|

Suriyelilere savaşın izlerini silmek için psikoterapi desteği

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere, savaş sırasında yaşadıkları travmaların izlerini silmeye yönelik psikoterapi hizmeti veriliyor. Uzman Psikolog Tuğba Öztürk; bu konunun ülkemiz için de yeni bir durum olduğunu, kendilerinin de nasıl tedavi edeceklerini sahada öğrendiklerini ifade etti.

Yeni Şafak
15:26 - 1/08/2017 Salı
Güncelleme: 16:59 - 1/08/2017 Salı
AA
Öztürk, "savaş travması yaşamış bu kişileri nasıl tedavi edeceğimizi sahada öğrendik" dedi.
Öztürk, "savaş travması yaşamış bu kişileri nasıl tedavi edeceğimizi sahada öğrendik" dedi.

Uluslararası Doktorlar Derneğinin, Zeytin Dalı Projesi Koordinatörlerinden Uzman Psikolog Tuğba Öztürk, yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacıların barınma ve gıda sorunları nispeten çözüldükten sonra savaşın izlerini silme konusunda çalışmalara başlandığını söyledi. Savaş mağduru olan kişileri rehabilite etmenin, Türkiye'nin çok fazla tecrübesi olduğu bir alan olmadığını ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Savaş travması yaşamış bu kişileri nasıl tedavi edeceğimizi sahada öğrendik. Kurumlar, yüzyıl önce zaten birlikte yaşayan bu iki topluma birlikte yaşama kültürünü yeniden hatırlatmak, dil öğrenmelerini kolaylaştırmak ve travmatik olaylara 'artık geçmişte kaldı' dedirtebilmek için çalışıyor. Uluslararası Doktorlar Derneği olarak biz de bu rehabilite olayına katkı sağlamaya çalışıyoruz."


Diğer sağlık hizmetleri ve Suriyelilerin memnuniyeti

Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi ve Uluslararası Doktorlar Derneği Başkanı Dr. Mevlit Yurtsever de Suriyeli sığınmacıların sağlık hizmetlerinden rahat şekilde faydalandığını söyledi.

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Ali Muhammed ise Türkiye'deki hastanelerin Suriye'deki hastanelerden daha iyi olduğunu belirterek, "Burada bize, ülkemizdekinden daha iyi bakıyorlar, ilgileniyorlar. Allah Türk Devletinden razı olsun." şeklinde konuştu.

#Suriye
#Savaş
#Psikolog
7 yıl önce