|

Sessiz sinema günleri başlıyor

Sessiz sinemanın örneklerini geniş kitlelere tanıtan Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günlerinin ikincisi 3 - 6 Aralık’da gerçekleşecek.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2015 Salı
Güncelleme: 02:27 - 24/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri, 3-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.


Kino İstanbul tarafından organize edilen, İstanbul Modern, Pera Müzesi ve Fransız Kültür Merkezi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen festival, ilk filmin çekildiği 1895 yılından 1930'a kadar olan döneme damgasını vuran sessiz filmleri seyirciyle buluşturuyor. İtalya'nın ünlü sinemateği Cineteca di Bologna ve Hollanda'nın sinema müzesi Eye Filmmuseum'un kurumsal ortağı olduğu festivalin bu yılki teması, 'Modern Kadının Doğuşu'. Bu tema çerçevesinde yapılacak gösterimler arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk kadın yönetmeni olarak anılan Lois Weber'in 'Shoes - Ayakkabılar'ı, sürrealist sinemanın kurucularından Germaine Dulac'ın 'La Coquille Et Le Clergyman - Denizkabuğu ve Papaz' ve mutsuz bir evliliğe tanıklık eden 'La souriante Madame Beudet - Gülen Kadın Beudet'i var. 'Diva Filmleri' de yine bu kapsamda yer alıyor.


Ayrıca festivalde sessiz sinemada çığır açan iki ismi için özel bir bölüm hazırlandı.



ŞARLO 100 YAŞINDA


'Sinemanın Öncülerine Saygı' adlı bu bölümde Charlie Chaplin ve Buster Keaton anılacak. Charlie Chaplin'in 'Şarlo' karakterinin 100. yılı anısına hazırlanan ve geçen yılki programda da yer alan seçkiden gösterimler, bu yıl farklı filmlerle sürüyor. Buster Keaton'ın 'One Week -Bir Hafta'sı da bu bölümde izlenebilecek.



Festival bu yıl ayrıca dünyanın ilk film şirketi Gaumont'un 120. yıldönümünü ve Buster Keaton'un doğumunun 120. yılını, özel gösterimlerle gündeme getiriyor. Gaumont'un 120. ve filmin ise yüzüncü yılı şerefine bu yıl restore edilen 'Vampirler', Fransız Kültür Merkezi'nin katkılarıyla, Türkiye'de ilk kez on bölümünün tamamıyla seyirci karşısına çıkıyor. Ayrıca festival çerçevesinde Osmanlı döneminde Osmanlı topraklarında çekilmiş sessiz filmler de bu festival çerçevesinde seyirciyle buluşacak.


#Kino İstanbul
#Gaumont
#Sessiz sinema günleri
8 yıl önce