|

Sınavdan önce uykuyu şansa bırakmayın

Sınav günü yaklaştıkça öğrencileri heyecan sarıyor. Bu heyecan ve sınav kaygısı, birçok öğrencinin gece uykularını kaçırmasına neden olurken, sınavdan önceki gece uyuyamayan birçok öğrenci, sınava uykusuz girmek zorunda kalıyor. Bu da sınavdaki başarıyı etkiliyor. Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, uyuyamayan öğrencilerin sınavdan hemen önce ilaç alması gerektiğini söylüyor.

Yeni Şafak
15:29 - 26/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:33 - 26/05/2016 Perşembe
IHA
Dr. Sabri Yurdakul sınav öncesi başarının riske atılmaması için uyuyamama ihtimaline karşı önlem alınmasını tavsiye etti.
Dr. Sabri Yurdakul sınav öncesi başarının riske atılmaması için uyuyamama ihtimaline karşı önlem alınmasını tavsiye etti.

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, heyecanlandığı zaman uyuyamayan, sınava günler kala yattığı yerde dönüp duran öğrencilerin, sınav gecesi uyuyamama riskini ortadan kaldırmak için mutlaka önlem alması gerektiğini söyledi.



Sınava hazırlanan öğrencilerin uyku düzeninin çok önemli olduğunu belirten Dr. Sabri Yurdakul, sınavdan önceki gece uyuyamama korkusunun, son gece gerçeğe dönüşebildiğini ifade etti. Bu yüzden kaygı düzeyi yüksek öğrencilerin, son geceyi riske atmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Yurdakul, “Heyecanlandığı zaman uyuyamayan, sınava günler kala yattığı yerde dönüp duran öğrencilerin sınav gecesi uyuyamama riskini ortadan kaldırması gerekir" dedi.



İnsan beyninin hipotalamus bölgesinde kaygı esnasında yaşananların beyinde bir alarm oluşturduğunu belirten Dr. Yurdakul, “Bu durum bir tehlike olarak algılanır ve uyku merkezi etkilenerek uyku kaçar. Kişi uyanıklık durumunda olduğunda uykuya dalması çok zordur. Bu yüzden sınav kaygısı özellikle son gece artarak uykuyu kaçırabilir" diye konuştu.



Uyuyamamayı engellemek için ilaç alınabilir


İnsanın yaşadıklarının, yaşayacaklarının bir yerde göstergesi olduğuna işaret eden Dr. Yurdakul, şöyle devam etti:



“Örneğin telaşlandığı zaman uyuyamayan, gece dönüp duran bir öğrencinin bu durumunun sınav öncesinde yaşanması olasılığı yüksektir. Böyle bir genç son gece uyku uyuyabilmek için dönüp durmamalı ya da uyumak için bilmediği bir ilaç kullanmamalıdır. Son güne kalmadan bir psikiyatriste başvurarak uyuyamama durumunda kullanılmak üzere bir ilaç almalı ve bu ilacı da sınav öncesinde kullanmalıdır. Böylelikle bir yan etkisi olup olmadığını görecek ve daha rahat kullanabilecektir.Sınava girecek gençlere önerim, son gece çıkabilecek uykusuzluğa karşı mutlaka önlem almaları, gece telaşla sabaha kadar dönüp durmamalarıdır"

#Sabri Yurdakul
#Sınav stresi
#Psikiyatr
8 yıl önce