|

Sigaraya elveda demenin günü

O gün bugün... Vazgeçmek, bahanelere sığınmak, “bir gün bırakırım” demek yok. Ertelemek içinse hiç vaktiniz yok! Şimdi harekete geçmeniz gerekiyor. Unutmayın, bu son şansınız olabilir. Yapmanız gereken tek bir şey var. Sigaraya elveda diyeceksiniz...

Yeni Şafak
10:00 - 29/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:02 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
 Dünyada her yıl  6 milyon kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan, 600.000’den fazla insanda  kendisi sigara içmediği halde başkalarının içtiği sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybediyor.
Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan, 600.000’den fazla insanda kendisi sigara içmediği halde başkalarının içtiği sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybediyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Kart, her sene 31 Mayıs’ta kutlanan Dünya Tütünsüz Günü’nün önemli bir başlangıç olduğunu söyleyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İnsanın yaşam süresi ve kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri bilinmesine rağmen, dünyada ve Türkiye’de sigara kullanımının önüne geçilemiyor. Genellikle gençlik dönemlerinde farklı nedenlerle başlanan sigara, zaman geçtikçe bağımlılığa dönüşüyor. Ayrıca sigara yalnız kullananların değil, onlarla aynı ortamda bulunanların da sağlığını tehdit ediyor.

Tütün kullanımı dünyada en önemli önlenebilir hastalık nedenidir ve erişkin ölümlerinin % 10’undan sorumludur. Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan, 600.000’den fazla insanda kendisi sigara içmediği halde başkalarının içtiği sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Eğer önlem alınmazsa 2030 yılında yıllık ölüm 8 milyona ulaşacaktır. Bu ölümlerin % 80’i az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecektir.

Ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişi sigara içmekte ve her yıl yaklaşık 150 000 kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan hayatını kaybetmektedir.

• Dünyada yaklaşık her üç yetişkinden biri sigara kullanıyor!

• Yapılan çalışmalar içilen 1 sigaranın, hayatı ortalama 11 dakika kısalttığını gösteriyor,

• Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin %35’inin, kadınlarda ise %15’inin nedeni sigaradır.

• Sigaranın vücuttaki tüm doku ve organlara sayılamayacak kadar çok zararı var. Tütün içinde bulunan karbonmonoksit, nikotin, katran gibi zararlı maddeler akciğer kanseri, kalp hastalıkları başta olmak üzere, bronşit ve anfizem gibi solunum sistemi hastalıklarına neden oluyor. Sigara içenlerde akciğerlerin doğal savunma sistemi bozulur. Yemek borusu ve midede ülser, kanama, kanser oluşumu artar. Ayrıca sigara; kol ve bacak damarlarında çeşitli rahatsızlıklara, tıkanıklıklara neden olur ki bu durum çok ciddi sonuçlar doğurabilir.

Sayılamayacak kadar çok zararı olan sigarayı bırakmak için Prof. Dr. Levent Kart, şu önerilerde bulundu;

• Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin, umutsuzluğa kapılmayın,

• Sigarayı neden bırakmak istediğinizi yazın ve her zaman görebileceğiniz yerde bulundurun,

• Sigarayı bırakın ve bu kararlılığınızı sürdürün,

• Bırakma kararınızı eşinize, ailenize, arkadaşlarınıza söyleyin ve size destek olmalarını isteyin,

• Çevrenizde sigarayı hatırlatacak eşyalar bulundurmayın,

• Sigara içilen arkadaş ortamlarından uzak durun,

• Karşılaşacağınız sorunlar ve nasıl baş edeceğinizle ilgili profesyonel yardım alın,

• Yeni hobiler edinin, sevdiğiniz şeylerle ilgilenin.

• Unutmayın; sigarayı bıraktıktan 1 yıl sonra kalp hastalığı riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner.

• 5 yıl sonra ağız ve gırtlak kanserinden ölme riskiniz azalır.

• 10 yıl sonra ise akciğer kanserine yakalanma riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yarısına iner, kalp hastalığı riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner.

İşte, son sigaranızla kendinizde ve hayatınızda yaratacağınız değişikliklere bir bakın. Dünya Sigarasız Günü, sizin için bir milat olabilir. Sağlıkla geçireceğiniz kaliteli bir yaşamın başlangıcı için karar vermeniz yeterli. Unutmayın sigara da, hayatınız da sizin ellerinizde…

#Sigara
#Sigara bırakma
#Sigarayı bırakmak
#Sigarasız Günü
7 yıl önce
default-profile-img