|

Şehir Rehberi

Yeni Şafak ve
03:00 - 1/05/2016 Pazar
Güncelleme: 03:27 - 1/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Bir tıkla açılan düğün albümü





Ünlü perküsyon sanatçısı Gencer Savaş tarafından kurulan "Gencer Savaş ve Bandosu" birçok ünlü sanatçının sahne ve konser programlarının yanı sıra, özel etkinlikler ve düğün organizasyonlarında da yer alıyor. İzleyenlere müzik ve görsel şovlar sunan bando, Latin'den, pop müziğe, oyun havalarına kadar geniş bir yelpazede her türden müzikle dinleyicilerle buluşuyor. Grubun geçtiğimiz günlerde dijital platformlarda yayınlanan Türkiye'nin ilk düğün albümü de müzikseverlerle buluştu.



Bu Kur'an nüshaları yangından kurtarıldı





Suriye'deki yangında yok olmaktan kurtarılan Kur'an-ı Kerim'in ilk dönemine ait Kufi yazı türündeki nüshalar İstanbul'da Türk-İslam Sanatları Müzesi'nde sergileniyor. 250 bin yapraktan oluşan ve adını getirildiği Şam Emeviye Camii'nden alan ''Şam Evrakları Koleksiyonu'' 8. yüzyıl sonu ile 19. yüzyıl arasına tarihlenen binlerce belgeden oluşuyor. Koleksiyonun en dikkat çekici bölümü ise, kuşkusuz parşömen ve kağıt üzerine yazılmış Kur'an yaprakları, rulo Kur'anlar ve üzerine deri kaplanmış ahşap ciltler. Dünya'da Kufi yazı türünde en geniş kapsamlı sergi olma özelliğini taşıyan “Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: KÛFİ” 10 Mayıs'a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Ayasofya Müzesi'ndeki “Aşk-ı Nebi Hat Sergisi” de 10 Haziran tarihine kadar görülebilecek. Sergi, Mehmet Çebi'nin Koleksiyonundan seçilmiş 63 tane seçkin Hilye-i Şeriften oluşuyor.



Hayaller hamurdan hediyeler Play-Doh'dan





Play-Doh'nun geleneksel Hamurdan Hayaller Yarışması'nın bu yıl 12.si gerçekleşiyor. Play-Doh ile rengarenk hayal dünyaları kuran çocukların heyecanla beklediği yarışma bu yıl 15 Haziran tarihine kadar yapılıyor. Miniklerin yaratıcılığının değerlendirileceği yarışmanın jüri üyeleri arasında; moda tasarımcısı Arzu Kaprol, gazeteci-yazar Nora Romi, iç mimar Derin Sarıyer gibi Türkiye'nin farklı sanat dallarından isimler yer alıyor. Derece yapanlara özel hediyelerin verileceği ve 4-5 ve 6-7 olmak üzere iki yaş kategorisinde yapılacak yarışma için eserlerin www.hamurdanhayaller.com'a yüklenmesi yeterli olacak.



Haydi çocuklar bir gecelik kampa!





Harika Matematik Sergisi ve Da Vinci Learning Atölyeleri'nin büyük ilgi gördüğü The Zone Müze, 6 Mayıs Cuma akşamı Da Vinci Learning ile Müzede Bir Gece Kamp yapacak 9-14 yaş arası 20 meraklı çocuğu ağırlayacak. Çocuklar müzede kamp çadırlarını kendileri kuracaklar, kamp ocağında yemek yapacaklar ve kendileri için özel hazırlanmış uyku tulumlarında kalacaklar. Sabah kahvaltısı ile sona erecek olan programda katılımcı çocuklara, etkinlik boyunca ambulans ve sağlık görevlisinin de aralarında bulunduğu profesyonel bir ekip eşlik edecek.



Sularda gezinenlerin hikayesi





Boğaziçi Üniversitesi'nin BU+ Etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği 'Boğaziçi'nde Performans', Eylül'de tekrar buluşmak sözü ile sezonun son performansı 'Sen Balık Değilsin Ki' ile veda ediyor. Çıplak Ayaklar Kumpanyası, 'suyun yolculuğunu kendi yolculukları yapanların ve her türlü suyun sularında gezinenlerin hikâyesi' olarak betimlediği ''Sen Balık Değilsin Ki'' başlıklı performansı 3 Mayıs Salı günü Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydan'da saat 18.30'da sergileyecek.



