|

Sigara içmek isteyen marul yesin

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, nikotin bağımlılığından kurtulmanın zor bir süreç olduğunu ve zaman zaman gelen 3-5 dakikalık içme isteğinin bu zorlukların başında yer aldığını söyledi. Dr. K. Usalan, salatalık, marul ve havuç gibi sebzeler yemek, su içmek, duşa girmek gibi basit yöntemlerle bu tehlikeli dakikaların atlatılabileceğini kaydetti.

Yeni Şafak
11:29 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 08:33 - 31/05/2016 Salı
IHA
Uzmanlar sigarayı bıraktıktan sonra gelen 'sigara içme isteği'ne karşı uyarılarda bulundu.
Uzmanlar sigarayı bıraktıktan sonra gelen 'sigara içme isteği'ne karşı uyarılarda bulundu.

Dr. Adnan K. Usalan, Dünya Sigarasız Günü nedeniyle yaptığı açıklamada sigarayı bırakırken özellikle ilk 2-3 haftanın önemli olduğunu vurguladı. Dr. Usalan, “Sigarayı bırakırken günlük hayattaki birçok şey kişiye sigarayı hatırlatır. Hatta, nikotin eksikliğinin getirdiği fiziksel yoksunluk belirtileri ortadan kalktıktan sonra bile bu sıkıntı bir süre devam eder. Bu nedenle, sigara bırakmak zordur. Kişi, zorlandığı için kendini suçlamamalıdır. Bu süreci 'Kronik tekrarlama eğilimi olan bir hastalıktan iyileşmeye çalışmak' olarak benimsemek gerekir" diye konuştu.



Marul yiyin, salatalık yiyin, duşa girin


Dr. Usalan, sigaranın bırakıldığı dönem için şu önerilerde bulundu:



"Bıraktığınız günü kutlayabilirsiniz. Kendinize hediye alabilirsiniz. Bırakma denemeniz sırasında bol su içmeniz ve meyve yemeniz yararlı olabilir. Çay ve kahve gibi içecekler, sigara içme isteği uyandırıyorsa bunları bir süre azaltın. El alışkanlığınız sizi zorluyor ise kalem ye da stres topu ile oynayabilir, ağzınızda kürdan bulundurabilir, şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Elinizde küçük bir şişe su bulundurup, içme isteği gelince içebilirsiniz. İlk 2-3 hafta, sigara içilen ortamlara girmemeye çalışın. Bir süre sigarayı hatırlatıcı günlük alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyi deneyin. Zaman zaman içme isteği gelebilir. Bu istek 3-5 dakika içinde geçer. Atlatmak için meyve ya da çiğ sebze (havuç, salatalık, marul v.s) atıştırın. 10 kez derin nefes alıp verin. Basit egzersiz hareketleri yapın. Duş alın. Yemek sonrası istek gelirse hemen masadan kalkıp dişinizi fırçalayın, meyve yiyin. İş ortamında istek gelirse, ortam değiştirip farklı bir şeyle uğraşın. Asla “Bir sigara içsem bir şey olmaz" demeyin. Kendinizi kandırmayın. O bir sigarayı içerseniz, kısa sürede yeniden başlarsınız. Bırakabildiğinizi gördüğünüzde 'Korktuğum gibi değilmiş. Demek ki bırakabiliyorum. Ne zaman istesem bırakırım" diyerek yeniden başlamayın"

#Adnan Usalan
#Sigara
#Dünya Sigarasız Günü
8 yıl önce