|

Şehitler tepesi boş değil

15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadele ederken şehit düşen insanların aziz hatıraları milli birlik ve beraberliğimizi hatırlatmak ve bu destanı yaşatmak adına başta İstanbul ve Ankara olmak üzere farklı şehirlere yapılan abidelerde yaşıyor. Bu anıtlar, Arif Nihat Asya'nın şiirinde dediği gibi şehitler tepesinin boş olmadığını hatırlatıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/07/2017 Pazar
Güncelleme: 09:44 - 16/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
Şehitler tepesi boş değil
Şehitler tepesi boş değil
Şehitler tepesi boş değil, Toprağını kahramanlar bekliyor! Ve bir bayrak dalgalanmak için; Rüzgar bekliyor! Destanı öksüz, sükûtu derin meçhul askerin; Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye Yattığı toprak belli, Tuttuğu bayrak belli, Kim demiş meçhul asker diye?

15 Temmuz, Türkiye ve Türk halkı için bir milad oldu. Darbe girişiminin birinci yılında İstanbul ve Ankara'da iki önemli 15 Temmuz Şehitler Abidesi yükseldi. Sadece büyük şehirlerde değil Rize, İzmit, Nevşehir, Sivas, Şanlıurfa, Bursa ve Balıkesir gibi illerde de darbeyi anlatan heykeller abideler yapıldı. Acıları anıtlaştırmak kültürümüzün bir parçası. Bu geleneğimizi hatırlatan Boğaziçi Köprüsü'nün Anadolu yakası çıkışına konumlandırılan 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin mimarı Muharrem Hilmi Şenalp, "Abide, aslında geleneğimizde olan ve asırlardan beri olgunlaşmış kümbet-türbe anlayışıyla bir şehitlik makamı olarak inşa edildi" diyor.

SONSUZLUĞU SİMGELİYOR

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakasında bulunan 15 Temmuz Şehitler Abidesi'yle ilgili sayısal verilere gelecek olursak. Şehitlik makamının bulunduğu mevkiye, Nakkaştepe tarafından yol açılarak, yaklaşık 11 dönümlük arazi; tamamen Şehitlik Parkı olarak tanzim edildiğini, Boğaziçi’ne mahsus ağaçlarla ağaçlandırılmış peyzajında 250 şehidi temsilen 250 selvi, 250 gül dikildiğini kaydeden Şenal, "Kubbe, bütünlüğüyle kâinatı ve sonsuzluğu sembolize etmekte, şehitlerin aslında “ölüler” olmayıp, sonsuz bir hayatla beraber, ilahi nimetlere mazhar olduklarını ifade etmektedir. Çubuk elemanlardan oluşan, şeffaf geodezik kubbeyi teşkil eden kollar, milletin böylesine bir teşebbüs karşısında ortaya koyduğu birlik, beraberlik ve kenetlenmeye atıftır. Bu tevhid ve kenetlenme sayesindedir ki, milletimizin ve devletimizin bekasını temin edecek çok güçlü ve sarsılmaz, kilitlenmiş bir çatı oluşmuştur" diyerek anıtı anlatıyor.

24 SAAT SALA

Abide beş kollu yıldıza atıfla, Türk üçgenlerinden oluşan, beşgen bir plana oturan ve yine beşgenden üretilen geodezik bir kubbeden ibaret. "Beşgen esaslı geodezik kubbe kavsi, kademelenerek toprak altına dalmakta, “kökü mâzide âti” fikrini sembolize ederek mekanlaşmaktadır. Kubbenin çevrelediği kademeli mekanın tam merkezinde, İslam Sanatlarının en mümtaz unsurlarından biri olan mukarnas, yıldız şeklinde, suyun devrettiği, canlı olan herşeyin sudan yaratıldığına işaret eden bir havuz olarak kullanılmıştır. Bu merkez; zamanın ve bütün hâdisatın, tek bir yere ve bir merkeze aktığının “Biz Allah’a aidiz ve nihayet O’na döneceğiz (Bakara-156)” hakikatinin ifadesidir" diyen Şenalp, ziyaretçilerin dilkeşhaveran makamındaki salâyı dinleyip dua edebileceklerini kaydediyor. Bu sala 24 saat dinlenebilecek.


81 İnsan silüeti

Gelelim Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin karşısında konumlanan abideye. İstanbul'a yapılan anıttan biraz büyük olan abidenin yüksekliği 31.4 metre. Anıtın taban alanı 500 metrekare. Anıtın ana konstrüksiyonunda 125 ton çelik kullanılmış. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana girişi karşısında mevcut asfalt yol ile ilişkilendirilmiş 2000 metrekare tören alanı bulunuyor. Anıt çevresinde ziyaretçilerin dinlenebileceği oturma alanları ve 4 basamaklı anfi düzeni yer alıyor. 15 Temmuz 2016 günü vatanın 81 ilinde sokaklara, meydanlara çıkarak kalkışma girişimini engellemek için bir araya gelen vatandaşlarımız, tarihe yazılacak bir milli mücadeleyi temsilen 81 adet insan silüeti ile anlatılıyor.


Hatıraları
anıtta yaşıyor

Darbe girişimine karşı mücadele ederken şehit düşen Rizeliler’in isimleri, Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda yaşıyor. Anıtta Rizeli Demokrasi Şehitleri Recep Büyük, Murat Naiboğlu, Onur Kılıç, Erhan Dural, Muhammet Ambar, ,Kemal Ekşi Fatih Satır, Şuayip Seferoğlu, Selim Karakoç, Murat Akdemir ve Özel Harekat Polis Müdürü Gikret Metin Öztürk'ün isimlerinin yer alıyor.


Hainlerin 30 kurşununu simgeliyor

Balıkesir Altıeylül Belediyesi 15 Temmuz darbe girişiminin seyrini değiştiren şehitler adına ilçe merkezine şehitler anıtı yaptırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafından açılan anıt 18 metre çapında hilal ve ortasındaki yıldızdan oluşuyor. Zeminin arkasında ise 15 adet bayrak dalgalanıyor. Hilalin ortasında yer alan yıldızın üzerinde ise 30 küçük yıldız daha var. Bu yıldızların her biri o gece Özel Kuvvetler Komutanlığında darbeye “dur diyen” Ömer Halisdemir’e hainler tarafından sıkılan 30 kurşunu simgeliyor.



Darbeye geçit yok

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde bulunan anıt 15 Temmuz'da tankları durduran insanları anımsatıyor. Anıotta bir tank ve tankın etrafında duran, üstüne çıkan vatandaşları temsil eden figürler ve tanka 'dur' işareti yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan heykeli yer alıyor.


107 ton
ağırlığındaki
milli birlik
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 15 Temmuz demokrasi zaferinin sembolü olan şehitlerin isimlerini '15 Temmuz Şehitler Anıtı' ile ölümsüzleştirdi. 5 metre yüksekliğinde ve 107 ton ağırlığında olan görkemli anıt milletimizin birliğini yansıtması açısından devasa boyuttaki tek bir taş parçasından tasarlandı ve üzerinde 250 şehiidin ismi kazılı. Anıtın karşısına her biri kahraman şehitleri simgeleyen kırmızı seramik karanfiller yerleştirildi.







#15 Temmuz
#Darbe girişimi
7 yıl önce