|

Siparişler taze biçilir

'Organik yemek pahalı' olur önyargısını yıkan Taksim'deki 'Ek Biç Ye İç' restoran çorba, salata ve wraplarıyla müdavimi olmanızı sağlayacak. Sürdürülebilir bir yaşamı ve yerel üreticiyi destekleyen mekanda bilinçli gıda tüketimi sağlanıyor. Yeşilin her tonunun hakim olduğu bu mekanın menüsündeki her şey burada ekilip biçiliyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 1/05/2016 Pazar
Güncelleme: 03:42 - 1/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Her mevsim seralarda yetişen ürünler yüzünden organik yemeklere hasret kaldık. Dalından koparılmış taze sebze ve meyvelerle, tam da İstanbul'un göbeğinde yemek yapan bir yer var. Adı gibi bir yer desek yeridir. 'Ek Biç Ye İç'. Taksim'de Atatürk Kültür Merkezi'nin sağ tarafında kalan eski İstanbul apartmanlarından birinin yarı bodrum katında bilinçli yemek yemeyi destekleyen bir mekan. 30'a yakın yenilebilir bitki çalışanlar tarafından ekilip biçiliyor. Mekanın iç kısmında duvar kenarlarına yerleştirilen raflı sistemlerde ağırlıklı olarak salata ürünleri yetiştiriliyor. Yani marul, kıvırcık ve türevleri. Bunların dışında biberiye, fesleğen, ada çayı, nane, dereotu, maydanoz gibi bitkiler var. 10 kişilik bir ekibin el ele verip çalıştığı mekanda yerel ve küçük işletmelerin varlığını sürdürebilmesi için İstanbul'un yakın çevresinde ki çiftliklerden malzeler alınıyor. Çiftçileri bizzat gidip ziyaret eden 'Ek Biç Ye İç' ekibi tarladan toplanan ürünün aynı gün yenmesini sağlıyor.



ATIKLAR TOPRAK OLUYOR



Bu mekanın gerçekten doğa dostu bir işletme olduğunu gösteren bir yanı var; Mutfak atıklarını çöpe atmak yerine geri dönüşümle toprağa dönüştürmesi. İsteyen müşterilere verilen toprağın yanı sıra gerçekleştirilen atölye çalışmaları da diğer işletmelere örnek olacak nitelikte. info@ekbicyeic.com adresine mail atıp kayıt yaptıranlar ücretli ve ücretsiz olarak atölye çalışmalarına katılabiliyorlar. 40 ila 80 lira arasında değişen eğitimlerde malzemeler mekana ait. 'Ek Biç Ye İç'e adım atar atmaz farklı bir ortamda olacağınızı hissedeceksiniz. Yiyip içtikleriniz de bunu desteleyecek. Burada her hafta 5 farklı çorba hazırlanıyor. Bu da açıldığı günden beri yaklaşık 250 çorba demek. 'Bu kadar çorba var mı?' diyebilirsiniz ama şefler yeteneklerini konuşturuyor. Salatanızı cam vitrinin önünde yazılı olan liste ve şefin yardımıyla adım adım kombinleyebilir ya da menüden seçebilirsiniz. Aynı sistem wrapler içinde geçerli.



Hindistan cevizi sütlü fırınlanmış patlıcan çorbası





Aynı çorbayı bir daha ki haftalar bulamayacağımız Ek Biç Ye İç'te geçtiğimiz hafta enginar çorbası, balzamik domates çorbası, hindistan cevizi sütlü fırınlanmış patlıcan çorbası, kıymalı börülce yahnisi ve bahar sebzeleri çorbası vardı. Bizim favorimiz hindistan cevizi sütlü fırınlanmış patlıcan çorbası oldu. Mazınköy'den organik patlıcan, Kastamonu'dan sarımsak, Aksaray'dan organik kırmızı mercimek, Çatalca'dan organik soğan tereyağı ve köri baharatı karışımı ile kavrulduktan sonra Hindistan cevizi sütü ve tavuk suyuyla karıştırıldıktan sonra blenderdan geçiriliyor. Çorbaların küçük boyu 6, büyük boyu 9 lira.



Besin deposu salatalar



Karışık yeşil salata tam bir besin deposu. Halk arasında glutensiz karabuğday unu olarak bilinen greçka, karabaş otlu kesik peyniri, kayısı çeşidi olan gün kurusu ve Ek Biç Ye İç'te yetişen yeşilliklerle hazırlanan salatalar renkli çiçek yapraklarıyla süsleniyor. Farklı lezzetleri birleştirerek 15 lira ödeyeceğiniz bu ve benzeri salataları birbirinden leziz soslarla zenginleştirebilirsiniz.





Şef'in wraplerine güvenin



Ek Biç Ye İç'de Yağız Usta'nın bizim için hazırladığı wrap, kırmızı ve beyaz etle hazırlananları sollar. Tam buğdaylı lavaşa Ezine'den gelen tam yağlı inek peyniri, Gümüşdere'den gelen serbest gezen tavuk yumurtası, Kilis'ten gelen kurutulmuş domates ve mekanda yetiştirilen yeşilliklerle ballı hardal sosun harmanlamasından oluşan wrapi sizde yemek isterseniz 15 lira ödemeniz yeterli.



Meyveli limonatalar





Çorba, salata ve wraplerin dışında içeçek olarak bitkisel çay ve soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş meyve sebze suları ile ayranlar var. Yemeğinize eşlik edeceğiniz içeceklerden size tercih edeceğimiz çilekli limonata. İlk olarak limonu suyu sıkılıyor. Ardından taze çilek ezilerek limon suyu ve elma şekeriyle birleştiriliyor. Kurutulmuş çilek dilimleriyle sunulan bu lezzetli limonata 9 lira.




Adres: İnönü Caddesi, No:9/A Taksim, Beyoğlu



#Organik yemek
#Ek Biç Ye İç
8 yıl önce