|

Tanburi Cemil Bey Paris’ten caydırdı

Tanbur sanatçısı R. Hakan Talu, ‘Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Ses Dünyası’ projesini hayata geçiriyor. Yahya Kemal'in Tanburi Cemil Bey'i dinleyince Paris'e gitmekten vazgeçtiğini söyleyen Talu, konserde iki usta yazarın kitaplarında geçen musiki eserlere yer verecek.

Yeni Şafak ve
03:00 - 6/05/2016 Cuma
Güncelleme: 23:28 - 5/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Uzun süredir 'Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Ses Dünyası' başlıklı projesi üzerinde çalışan tanbur sanatçısı R. Hakan Talu, konser için gün sayıyor. Üsküdar Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün destekleri ile 12 Mayıs Perşembe günü saat 20.00'da Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde başlayacak konserde her iki yazarın kitaplarında adı geçen makamlar, bestekarlar ve çeşitli formlardaki eserler seslendirilecek. Bu konseptte bir konserin ilk kez olacağına dikkat çeken Talu, “İki edebiyatçının da klasik musikiye derin ilgisi var. Eserlerinde sürekli musikiye referans vermeleri de bundan. Musiki onları çok besliyor. Belki de Yahya Kemal'i böyle bir yazar yapan Tanburi Cemil Bey'di. Eğer ikisi de edebiyatçı değil müzisyen olsalardı, muhakkak çok güçlü besteler yaparlardı” diyor. Talu, Yahya Kemal Beyatlı'nın Paris'e gitmekten vazgeçmesine de Tanburi Cemil Bey'in vesile olduğunu dile getiriyor.



ELLİ YILLIK REPERTUAR


Konserde her iki yazarın kitaplarında bahsettiği eserler çalınacağından repertuarın elli yıl önce Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından hazırlandığını söyleyebiliriz. İki usta edebiyatçının da musikiye olan bağlarını Talu şu sözlerle anlatıyor: “Yahya Kemal şiirlerinde Itri'nin Nevakâr'ını, Tekbir'i, Seyyit Nuh'u anlatırken Tanpınar'ın Huzur romanının gerçek kahramanı Neyzen Emin Dede'dir. Yine Tanpınar çokça olarak İsmail Dede Efendi, Meragi ve Itri'den bahsetmekte. Yahya Kemal Fransa'dan döndükten sonra geri gitmek istiyor ancak bir akşam Göztepe'de Şevket Bey'in evinde Tanburi Cemil ile tanışıp onu dinliyor ve Paris'e gitmekten vazgeçiyor. Varşova'da yazdığı o meşhur Kar Musikileri şiiri tamamen Cemil Bey'i anlatmaktadır.”



TÜRK MÜZİĞİNİN ÜÇ ESERİ


Talu, Tanpınar'ın musiki ile alakalı tespitlerinden de bize birkaç örnek veriyor: “Tanpınar bir yerde 'Hz. Mevlana, Mesnevi'nin ilk 18 beyitini yazıp sarığına koyduğu andan itibaren Türk müziğinin Şeyh Galip gibi Dede Efendi gibi Itri gibi isimleri zaten doğmuştu' diyor. Tanpınar, Türk müziğinin üç büyük eseri olduğunu söylüyor. Bunlardan biri Meragi'nin Segahkar'ı, diğeri Itri'nin Nevakâr'ı veya Rast Naat'ı, diğeri de Dede Efendi'nin Ferahfeza Ayini. Bu musiki bilgisi ve tavrı bugün çoğu edebiyatçı da yok.”



Az çalınanları seçtim






Hakan Talu, Tanburi Cemil Bey'in yüzüncü vefat yılı vesilesiyle bir de albüm hazırlamış. Albüm Haziran ayında dinleyiciye ulaşacak. Tanburi Cemil Bey'in az çalınmış eserlerinin yer aldığı albümde iki şarkı, beş saz eseri, iki de taksim bulunuyor. Konserde Tanburi Cemil Bey'in de eserlerine yer vereceklerini söyleyen Talu, bu vesileyle onu da anacaklarının altını çiziyor. Konserin solistleri Hakan Talu ve günümüzün önemli ses sanatçılarından Gül Yazıcı ile Atakan Akdaş.


#Yahya Kemal Beyatlı
#Ahmet Hamdi Tanpınar
#Tanbur sanatçısı
#Ses Dünyası
8 yıl önce