|

Şehirde yaşamanın bedeli: Alerji

Bahar ve yaz mevsimi alerji mevsimi. Alerjiden etkilenen en büyük kitle ise çocuklar. Şehirlerde yaşayan çocukların daha az enfeksiyon hastalıklarına yakalandığını belirten uzmanlar, alerji ve astım gibi hastalıklara daha fazla yakalandığını belirtiyor.

Yeni Şafak ve
14:03 - 20/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 14:16 - 20/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Çocuklar apartmanda yaşıyorsa daha az enfeksiyon hastalığına yakalanırken, alerji oranı yükseliyor.
Çocuklar apartmanda yaşıyorsa daha az enfeksiyon hastalığına yakalanırken, alerji oranı yükseliyor.

53'üncü Türk Pediatri Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, "Yaz geldiğinde bir takım enfeksiyon hastalıklarının sıklığı azalıyor ama şu sıralar bağırsak enfeksiyonları olabiliyor. Suyla bulaşan ve çocuklarda ishale neden olan bazı hastalıklar var. Yediğimiz ve içtiğimizle ilgili bu aylarda biraz daha uyanık olmalıyız. Yediklerimizin belirli mikroplardan arınmış olması çok önemli. Meyvelerin iyice yıkanarak yenmesi önemli. Besinlerin tazeliğini koruması bizler için ön plana çıkıyor. Yaz olduğunda havuzlar riskli olabiliyor. Önceden Hepatit A hastalığı çok vardı. Aşı politikamız çok iyi. Ama ebeveynleri, çocuklarını herkesin girdiği havuzlara sokmaması konusunda uyarıyorum. Ayrıca klimalardan bulaşan hastalıklar var. Yaz gribi dediğimiz mikroplarla ortaya çıkan enfeksiyonlar olabiliyor. Baharla artan alerjik hastalıklar var. Özellikle polen alerjileri bazıları için hayatı çekilmez hale getirebiliyor. Duyarlı kişilerde arı sokmaları hayatı kabusa çevirebiliyor. Bir de bu aylara özgü zehirlenmeler oluyor" dedi.

ENFEKSİYON HASTALIK GEÇİREN ÇOCUKTA ALERJİ GÖRÜLMÜYOR

Prof. Dr. Çokuğraş, apartmanda yaşayan çocukların enfeksiyon hastalıklarına daha az yakalandığına değinerek, "Eğer sizin çocuğunuz kalabalık bir ortamda büyüyorsa, ona mikrop bulaştırma olasılığı yüksek olan, okula giden 3-4 tane kardeşi varsa, küçük bir evde kalabalık bir ortamda yaşıyorsa, temiz içme suyu kaynakları yoksa, ikide bir ishal olabiliyorsa, çiftlik ortamında yaşıyorsa, hayvanlarla haşır neşir oluyorsa, aşıları da çok düzgün yapılmadıysa diyelim bu çocuk beklendiği üzere çok fazla enfeksiyon geçiriyor. Ama bu çocukta çok da fazla alerjik hastalık görmüyoruz. Bunun tam tersini düşünün. Küçük bir aile, anne, baba, çocuk yaşıyor. Apartmanda yaşıyor, aşıları tamam, temiz içme suyu kaynakları var, çok fazla toza toprağa bulaşmıyor. Bu çocuklarda çok fazla enfeksiyon gözükmüyor ama insanın immün sistemi yani bağışıklık sistemi o zaman bir şaşırıyor. Çünkü bağışıklık sistemi enfeksiyonlara karşı korumak için dizayn edilmiş bir sistemdir. O zaman bir şaşırıyor bağışıklık sistemi. 'Ben ne için varım?' diyor ve bu sefer enfeksiyonlardan korumak için değil ama alerjide rolü olan bir takım başka ürünler salgılıyor ve bu ürünlere alerjiyi tetikliyor" diye konuştu.
ÇOCUKLARDA BESİN ALERJİSİNE DİKKAT

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nihat Sapan ise en çok alerji yapan besinlerin inek sütü ve yumurta olduğunu kaydederek, "Şu anda daha çok besin alerjisi daha yoğun olarak görülüyor. En sık karşılaştığımız alerji tipi inek sütü ve yumurta akı. Hayvanlar artık süt fabrikası gibi düşünülüyor. Tavuklar yumurta fabrikası gibi düşünülüyor. Kullandıkları besinler hasta olmasınlar diye antibiyotikler kullanılıyor. Öyle olunca antibiyotikli yemlerin oluşturduğu besinlerdeki bazı değişiklikler etkiler ortaya çıkarıyor" şeklinde konuştu.

#Çocuk
#Çocuk sağlığı
#Alerji
#Haluk Çokuğraş
#Nihat Sapan
#Enfeksiyon
#Besin alerjisi
7 yıl önce