|

Sigaraya her yıl 25 milyar dolar

Türkiye'de, kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmemesine yönelik yasanın uygulanmasında yaşanan sorunlar “Tütün Kontrolü Denetimlerinde Neredeyiz?" başlıklı çalıştay da ele alındı.

Yeni Şafak
09:44 - 26/02/2016 Friday
Güncelleme: 07:48 - 26/02/2016 Friday
IHA

Çalıştayda konuşan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Sigaranın son molekülü yok oluncaya kadar mücadele edeceğiz" dedi.



Dr. Aydın'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyona İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, İstanbul İlçe Kaymakamları, İstanbul Valiliği İstanbul Halk Sağlığı Üyeleri ve İl Tütün Kontrol Kurulu üyelerinin yanı sıra Türkiye Sigarayla Savaş Derneği üyeleri katıldı.



Kurtuluş Savaşı'ndaki gibi seferberlik gerek


Sigaradan dolayı her yıl 120 bin insanın yaşamını yitirdiğini ve harcanan paranın yıllık 25 milyar dolar olduğunu belirten Dr. Aydın, şöyle konuştu:


"Sigara ile ancak Kurtuluş Savaşındaki gibi bir seferberlikle kurtulabiliriz. Bu ülkede her yıl 21 milyon insan sigara içiyor, buna harcanan para 25 milyar dolar. Bu kadar parayla neler yapılabileceğini düşünmenizi istiyorum. Her yıl 120 bine yakın insan sigaradan dolayı ölüyor. Bu küçük ölçekli bir şehrin haritadan silinmesi gibi. Ormanlarımızın da yarısı sigaradan mahvoluyor ve Türkiye gittikçe çölleşiyor. Bir yandan ağaç dikme kampanyaları yapıyoruz bir yandan da sigara ile ormanlarımızın yarısını yakıyoruz. Sigaradan ancak Kurtuluş Savaşındaki gibi bir seferberlikle kurtulabiliriz. Eğitim, sağlık kurumları, kolluk kuvvetleri, mahalli idareler, yerel yönetimler, toplum önderleri sanatçılar, ekonomistler hep birlikte el ele vererek mücadelemizde başarılı olabiliriz. Buna yürekten inanıyorum. Sigaranın son molekülü yok oluncaya kadar mücadele edeceğiz."



Denetlemelerde ihmal var


İstanbul Valiliği, Türkiye Sigara ile Savaş Derneği ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak gerçekleştirilen çalıştayın temel amacının, yasa ihlallerinin önüne geçmek olduğunu vurgulayan Dr. Aydın, şunları söyledi:


“Bir takım özel kuruluşlar yasayı ihlal ediyor ve gençlerimizin yanlış yola gitmesine yol açıyor. Burada asıl önemli olan eğitimdir. Halkımızı ve öğrencilerimizi sigaraya karşı yeterince bilinçlendiremediğimiz için bu ihlallerle karşılaşıyoruz. Eğitim düzeyi düşük ülkelerde denetimler aktif rol oynuyor. Bunun için denetim mekanizmasını elinde bulunduran kaymakamlıklarımız ve kolluk kuvvetlerimizin denetim yaptıkları mekânları tespit ettiklerinde hoşgörülü davranmaması lazım. Kanunun ön gördüğü cezayı yerine getirmesi gerekli. Maalesef ciddi rakamlarda denetim yapılmasına rağmen ceza kesilme oranı yüzde bir civarında. Örneğin Türkiye'de 2015 yılında denetim yapılan 346 bin 791 firmadan 4 bin 907'sinde ihlal tespit edilmiştir. Bu kadar yerin sadece yüzde birinin cezalandırılması bir ihmalin olduğunu gösterir. Burada denetim yapan arkadaşlarımızın daha hassas olmaları gerekli."



Gençlerin ölümüne göz yumuyorlar


Özellikle gençlerin yoğun olduğu eğitim kurumlarının yakınlarındaki büfelerde tek sigara satımının olduğunu belirten Dr. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Tek sigara satan bu mekânlar ceplerine biraz para girecek diye çocuk denilecek yaşta bulunan gençlerimizin ölmelerine göz yumuyor. Burada eğitim ve sağlık kurumları dahil olmak üzere hep birlikte bu seferberliğe dahil olmamız lazım. Ancak anne-babaların veya toplum önderlerinin bu konuda hassasiyet göstermeleriyle sonuca ulaşabiliriz. Okullarda da muhakkak tütün ve tütün mamullerine karşı eğitici programlarının başlatılması lazım. İnsanların toplu olarak bulunduğu kahveler, şirketler kamu kurumları gibi yerlerde belirli dönemlerde sigaranın gerçek yüzünü ekonomik, sosyal, sağlık ve genetik açıdan insanı ne hale getirdiğini anlatacak ve sigaranın gerçek yüzünü onlara gösterecek seminerlerin yapılması, görsel ve yazılı medyanın daha etkin kullanılması lazım. Örneğin, televizyonların prime time zamanlarında veya gazetelerin bir köşesinde 'sigaranın insanlığı nereye taşıdığını ve ne gibi tahribat yarattığı' yönünde mesaj verilebilir. Sigarayı bırakmak isteyip de sigara bıraktırma merkezlerine ulaşmak isteyenler için de iletişim bilgileri etkin bir şekilde gösterilebilir."



Sigara ile mücadele konusunda geçen yıllara göre daha iyiye gidildiğini belirten İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk de, “Sigarayla mücadele konusunda geçen yıllara göre daha iyi durumdayız ve kısa sürede önemli yol aldık. Alınan bu yolda sivil toplum kuruluşlarının kamuya desteği ve halkı bilinçlendirmedeki başarısı etkin rol oynamıştır. Bu mücadeleyi destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.



#sigara
#tütün
#tütünle mücadele
#İstanbul Valiliği
8 years ago