|

Ömrünü milletinin hizmetine adayan Sultan: Abdülhamit Han

Osmanlı'nın 34. padişahı Sultan Abdülhamid Han, 175 yıl önce bugün doğdu. 33 yıllık görevi boyunca milletine hizmet eden Abdülhamid Han, milli ve yerli değerlerin kaybolmaması için mücadele etti.

Yeni Şafak
15:14 - 21/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 16:12 - 21/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Osmanlı'nın 34. padişahı Sultan Abdülhamid, 33 yıl boyunca tahtta kaldı.
Osmanlı'nın 34. padişahı Sultan Abdülhamid, 33 yıl boyunca tahtta kaldı.

Yakın tarihimizin kahramanlarından Sultan 2. Abdülhamid Han, Osmanlı Devleti'nin zor zamanlarında tarih sahnesine çıktı. 1842 yılında bugün Çırağan Sarayı'nda doğan Abdülhamid Han, 34 yaşında 34. padişah, 113. halife oldu.

Süt bankası, çoban okulu, Boğaz'a tüp geçit projeleri, sanat okullarına teşvik gibi bugüne uzanan yüzlerce projenin mimarı olan Sultan Abdülhamid Han, milleti tarafından asla unutulmadı.

Manevi değerler için mücadele etti
Yaptığı hizmetlerin yanında tarih sahnesinde unutulmaz bir yere ait olmasının yanında, birçok iftiraya da maruz kalan Abdülhamid Han'ı, Alman yazar Adalbert Graf Sternberg,
"Bugün bütün her şeyin günahı Sultan Abdülhamid’e yüklenmektedir; fakat tarih onu pek çok şeyden azad edecektir"
sözleriyle anlatmıştı. Nitekim öyle de oldu.

120-130 yıl öncesinin imkanlarıyla milletine hizmet eden ve iftira, şantaj gibi baskılarla başa çıkmaya çalışan Sultan 2. Abdülhamid Han, 33 yıllık halifeliği boyunca manevi değerlerin kaybolmaması için de mücadele etti.

Derin Tarih'in 3'üncü özel sayısında, Sultan Abdülhamid'in dünyasına ait birçok hobisi hakkında bilgi verilmişti. Atları seven, dedektif romanları okuyan, muhafız bölüğü oluşturan, 35 bin kare fotoğraf çeken ve hayvansever yönüyle de ön plana çıkan Abdülhamid Han'ın dünyasını tamamen anlamak ve anlatmak oldukça zor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultan Abdülhamid Han'ın doğum günü nedeniyle yayınladığı mesajda şu ifadelere yer veriyor:

  • "Bugün Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de, Balkanlar’da, Kafkasya’da yükselen her feryat bize Sultan Abdülhamid’in cefasını, Osmanları toprakları yanında tüm Müslüman coğrafyalarda oynanan oyunlara karşı izlediği siyaset de bize onun zekasını hatırlatıyor.
  • Dünyanın en karışık ve kanlı asrında yedi düvele karşı mücadele ederek ayakta kalan Sultan Abdülhamid Han’dan alacağımız çok ders vardır."


"Bizi bırakıp nereye gidiyorsun?"

33 yıllık saltanatında ne yazık ki dostundan çok düşmanı oldu. En büyük dostuysa daima hizmet ettiği millettiydi. Naaşı götürülürken yüz binlerce insan, "Bizi bırakıp nereye gidiyorsun Ey Ulu Hakan!" nidaları ve gözyaşlarıyla Sultan'ı uğurladı.




#Sultan Abdülhamid Han
7 yıl önce