'Bilge kadın' Zorlu PSM'ye geliyor





Hayatının her döneminde özgür ruhunu sanatının her alanına yansıtan Patti Smith, 23 Haziran Perşembe akşamı Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nin konuklarından biri olacak. İlk albümü “Horses” ile punk-rock sahnesine öncülük eden 'bilge kadın' Patti Smith, müzisyen, besteci, şair ve yazar kimliği ile tanınıyor. 70'lerin ortasında punk'ın doğduğu topraklarda türün öncüsü olarak müzik yapan Smith, albümleri, şiirleri ve kitaplarıyla sanat tarihine yön veren isimler arasında gösteriliyor.



'Şehir ve Sesler' festivali





İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nin sekizincisi "Şehir ve Sesler" temasıyla 8-15 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor. İTEF kapsamındaki etkinlikler; festivalin ana mekanları Beyoğlu Belediyesi ve KargArt başta olmak üzere Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi, Erbulak Evi, İtalyan Kültür Merkezi, Kuzguncuk Nail Kitabevi ve Nevmekan'da düzenlenecek. Festivalin bu yılki programı kapsamında yazar okumaları ve söyleşilerin yanı sıra “dijital edebiyat", ”şiir” ve “öykü” etkinlikleri de yer alacak. Bu yılki temaya uygun olarak edebiyatseverler, etkinliklerden sonra çeşitli müzik dinletilerine ve edebiyat performanslarına ücretsiz olarak katılabilecek.



Türkiye'nin lezzet haritasını çıkardı





Salih Seçkin Sevinç'in bloğuyla aynı adı taşıyan "Harbi Yiyorum" adlı kitabı, Sevinç'in Türkiye'de 6 yılda keşfettiği 130 ayrı lezzeti ve bu lezzeti nerede bulacağınız konusunda en büyük yardımcınız olacak. Sevinç "Türkiye'de yazılarını yazdığımız hiçbir şehri oranın lezzetlerini yazacağız diye planlayarak gitmedik. Hep başka bir iş ve bir vesileyle daha doğrusu o şehrin ya da mekanın gizli çağırışıyla gittik. Bu yüzden bu kitaptaki lezzet noktaları biz başka işlerle uğraşırken başımıza gelen en güzel şeylerdi. Bize sadece bunu yazarak arşivlemek düştü" diyerek kitabı yazma hikayesini de okuyucularla paylaşıyor.



Gülüyoruz ağlanacak halimize





İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Müfettiş adlı oyunu 10 Mayıs'ta seyirciyle buluşturuyor. Nikolav V. Gogol'un yazdığı A.Bülent Nacar'ın yönettiği oyunun başında Gogol, "aynada kendini çirkin görüyorsan, suçu aynaya bulma" der. Yozlaşma ve rüşveti "Gülüyoruz ağlanacak halimize" temasıyla anlatan oyun, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde sanatseverlere keyifli anlar yaşatacak.



Efendimiz'e sevgilerle





İlim ve İrfan dergisi, Kutlu Doğum vesilesiyle “kainatın bahara döndüğü ay” olarak tanımlanan Nisan sayısında “O olmasaydı, olmazdık” başlığıyla dosya hazırladı. Prof. Dr. Süleyman Uludağ ve Doç. Dr. Mahmut Çınar'ın dosya yazıları yer alıyor. 44. sayının diğer isimleriyse M. Nezihi Pesen, Prof. Dr. Süleyman Derin, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz, Prof. Dr. Ali Akpınar, İslim Gümüştekin, Kübra Zümrüt Orhan, Kemal Özer. Ayrıca Prof. Dr. Selahattin Yıldırım, bir hadis bir hikaye yazılarına devam ediyor. Ahmet Edip Başaran ise, bir tasavvuf klasiği olan Feriddüdin Attar'ın Mantıku't-Tuyur adlı eserindeki İlahi sesleri duyuruyor. Gülbahçe çocuk eki de bu sayıda çocukların ilgisine sunuluyor.



Çocuklara rengarenk saatler





NACAR, 7 yıldır çocukları mutlu etmek üzere TRT Genel Müdürlüğü'nün 23 Nisan etkinliklerine sponsor firma olarak destek veriyor. Bu yıl Antalya'da gerçekleştirilen ve 18 ülkeden çocukların katıldığı etkinliklerde 3 bin çocuğa rengarenk NACAR kol saatleri hediye edildi. Mutlulukarı gözlerinden okunan çocuklar, bayramın tadını doyasıya çıkarma fırsatı buldu.



#Şehir rehberi
#Etkinlikler
#Sanat
#Aktiviteler
8 yıl önce