|

'Sinema Yasası Türk film endüstrisi için devrim'

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, 54'üncüsü düzenlenen Uluslararası Antalya Film Fesitvali kapsamında kapanış töreninde konuştu. Kurtulmuş, "Sinema Yasası'nın Türk film endüstrisi için hayati, devrim niteliğinde bir adım olduğunu şimdiden paylaşmak isterim." dedi. Festival de 'En İyi Film' ödülünü bu yıl, Çinli yönetmen Vivian Qu'nun yönettiği 'Melekler Beyaz Giyer' filmi kazandı.

Yeni Şafak
22:16 - 27/10/2017 Cuma
Güncelleme: 22:43 - 27/10/2017 Cuma
AA
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Sinema Yasası'nın Türk film endüstrisi için hayati, devrim niteliğinde bir adım olduğunu şimdiden paylaşmak isterim. Böylece film endüstrisine verilen destekler daha fazla artacağı gibi sadece yerli filmleri üretenlerin değil, yabancı yatırımcıların da Türkiye'de film endüstrisine yatırım yapmalarının önü açılacak, teşvik edilecektir." dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 54'üncüsü düzenlenen Uluslararası Antalya Film Fesitvali kapsamında kırmızı halı ve kapanış töreni düzenlendi.

Bakan Kurtulmuş, EXPO 2016 Antalya Kongre Merkezi'ndeki törende yaptığı konuşmada, 1964'ten bu yana yapılan değerli festivalin önümüzdeki yıllarda uluslararası boyutu daha da yükseltilerek, yoluna devam edeceğini ve Türkiye'nin uluslararası alanda yüz akı olmayı sürdüreceğini söyledi.

Salonda bulunanların hepsinin ortak noktalarından birinin sinemanın dili olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Sinema kendi içinde bütün sanatları, çok farklı sanatları barındıran, birleştiren bir sanat dalı ve ortaya koyduğu dille insanların gönül coğrafyalarını, düşüncelerini, dünyaya bakışlarını, kainata bakışlarını çok güzel yansıtan en önemli sanat alanlarından birisi. Dolayısıyla bu festivalin oluşmasında emeği olan bütün sanatsever arkadaşlarıma, yönetmeninden oyuncusuna ışıkçısından seslendirene kadar herkese yürekten teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"140 ülkede Türk dizileri oynuyor"

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak sinema sektörüne katkı sunmayı vazife olarak gördüklerini belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 2002'de bir yılda üretilen film sayısı sadece 9'du. 2016 yılı itibarıyla Türkiye'de üretilen yerli film sayısı 135. Kültür Bakanlığı, sinema destekleriyle Türkiye'nin sinema, film endüstrisine katkıda bulunmaya devam edecektir. Bu bizim milli bir vazifemiz, milli bir sorumluluğumuzdur. Aynı şekilde Türkiye'de sineme filmlerine verilen destekler, önceki dönemlerle kıyaslandığında 35 kat artarak 190 küsur milyon dolara çıkmıştır. Son 6 yılda Türkiye, Avrupa içinde yerli filmlerin seyredilmesi bakımından birincidir.
Avrupa ülkeleri arasında 2016 yılındaki rakamımız toplam film içinde yüzde 53'ü yerli filmlerdir, yerli film izlenmesidir.
Bu bizim için önemli bir seviyedir. Bu tür festivallerle artık Türkiye'de film endüstrisi uluslararası alanda rekabet edebilecek bir düzeye gelmiştir. Filmlerimizin yanı sıra dizilerimizde de büyük bir başarıya doğru gidiyoruz. 140 ülkede Türk dizileri oynuyor. Türk dizileri büyük bir endüstri haline gelmiş, yıllık hacmi 350 milyon dolar seviyelerine yükselmiştir."

Bakan Kurtulmuş, bir adım daha ileriye gitmenin, Türk film endüstrisini uluslararası alanda ciddi bir rekabet edebilirlik seviyesine çıkarmanın herkesin vazifesi olduğunu vurgulayarak, bu tür festivallerin Türkiye'nin uluslararası alanda rekabet etmesinin önünü açacağını dile getirdi.

