|

Şeker koması nedir?

Şeker koması kişide yüksek veya düşük şekerle ortaya çıkan bir durumdur. Şeker komasına giren hastalar şuurunu kaybettiği için etrafında olan biten şeyleri anlamazlar.Şeker komasında kişinin şekerinin ölçülmesi ve çıkan sonuca göre ilk yardım uygulanması çok önemlidir. Dikkat! Şeker komasında en doğru tedaviyi uzmanlar yapmaktadır.

Yeni Şafak
17:10 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:13 - 10/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Şeker hastalarının korkulu rüyası "şeker koması" şekerin yükselmesi veya düşmesiyle meydana gelen bir durumdur. Koma, şuur kaybı demek olduğundan şeker komasında kişinin bilinci yerinde olmaz ve etrafındaki olay ve kişileri algılayamaz.



Şeker hastalığı olan kişinin her an her yerde başına bu durum gelebileceğinden tedbirli olmaları gerekir. Kendisi komaya girdiğini anlayamayan hastaya ailesi veya uzmanlar tarafından müdahale edilebilir. Kişinin yalnız başına dışarıda olduğu bir anda bu sorunla karşılaşma ihtimalinden dolayı muhakkak yanında sürekli taşıdığı "Bu kişi şeker hastalığına sahiptir" yazılı bir kart olmalıdır.



Nedenleri nelerdir?


Şeker koması şekerin düşüklüğü ya da yüksekliği ile meydana çıkan bir şuur kaybıdır. Şeker komasına sebep olan insülin kullanımına dikkat edilmemesi faktörü çok önemlidir. Başka neden ise hastanın geçirdiği enfeksiyonlar, bu enfeksiyonlar nedeni ile hastanın insüline olan ihtiyacı artacaktır ve buna göre hastanın şekerine dikkat edilmesi gerekir.Bu durumda şeker yüksekliği koması gelişebilir.

Eğer hasta insülin kullanımına dikkat etmez ise şeker düşüklüğü koması gelişebilir. Ayrıca hastanın geçirdiği ishal, bademcik iltihabı, akciğer enfeksiyonu, ayak parmağındaki bir apse, grip gibi hastalıklar da şeker komasını meydana getirebilir. Bu nedenle şeker hastalarının grip, zatürre ve gereken diğer koruyucu aşılarının yapılması ve herhangi bir enfeksiyon problemi olduğunda geç kalınmadan tedavisinin yapılması çok büyük önem taşımaktadır.


Şeker komasının belirtileri


Şeker yükselmesi

belirtileri çok fazla susama, kalp çarpıntısı, karın ağrıları, çok susamasının hızlı bir şekilde artması, idrar artışı ve sık tuvalete gitme ihtiyacı, baş ağrısı, halsizlik, hastanın kendisini kötü hissetmesi, bulanık görme, konsantrasyon bozukluğu, gece idrara kalkmanın artması, sinirlilik hali ve huzursuzluk gibi semptomlar şeker yükselmesi belirtileri olabilir.



Şekerin düşmesi belirtileri çarpıntı hissi, terleme, huzursuzluk hissi, karın ağrıları, bulantı, kusma, şeker yeme isteği, fenalık hissi, hastanın durumu şeker veya şekerli bir şey yediğinde düzelir ise şekerinin düştüğü anlamına gelir. Hastanın terlemesi gittikçe artar ve bir şeyler yeme ihtiyacı duyar. Sinirlilik hali ve ellerde titreme olur.



Kişinin şeker komasına girdiğinin anlaşılması, normal şartlarda kan şekeri seviyesinin 125 mg/dl'nin altında olması gerekir iken, şeker seviyesi 125 mg/dl'nin üzerine çıktığı zaman şeker hastalığı var demektir. Bu şeker yüksekliği 600-700 civarına çıkabilir.



Bu yüksekliğin hangi safhasında şeker koması gelişebileceği hastaya ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Fakat şeker koması genellikle hastanın şeker seviyesinin 400 mg/dl'nin üzerine çıkması durumunda görülür. Şeker koması belirtilerinde, hastada şuur kaybı, solunumda hızlanma, unutkanlık, çevresinde ne olup bittiğini anlayamama ve şeker komasına yol açacak diğer hastalıklar ile birlikte daha sık şeker koması meydana gelebilir.




Şeker komasında ilk yardım


İlk başta evde bir şeker aleti var ise hemen o sırada parmak ucundan şeker seviyesi bakılır.Hastanın şekerinin neden yükseldiği belli değil ise mutlaka acile götürülmesi gereklidir.Şeker komasına giren hastaya yanlış uygulanan ilk yardımlar, şeker komasına giren kişiye şuur kaybında olduğu için su içirilmemeli çünkü su içirmek akciğerlere zarar verebilir. Eve doktor çağırmayıp, hastaneye götürmek gereklidir. Hasta bilinçsiz kişiler tarafından taşınmamalı, ambulans çağırmak gereklidir ve hasta şuur kaybındayken neler yaptığı ve nasıl davrandığı izlenmelidir.




Hipoglisemi (düşük şeker koması)

: Kişiye hemen bir kesme şeker verilir. Veya kişi kendisi içebilecek durumdaysa, şekerli içecekler varsa kola, meyve suları da olabilir.Kişinin durumu verilen şekere rağmen kötüleşiyorsa vakit kaybedilmeden mutlaka hastaneye götürülmelidir.



Diyabetli kişiler, hipoglisemi olasılığına karşı yanlarında şeker, şekerli bisküviler bulundurmalıdır.


Hiperglisemi (yüksek şeker koması)

: Hiperglisemi yavaş geliştiğinden hastaneye kadar yetiştirilebilir, ilkyardım gerektirmez. Hastanın bilinci kapanmak üzere veya kapalıysa, soluk yolu açıklığı sağlanarak hastaneye götürülmelidir.



#Şeker
#şeker hastalığı
#tip 1
#tip 2
#diyabet
#şuur kaybı
#hipoglisemi
#hiperglisemi
8 yıl önce