|

Sonbaharda içinizi ısıtacak lezzet

Sonbahar mevsiminin belki de en güzel yiyeceklerinden biridir kestaneler. Hem çerez olarak hem de yemeklerde kullanılan kestane aynı zamanda oldukça vitaminli.

Yeni Şafak
04:00 - 22/11/2015 Pazar
Güncelleme: 05:05 - 22/11/2015 Pazar
Yeni Şafak
ÜLKÜ MENŞURE SOLAK


Kestane çok eski çağlardan beri değerli bir besin kaynağı olarak kullanılır. Özellikle Avrupa'da, buğdayın yaygın olarak kullanılmadığı zamanlarda temel gıda maddesi olarak tüketilmiştir. Hatta ona “ekmek ağacı” da denir. Çünkü karbonhidrat ve protein açısından zengin bu tohum, ekmek yapmakta kullanılan bir maddedir. Lifli oluşu, sindirim sistemi sıkıntıları yaşayanlar ve zayıflama diyetleri yapanlar için tercih edilir bir günlük gıda olmalı.



SARAY MUTFAĞINDAN GELEN LEZZET


Kestane yiyerek, hem tok kalabilir, hem de ihtiyacınız olan B grubu, A, D, E, K vitaminlerini ve mineralleri kestaneden alarak sağlıklı kalmayı başarabilirsiniz. Kestanenin içinde gluten bulunmaz, bu da gluten hassasiyeti olanlar için iyi bir besin olarak tercih edilmesini sağlar. Ayrıca kestane, Osmanlı saray mutfaklarında da çokça sevilerek yemeklere katılan bir besindir. Kestaneli yahniden, çorbaya, pilava bir çok yemek, sultanların sofralarında yenmiştir.





HARİKA KESTANELİ ŞEKERLEMELER


Sonbaharın sevilen lezzetlerinden biri olan kestanenin en çok tüketilen çeşidi muhakkak közde pişirilenidir. Fakat ayarı tutturmakta çoğumuz zorlanırız. İyi bir közde kestane için muhakkak iyi , taze kestane almalıyız. Bir çizik attığımız kestaneleri yıkadıktan sonra ıslak halde, hatta biraz fazlaca ıslak halde tavaya koyup bir kapakla üzerini örtersek nemi muhafaza ederek kavurmamız mümkün. Kabuklardaki hafifçe yanma izleri bize kestanemizin piştiğini ifade edecek. Ülkemizdeki en meşhur kestane ürünü ise kestane şekeri. Bursa ile özdeşleşen bu güzel tatlı yiyeceğin bir benzerini yapmak usta işi olsa da, bizim için de kestaneli bir tatlı yapmanın yolları olmalı.



Kestaneli Çikolata Toplar


MALZEMELER


(kestaneli çikolata topları)

*10 adet kestane


*250 gram bitter


çikolata


*1 su bardağı şeker


*1 su bardağı su


*Yarım limon


*Fındık kırıkları



HAZIRLANIŞI:


Kestaneleri soyalım.


Şeker ve suyu ocağa koyalım.


Kaynamaya başladığında yarım limonun suyunu ve soyulmuş kestanelerimizi içine atıp yumuşayana ve şeker hafifçe koyulaşana dek kaynatalım.


Kestaneleri çıkarıp üst üste gelmeyecek şekilde bir kaba alalım ve soğutalım.


Böylece üzerinde çıtır bir şeker kabuğu oluşturacağız.


Ayrı bir yerde kaynayan su üzerine bir kapla çikolatamızı koyup, benmari yöntemiyle eritiyoruz.


Kestanelerimizi bir kürdana batırarak ya da bir kaşık yardımıyla çikolataya batırıyor ve tekrar üstüste gelmeyecek şekilde bir kaba alıyoruz. Bu işlemi bir kaç kez tekrar edip kestane üzerindeki çikolata tabakasını kalınlaştırabiliriz. En son donmaya yakınken istersek fındık kırıklarına batırıp sonra buzdolabına yerleştiriyoruz. Afiyet olsun.



MALZEMELER


(kestaneli iç pilav)


*5 yemek kaşığı tereyağı,


*3 yemek kaşığı çam fıstığı


*2-3 tane kuru soğan


*4 yemek kaşığı kuş üzümü


*Yarım kilogram baldo pirinç


*100 gram kestane


*4 su bardağı et suyu


*1 çay kaşığı tuz


*Yeni bahar, karabiber, dereotu



Kestaneli İç Pilav


Soğanı soyup yemeklik doğruyoruz ve et suyu ya da su ile kaynatıp soğanları süzüyoruz. Ardından tereyağından 2 kaşık alarak tavamıza koyuyor ve çam fıstığını renklenene kadar kavuruyoruz. Çam fıstıklarını çıkartıp aynı yağda ikiye kestiğimiz kestane içlerini hafifçe kavuruyoruz. Geri kalan yağ ile ıslattığımız ve yıkayıp süzdüğümüz pirinçlerimizi çakıl taşı sesi gelene kadar bir tencerede kavuruyoruz. En son ocağı kısıp kestane, çam fıstığı, kuş üzümünü pirince ekliyoruz. Üzerine et suyunu ilave edip tuzunu ekliyor ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Pişme sırasında kapağı açmamak pilavın püf noktalarından biri.






#kestane
#ekmek ağacı
#Osmanlı saray mutfakları
#Kestaneli İç Pilav​
8 yıl önce