Sinema Yasası

Sinema sektörüne yönelik önemli bir adım atacaklarını belirten Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Arkadaşlarımızla birlikte sektörün bütün temsilcileriyle neredeyse mutabakat düzeyinde müzakereler sonucunda oluşturduğumuz yeni Sinema Yasası önümüzdeki günlerde Başbakanlığa havale edilecek, oradan da inşallah parlamentoya gelerek Türk sinemasının daha ciddi bir şekilde desteklenmesi sağlanacaktır. Sinema Yasası'nın Türk film endüstrisi için hayati, devrim niteliğinde bir adım olduğunu şimdiden paylaşmak isterim.
Böylece film endüstrisine verilen destekler daha fazla artacağı gibi sadece yerli filmleri üretenlerin değil, yabancı yatırımcıların da Türkiye'de film endüstrisine yatırım yapmalarının önü açılacak, teşvik edilecektir.
"

Kurtulmuş, Türkiye'nin uluslararası alanda son derece önemli film platolarını yapabilecek bir noktada olduğunu, başta TRT olmak üzere birçok kuruluşun da bu alanda adım atacağına inandığını ifade etti.

İstanbul'da sanatçılarla birlikte bir proje başlattıklarını dile getiren Kurtulmuş, şu bilgileri verdi:

"Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın Projesi. İstanbul dahil olmak üzere birçok ilimizde öğrencilerimizin önemli bir kısmının hayatlarında hiç sinemaya gitmediğini anladık. Dedik ki 'Sinemaya gitmeyen çocuk kalmasın kampanyasını oluşturalım.' Böylece sadece büyükşehirlerimizde değil, Türkiye'nin bütün şehirlerinde öğrencilerimizi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimizi sinemayla tanıştıralım ve sinemaya gitme alışkanlığı kazansınlar. Bu çerçevede bu yıl 1 milyon öğrencimizi sinemayla buluşturacağız, sinema salonlarında onları ağırlayacağız.
Böylece Türkiye'de hem Türk sinemasının gelişmesi hem de Türk sinemasının uluslararası alanda rekabet edebilmesi için Kültür Bakanlığı olarak bütün alanlarda üzerimize düşen desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kere daha ifade ediyorum.
Sorumluluklarımızı hep beraber sanatseverler olarak, sanatçılar olarak, sinema camiası olarak hep beraber yerine getireceğiz ve inşallah Türkiye bu geldiği yerden çok daha ileri noktalara giderek, sinemada dünyanın en önemli ülkelerinden birisi haline gelecektir."

Antalyalıların geleneksel festival kortejine büyük ilgi gösterdiğini, festival tarihinde görülmemiş bir kalabalığın caddeleri doldurduğunu, 7 gün boyunca festival vadisini 70 binden fazla Antalyalının ziyaret ettiğini aktaran Türel, 42 filmin gösteriminin yapıldığı festivalde, 33 bine yakın Antalyalı sinemaseverin açık hava sineması ve salonlara akın ettiğini bildirdi.

Yurt dışından bin 600 sinemacı festivale konuk oldu

Türk ve dünya sinemasının ustalarının, yönetmenlerin, yapımcıların, oyuncuların, genç sinemacıların, dünya sinema endüstrisine yön veren ustaların festivalde buluştuğunu kaydeden Türel, yurt dışından bin 600 sinemacının festivale konuk olduğunu, uluslararası basının önemli yayınlarında festivalin yer bulduğunu aktardı.

Gezici sinema tırının 19 ilçede 6 bin kişiye ulaştığını, çocuk bölümünde de yaklaşık 6 bin çocuğun sinema ile buluşturulduğunu vurgulayan Menderes Türel, şöyle konuştu:

"Antalya'yı dünya sinema endüstrisinin merkezlerinden birisi haline getirmek ve festivalimizi dünyanın en önemli festivallerinden biri yapmak için uluslararası alandaki en önemli markamız olan Antalya Film Forum başarısını bir kez daha kanıtladı. 500'e yakın sinemacı Film Forum'da bir araya geldi. Çok sayıda iş birliği anlaşmasına imza atıldı. Birbirinden değerli film ve projeler festivalimize katıldı, yarıştı. Katılan herkese teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum. Bugün törenimizi onurlandıran Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş'a, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımıza, festivale teşrin eden sanatçıların en ufak bir sorun yaşamadan Antalya'ya gelmelerini sağlayan Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür ediyorum."

