|

Suriyeli dul ve yetimler konukevinde ağırlanıyor

Şanlıurfa'da Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneği tarafından ilçede kullanılmayan eski devlet hastanesi onarılarak, Suriyeli dul ve yetimlere tahsis edildi. Ülkelerindeki çatışmalarda eşini kaybeden 40 kadın ile yaklaşık 200 yetim çocuğun, Akçakale ilçesinde kurulan konukevinde yaşamlarını sürdürdüğü belirtildi.

Yeni Şafak
14:18 - 30/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 12:18 - 30/04/2016 Cumartesi
AA
Ülkelerindeki zor şartlardan kaçaran Türkiye'ye sığınan dul ve yetim Suriyeliler Şanlıurfa'da ağırlanıyor.
Ülkelerindeki zor şartlardan kaçaran Türkiye'ye sığınan dul ve yetim Suriyeliler Şanlıurfa'da ağırlanıyor.

Suriye'deki çatışmalar nedeniyle eşini kaybeden 40 kadın ile yetim kalan yaklaşık 200 çocuk, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde kurulan konukevinde hayata tutunuyor. Merkezi Bursa'da bulanan Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneği tarafından Akçakale'de kullanılmayan eski devlet hastanesinin bakım ile onarımı yapılarak, bina ilçede yaşayan ve maddi durumu iyi olmayan Suriyeli dul ile yetimlere tahsis edildi.



Dilruba Konukevi'nde eğitim, güvenlik, yemek ve sağlık gibi tüm ihtiyaçları dernek tarafından karşılanan Suriyelilere, ülkelerinde yaşadıkları acıları unutabilmeleri için de destek veriliyor.Kaymakam Eyüp Fırat, yaptığı açıklamada, konukevinin çok önemli bir eksikliği giderdiğini belirtti.Konukevinde yaşayan Suriyelilerin mutluluklarını gördüğünü anlatan Fırat, bunun kendilerini de sevindirdiğini ifade etti. Derneğin çok önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Fırat, şöyle konuştu:



"Özellikle yetimleri rehabilite ederek, onların sıkıntılarını ve yaralarını sarmaya çalışıyorlar. Biz de kaymakamlık olarak elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz. Bu konukevinin tüm Türkiye'ye yayılmasını temenni ediyorum. Türkiye'de kadın sığınmaevleri ve yetimhaneler var ancak Suriyeli dul ve yetimlerin birlikte yaşadığı konukevinin çok örneği yok."



En iyisini yapmaya çalışıyoruz


Konukevi sorumlusu Ömer Faruk Sezer ise 3 ay önce hizmete giren konukevinde yaklaşık 250 dul ve yetime barınma imkanı sunulduğunu söyledi. Suriyeliler için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını dile getiren Sezer, özellikle Suriyeli yetimlere, ülkelerinde yaşadıkları acıları unutturmak istediklerini kaydetti. Sezer, şöyle devam etti:



"Dernek olarak ilçede yaptığımız incelemede böyle bir eksikliğin farkına vardık ve dul ile yetim Suriyelilerin daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri için konukevini kurmaya karar verdik. Eski Akçakale Devlet Hastanesini, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve Kaymakam Fırat'ın da destekleriyle dernek adına alarak düzenledik ve misafirlerimize tahsis ettik. Desteklerini esirgemeyen Küçük ile Fırat ve oyun parkı ile gıda gibi yardımlarda bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e teşekkür ediyorum."



Evimizde gibi hissediyoruz


Konukevinin misafirlerinden Suriyeli Mehe Cebir, eşini savaşta kaybettiğini ve 2,5 yıl önce 4 çocuğuyla Akçakale'ye geldiğini ifade etti.İlçede kendi imkanlarıyla yaşamaya çalıştıklarını anlatan Cebir, yaklaşık 3 ay önce yerleştikleri konukevinde ise çok iyi ağırlandıklarını ve mutlu olduklarını belirtti.



Niceh Hamit de eşini kaybettikten sonra güvenli gördükleri Türkiye'ye sığındıklarını bildirdi. Akçakale'de 1,5 yıldır hayırseverlerin destekleriyle yaşamlarını sürdürdüklerini söyleyen Hamit, "Allah'a şükürler olsun, Dilruba Konukevi açılınca bizi buraya aldılar. Bizimle ve çocuklarımızla ilgileniyorlar, tüm ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. Burası çok güvenli ve kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Allah Türk halkı ve dernek yetkililerinden razı olsun." dedi.



#barınma
#Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneği
#Dilruba Konukevi
#dul ve yetimler
8 yıl önce