|

Sokakta Karadeniz havası var

İstanbul’un kalabalık sokaklarında, meydanlarda, metro giriş ve çıkışlarında sokak müzisyenlerine artık daha sık rastlamaya başladık. Üstelik aralarında yabancı sokak müzisyenleri de var. Çello, gitar, saz, kemençe, kaval seslerinin yükseldiği bu sokaklarda müzik yapan gruplar arasında en popüler olanlar Karadeniz müziği. Onu Arapça şarkı çalan müzik grupları takip ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2015 Pazar
Güncelleme: 17:41 - 3/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Anadolu yakasında Kadıköy, Avrupa yakasında ise İstiklal Caddesi ve metro giriş-çıkışlarında rastlıyoruz daha çok sokak müzisyenlerine. Her köşe başından farklı bir müzik sesi yükseliyor. Genci de var yaşlısı da.. Kadın da var erkek de.. Kazançları ise hiç fena değil. Sokakta en çok ilgiyi Karadeniz müziği yapan gruplar görüyor. Onları Arap ve Kızılderili müziği yapanlar takip ediyor. Sokak müzisyenleriyle sohbet edip müziklerini dinledik.



KENDİ İŞİNİN PATRONU


İstiklal Caddesi'nde çello çalan “Geriye Koşan Atlar” grubu caddenin en popüler müzik gruplarından biri. Grup üyesi üç genç de üniversite öğrencisi. Reşad Çiçek hukuk, Yavuz Selim Bektaş mimarlık, Berk Artış ise tıp fakültesinde okuyor. Reşat Çiçek, grubu kurma hikayelerini şöyle anlatıyor: “Doğum günümde öylesine müzik çalıyorduk ve ani bir kararla çellolarımızla Taksim'e çıkmaya karar verdik. Sokak müzisyenlerini yoldan geçerken görüp dinliyorduk. Bazen beğenip bazen beğenmiyorduk. O gün çaldık ve toplamda 70 lira kazandık. Belki daha fazla kazanırız düşüncesiyle bunu haftada iki güne çıkardık. İnsanlar para verdikçe yaptığın işin hakkını aldığını düşünüyorsun. Hukuk bittikten sonra da bir süre daha hem mesleğimi yapıp hem de sokak müzisyenliği yapmayı düşünüyorum.”



EKMEK PARAMIZI ÇIKARIYORUZ


Şafak Uyanık, arkadaşları Eren Can Maşalı ve Mert Armağan ile birlikte Kadıköy Meydanı'nda Karadeniz türküleri söylüyor. Uyanık, ''Ek bir gelirimiz yok müzikten elde ettiğimiz parayla yaşamımızı sürdürüyoruz. Aylık gelirimiz iki bini geçiyor. Bir işe girsek bize bu parayı kim verir?” diye soruyor.



Kadıköy'de Karadeniz müziği yapan ve sokağın en kıdemlileri Grup Sümela. Grup yönetici Çoşkun Tiryakioğlu, bu işi 15 yıldır yaptıklarını söylüyor. “Bu işte patron sizsiniz, karışan görüşen yok. Üstelikte diğer meslekler bu kadar kazandırmıyor” diyen Tiryakioğlu, aylık kazançlarının 4 bin 4 bin 500 lirayı bulduğunu dile getiriyor. Metroda müzisyenlik yapan Sinan ise “Ben dört yıldır metrodayım. Bırakıcam bırakamıyorum, Çünkü yeni bir işe girsem ortalama bin 500 lira kazanacaım ama burada aylık 4 bin-4 bin 5 yüz lira ortalama kazanıyorum” diyor.



Savaştan kaçtık






Suriye'den savaştan kaçıp İstanbul'a gelen binlerce göçmenden biri de Usame İstiklal Caddesi'nde arkadaşlarıyla birlikte sokak müzisyenliği yapıyor. İlgi oldukça fazla. Fairuz parçaları İstiklal Caddesi'nden yükseliyor. Usame'nin grubu da bunlardan birisi. Suriyeli Usame, ''Suriye'de müzik eğitimi alıyordum. On gündür Türkiye'deyim. Başka bir iş tecrübem yok o yüzden İstiklal Caddesi'nde müzik yapmaya başladık'' diyor. Usame, günlük 20-60 euro arasında bir gelir elde ettiklerini söylüyor ve ekliyor: ''Bu meslek benim hayalimdi. Klasik müzik eğitimi almak için Avrupa'ya gitmeyi planlıyoruz. Türkler çok arkadaş canlısı, çok sıcak kanlı insanlar.'' Ailesinin hala Suriye'de yaşadığını belirten Usame gelecekle ilgili hayallerini, ''Hiç kimse ne olacağını bilmiyor. Ama hayalim bir gün ülkeme dönmek'' sözleriyle açıklıyor.



Büroda tıkılıp kalmak istemenlere göre bir iş





Sokakta müzik yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Bunun sebebini sokak müzisyenlerinden Reşad Çiçek şöyle yorumluyor: ''Sokak müzisyenleri son zamanlarda arttı çünkü insanların cesareti arttı, paraya olan ihtiyacı arttı. Bu iş para kazanmanın alternatif bir yolu. Hiç bir yere bir CV göndermeden sadece sokağa bir yere oturarak çalıyor ve gelir elde ediyorsun. Karşı tarafı beğendirme karşılığında para kazanıyorsun. Kişi eğer öyle çok çalışmak istemiyor ya da bir büroda takılıp kalmak istemiyorsa bu meslek onun için çok ideal bir meslek. Kısa bir zaman diliminde güzel paralar kazandırıyor.'' Istiklal Caddesi kalabalık olduğu için orayı tercih ettiklerini dile getiren Çiçek, ''İstiklal Caddesi bir nehir gibi her seferinde yeni insanlar geliyor ve her seferinde yeni insanlar beğeniyor. Ve her seferinde gelen bu yeni insanlar bize para veriyor'' diyor.






#Sokakta müzik
#Reşad Çiçek
#Geriye Koşan Atlar
9 yıl önce