Festival Cumhuriyetin kurucularına ithaf edildi

"Belediye Başkanı festivalle uğraşır mı? Festivalde 2 yarışma olmalıydı" diye eleştirenleri sevgi ve saygıyla karşıladığını bildiren Türel, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu festivali sinema endüstrimiz, özel sektörümüz gerçekleştirseydi ben çok daha mutlu olurdum. Fakat bizim 54 senelik geleneğimiz var. Ben hem bu geleneği korumak hem de Antalya'yı uluslararası hedeflere taşımak mesuliyetine sahibim."


Türel, geçen yılki festivali 15 Temmuz şehitlerine ithaf ettiklerini anımsatarak, "Bu yılki töreni de Cumhuriyetimizin kurucularına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ithaf etmek istiyorum." dedi.

  • Ödüller
  • Genç Jüri Ödülü "Anne" isimli filme, Dr. Avni Tolunay İzleyici Ödülü de "Misafir" isimli filme verildi. Ödülünü almak için sahneye çıkan "Misafir"in yönetmeni Andaç Haznedaroğlu, filme destek veren herkese teşekkür etti.
  • Haznedaroğlu, "Bu ödülü savaştan kaçarak ülkelerini terk eden bütün mülteci çocuklara ve annelere ithaf ediyorum." dedi.
  • Behlül Dal Genç Yetenek Ödülü Şükran Aktı'ya verilirken, Jüri Özel Ödülü de "Florida Projesi" isimli filme takdim edildi. En İyi Yönetmen Ödülü ise "Dürüst Bir Adam" filmiyle Mohammed Rasoulof'a verildi.
  • Matt Dillon'a Onur Ödülü
  • Festivalin ödül törenine katılan ABD'li aktör Matt Dillon'a Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile Antalya Valisi Münir Karaloğlu tarafından "Onur Ödülü" takdim edildi.
  • Ödülü almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Dillon, festivalde olmanın büyük onur olduğunu ifade etti.
  • Dillon, "Türkiye'ye ilk defa değil ama Antalya'ya ilk defa geliyorum. Ben Uluslararası Mülteciler Derneği'nin de üyesiyim ve bir şey söylemek istiyorum. Suriyeli mülteciler için yaptıklarından dolayı Türkiye'ye gerçekten hayranım ve çok saygı duyuyorum. Dünyada her yerden fazla mülteciye Türkiye ev sahipliği yaptı." diye konuştu.
Kırmızı halı

ABD'li aktör, yönetmen ve müzisyen Adrian Grenier, Akademi ve SAG ödüllü Amerikalı aktör, yönetmen ve senarist Matt Dillon, ABD'li aktris Lindsay Lohan, çok sayıda yerli ve yabancı aktör ile yönetmen ve yapımcı kırmızı halıda yürüdü.

Oyuncu Yeşim Ceren Bozoğlu da heyecanlı bir gece yaşadıklarını belirterek, festivale "Misafir" isimli mültecilerin hikayesini anlatan filmle katıldıklarını aktardı.

Festivalin açılış töreninde "Onur Ödülü" alan Suzan Avcı da tansiyonunun yükseldiğini ve biraz dinledikten sonra geçtiğini, sağlığının iyi olduğunu kaydetti.

Avcı, "Gördüğünüz gibi bir şeyim yok. Güzel bir hafta geçirdim, her şey harikaydı." diye konuştu.

Festivalin jüri ekibinde yer alan Fadik Sevin Atasoy ise yoğun ve heyecan verici, güzel bir hafta geçirdiklerine işaret ederek, "Çok güzel filmler izledik, kararlardan da memnununuz. Biraz zorlandığımız, hatta tartıştığımız yerler de oldu ama ortak karara varabildik." değerlendirmesini yaptı.

#Antalya Film Festivali
#Numan Kurtulmuş​
#Menderes Türel
#Çin
6 yıl önce