|

Suriyeli çocuklardan liderlere mektup var

Kilis’te eğitim gören Suriyeli çocukların dünya liderlerine yazdığı mektuplar kitaplaştırıldı. Kilis Belediyesi tarafından hazırlanan 'Suriyeli Çocuklardan Mektup Var'da acılarını anlatan 66 çocuk liderlere "Savaşı durdurun" mesajını verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2016 Salı
Güncelleme: 23:47 - 23/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Suriye'deki iç savaş nedeniyle yurtsuz kalan mülteci çocuklar, seslerini duyurmak için dünya liderlerine mektup yazdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in de aralarında olduğu liderlere hitaben yazılan 66 mektup Kilis Belediyesi tarafından 'Suriyeli Çocuklardan Mektup Var' kitabında toplandı. Mektuplar İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Kilis Belediyesi'nin açtığı stantta sergilendi.



TARİHE NOT DÜŞÜYOR


Her mektubun ayrı bir dram içerdiğini söyleyen Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, öğrencilerin kalem aldığı duygu dolu satırların tarihe not düşeceğini söyledi. Çocukların çektikleri acıları mektupla ifade ettiğini söyleyen Kara, farkındalık yaratmak istediklerini, bu yüzden mektupları Arapça'dan Türkçe ve İngilizce'ye çevirerek bastıklarını belirtti. "Çocukların kayıp nesil olmalarına izin vermeyeceğiz" diyen Kara şunları söyledi: "Suriyeli yavrularımız, çektikleri acıları, onları bağrına basan insanımıza duydukları minneti, özgürlük, vatan ve barış özlemlerini dile getirdiler. İnşallah dünya liderleri bu mektupları okur. Bizler, yetim bırakılan acılı minik yüreklerin her zaman yanlarında olacağız.”



20 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR


Kilis'te, Geçici Eğitim Merkezleri'nde 7 bin 735, Elbeyli ve Öncüpınar konteynır kentlerde ana sınıfı, ilköğretim, orta ve lise düzeyinde 12 bin, yetim okulunda ise 5-14 yaş arası 405 olmak üzere toplam 20 bin 140 Suriyeli öğrenci eğitim görüyor.


en acı satır aralarI







Farklı yaş aralığındaki 66 çocuğun tek isteği bir an önce Suriye'ye geri dönmek. Mektuplarda sürekli anne ve babalarının ölümünü, evlerinin yıkılışını, oyuncak ve eşyalarının enkaz altında kaldığını dile getiren çocuklar, dünya liderlerine "Suriye'deki savaşı durdurun" mesajını veriyor.



Rus uçakları ailemi katletti


'Suriyeli Çocuklardan Mektup Var' kitabında yer alan yüzlerce mektubun bir tanesi de 12 yaşındaki Halepli Mahmut Neccar'a ait. Geçen yıl amcası ve kardeşleriyle Türkiye'ye geldiklerini belirten Neccar, “5 yıl süren savaş yüzünden memleketimizi terk ettik. Başka köylerde yaşadık. 2015'in sonunda Rusya ve Esed'in uçakları Telrifat köyünü bombaladı. Sığındığımız ev hedef olmuştu. Annem, babam ve 3 kardeşim ölmüştü. Cesetleri parça parça olmuştu” dedi. Sadece tek kardeşinin hayatta kaldığını belirten Neccar "Savaş bitsin, çocuklar ölmesin ve tüm dünya çocukları barış içinde yaşasın" dileğinde bulundu.







#Kilis
#Suriyeli çocuklar
8 yıl önce