|

Semih Kaplanoğlu kimdir?

Ünlü yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun ismi Adana Film Festivali’nde; Meltem Cumbul'la yaşadığı skandal sonrası gündem oldu. Adana Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü alan başarılı yönetmen Semih Kaplanoğlu kimdir? Aslen nereli ve kaç yaşında? İşte, Yumurta-Süt-Bal film üçlemesi ile tanınan Semih Kaplanoğlu'nun biyografisi...

Yeni Şafak ve
15:26 - 3/10/2017 Salı
Güncelleme: 15:27 - 3/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Semih Kaplanoğlu.
Semih Kaplanoğlu.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında düzenlendiği 24. Uluslararası Adana Film Festivali'nin ödül töreni geçtiğimiz Cumartesi akşamı gerçekleştirildi ve aynı zamanda büyük bir kabalığa sahne oldu. Ödül törenin sunuculuğunu yapan Meltem Cumbul ve ödül alan Semih Kaplanoğlu arasında gelişen olay, büyük yankı uyandırdı. Peki, ünlü yönetmen ve senaryo yazarı Semih Kaplanoğlu kimdir?


4 Nisan 1963 tarihinde İzmir doğumlu olan Semih Kaplanoğlu; Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü 1984 yılı mezunudur.

İlk işler

TRT kameramanı bir tanıdığından temin ettiği parça filmlerle gerçekleştirdiği mezuniyet tezi MOBAPP’ı (Meşru Olmayan Bir Aşkın Parçalanmış Portreleri) ile mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra birçok işe imza atan Kaplanoğlu; kameraman asistanlığı, metin yazarlığı, senaryo çalışmaları vs. yaptı.

  • 1984 yılında İstanbul‘a geldiğinde ilk ciddi işine Güzel Sanatlar Saatchi&Saatchi ve Young&Rubicam reklam şirketlerinde reklam yazarı olarak başladı.

1986 yılında Süha Arın‘ın yönettiği ödüllü “Eski Evler- Eski Ustalar” ve Mimar Sinan belgesellerinde Kamera Asistanı olarak çalıştı.

İlk film: Herkes Kendi Evine

1994 yılında yayınlanmaya başlayan Şehnaz Tango adlı TV dizisinin 52 bölümünün senaryo ekibinde yazdı ve yönetmenliğini yaptı.

  • 2001 yılında ilk filmi olan “Herkes Kendi Evinde” filmini çekti.

1996-2000 yılları arasında Radikal Gazetesi’nde kısa öykülerden oluşan “Karşılaşmalar” adlı köşe yazarlığı yaptı. “Karşılaşmalar” adlı köşeden seçtiği yazıların bir kısmını daha sonra aynı adla kitaplaştırdı.

Altın Ayı ödülünü aldı

Adını geniş kitlelerce duyurduğu Yumurta-Süt-Bal adlarında film üçlemesini bu yıllardan sonra yaptı.

  • 2010 yılında Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği ‘Bal’, dünyanın en prestijli festivallerinden Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı’yı kazandı.

Semih Kaplanoğlu, ‘Yumurta’yla başlayıp ‘Süt’le devam ettiği Yusuf üçlemesinin son filmi ‘Bal’da Yusuf’un çocukluğuna gidiyor ve Yusuf’un babasıyla ilişkisini ve doğayı keşfedişini anlatıyordu.

Senarist, yönetmen ve aynı zamanda da şair olan Semih Kaplanoğlu'nun şiirleri; Tan, Oluşum, Varlık, Gergedan, Gösteri, Argos gibi dergilerde yayınlandı.

Semih Kaplanoğlu, 1999 haziran ayında, Abdi İpekçi‘nin yeğeni olan gazeteci, senarist ve yazar Leyla İpekçi ile evlendi.

Yönetmeliğini üstlendiği filmler;

2017- Buğday

2012 – Çocuklar (yapımcı)

2009 – Bal

2008 – Süt

2007 – Yumurta

2005 – Meleğin Düşüşü

2001 – Herkes Kendi Evinde

1994 – Şehnaz Tango (Dizi)

Aldığı ödüller;

2010 – 60. Berlin Film Festivali’nde büyük ödül Altın Ayı ödülü “Bal” filmi ile

2010 – 60. Berlin Film Festivali’nde, Ekümenik Jüri Ödülü “Bal” filmi ile

2010 – 17.Adana Altın Koza Film Şenliği, En İyi Film, “Bal” filmi ile

2008 – 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma

2008 – Altın Lale Ödülü, (Yumurta)

2008 – Radikal Gazetesi Halk Ödülü (Yumurta)

2007 – Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin en iyi filmi (Yumurta)

2017- Adana Film Festivali Buğday filmiyle Film-YÖN (Film Yönetmenleri Derneği) en iyi yönetmen ödülünü aldı.

#Semih Kaplanoğlu
7 yıl önce