmak istediklerini söyledi.


Avrupa'nın en büyük hastanesi Sancaktepe'de olacak: 3800 yatak!

Proje kapsamında Ankara ve İstanbul'da açılacak hastaneler Avrupa'nın en büyük hastaneleri olacak. Ankara Etlik 3566, Bilkent ise 3660 yataklı olurken, İstanbul Sancaktepe tam 3800 hasta yatağı ile Avrupa'nın en büyüğü olacak.
#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Şehir hastaneleri
#Sağlık
7 yıl önce