|

Sigara içenlere "amfizem" uyarısı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sami Bayram, sigara içen kişilerin yakalanması muhtemel hastalıklardan "amfizem"in, hayatı eziyete çevirebilecek nitelikte olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
11:45 - 19/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 09:48 - 19/03/2016 Cumartesi
AA

Prof. Dr. Bayram yaptığı açıklamada, akciğerdeki hava keseciklerinin gerilip genişlemesi sonucu kesecikleri birbirinden ayıran ince duvarların yırtılması ve bu nedenle organın esnekliğini kaybetmesiyle oluşan, solunum yetmezliğine yol açan yaygın bir kronik hastalık olduğunu söyledi.



Toplumda sigarayla ilişkilendirilen hastalığın sadece kanser olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayram, bu alışkanlığın kanser dışında başka rahatsızlıkları da beraberinde getirebildiğini anlattı.



Sigaranın neden olduğu hastalıklardan birinin amfizem olduğunu aktaran Prof. Dr.Bayram, şöyle devam etti:



"Sigara içen herkes, bir tane de içse 10 tane de içse 3 paket de içse amfizem hastalığına yatkın kişi olarak kabul edilir. 'Amfizem' dediğimiz, akciğerin hacminin arttığı, hava yollarının genişlediği bir hastalıktır türüdür. Hava yollarının genişlemesi kişi için çok sorunlu bir olaydır. Oradaki yapının bozulması ve akciğerin gerçek görevini görmemesi anlamına gelmektedir. Bu durumda akciğer, kirli havayı alıp temize çeviremez. Akciğerdeki genişleme arttıkça bu daha da zorlaşır ve hastanın yaşam kalitesi gittikçe düşer."



En etkin tedavi sigarayı bırakmak


Prof. Dr. Bayram, amfizemin bilinen en etkin tedavisinin sigarayı bırakmak olduğunu dile getirdi. Kişinin sigarayı bırakması durumunda akciğerindeki hasarın durduğunu ifade eden Prof. Dr. Bayram, "Hasta bundan sonra o zamana kadar olan hasarla mücadele eder ama sigarayı bırakmazsa hangi tedaviyi uygularsanız uygulayın hasar devam eder. Belli bir yaşa gelinceye kadar bıraktınız bıraktınız. Mesela 30 yaşında birisi geliyor, sigarayı hemen bırakmasını öneriyoruz. Şu anda sigarayı bırakması demek, 50'li yaşlarda rahat bir yaşam sürmesi anlamına gelir" diye konuştu.



Amfizemin kontrol edilemeyecek bir duruma gelmemesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Bayram, bu hastalıkta erken tanının çok önemli olduğunu bildirdi.



Prof. Dr. Ahmet Sami Bayram, bu hastalığın kontrol edilemeyecek hale gelmesinin sonuçlarına değinerek, "Bakıma muhtaç hale gelme olasılığınız çok yüksek. Bir tek oksijen tüpleriyle yaşama şansı veya şanssızlığı olur. Kanserin iki sonucu var; ya kurtulursun ya da yaşama veda edersin. Amfizem öyle bir şey değil. Ömür boyu sürer ama hem hasta hem de çevresindeki insanlar için tam bir eziyetli sürece dönüşebilir, insanı yaşamaktan zevk alamayacak boyuta getirebilir" ifadelerini kullandı.

#Amfizem
#Prof. Dr. Ahmet Sami Bayram
#Uludağ Üniversitesi
#sigara
#zarar
8 yıl önce