|

'Soğuk içiniz' zehirliyor

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa ve Türkiye’de tüketimi hızla artan enerji içeceklerinin sağlığı önemli derecede tehdit ettiğini belirtiyor. Uyarıcı etki yapması nedeniyle kullanılan enerji içecekleri, daha çok çocuklar ve gençler tarafından tercih ediliyor. İsveç'te eczanelerde satılan bu içecekler, soğuk olarak tüketildiği için anide içiliyor ve bu nedenle de kafein zehirlenmesi riskini artırıyor.

Yeni Şafak
12:05 - 12/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:06 - 12/12/2016 Pazartesi
AA
Enerji içecekleri özellikle gençler ve çocuklar tarafından tercih ediliyor.
Enerji içecekleri özellikle gençler ve çocuklar tarafından tercih ediliyor.

İçeriğinde bol miktarda kafein bulunan enerji içecekleri, özellikle çocuklarda ve gençlerde fazla tüketilmesi halinde kafein zehirlenmesine neden olduğu belirtiliyor. Uyarıcı etki yapması nedeniyle kullanıma teşvik edilen enerji içecekleri, geçici bir süreyle öğrenme performansını arttırıyor. Bu sebeple özellikle çocuklar ve gençler tarafından çok fazla tüketiliyor.



Avrupa Gıda Güvenliği kurumunun raporunda yer alan bilgilere göre, enerji içecekleriyle ilgili en önemli sorun içerisinde çok fazla miktarda kafein bulunması. Kahvede de kafein miktarı çok fazla ancak sıcak tüketildiği için yavaş yavaş tüketiliyor. Ancak enerji içecekleri soğuk olarak tüketildiği için kısa sürede fazla miktarda içiliyor. Buda kafein zehirlenmesi riskini arttırıyor.



Sınırlamalar getirilmeli


Bazı ülkeler enerji içeceklerine karşı önlem almaya başladı. Buna örnek olarak İsveç ve Macaristan da enerji içecekleri özel sağlık vergisine tabi. Ayrıca İsveç'te bazı enerji içecekleri eczanelerde satılmakta ve çocuklara satılması yasaklanmış durumdadır.



Avrupa Ofis Araştırma grubunun raporuna göre, hekimlerin karşılaştığı sağlık sorunlarının, enerji içeceğine bağlı olup olmadığı araştırılmalı ve bunun için eğitimden geçmeleri gerektiği belirtiliyor.







#Dünya Sağlık Örgütü
#DSÖ
#Enerji içecekleri
7 yıl önce