|

Tarih ‘Evet’ diyor

Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde yaşanan tıkanmalar ne yazık ki ülkemizin tüm enerjisini, zengin kaynaklarını heba etmesine sebep oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 7/03/2017 Salı
Güncelleme: 00:11 - 7/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Gündem
Gündem
Yavuz Selim Kıran


Şöyle bir göz atıp alt alta sıralandığında dahi her ülkenin kolay kolay üstesinden gelemeyeceği derecede bir sistem kriziyle karşı karşıya kaldığımız aşikârdır.



Yakın dönem siyasi tarihimizden sadece bazı krizlerine şöyle bir göz atalım…



27 Mayıs 1960… Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu. Yönetimi üstlenen Milli Birlik Komitesi, TBMM'yi feshetti, Anayasa ve siyasi faaliyetleri askıya aldı.



17 Eylül 1961… Türk siyasetinde en yüksek oy oranıyla işbaşına gelmiş hükümetin Başbakanı Adnan Menderes idam edildi.



21 Ekim 1961… 15 Ekim seçim sonuçlarından memnun kalmayan “Silahlı Kuvvetler Birliği” yönetime yeniden el koydu.



24 Ekim 1961… Çankaya'da Cemal Gürsel başkanlığında siyasi parti genel başkanları ve kuvvet komutanlarının yaptığı toplantı sonucunda partiler Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday göstermeyip Cemal Gürsel'i Cumhurbaşkanı seçtirmek için taahhüt imzaladı.



'ADAY OLURSAN ÖLÜRSÜN'


24 Ekim 1961… Çankaya Protokolü'ne uymayarak 23 Ekim'de Cumhurbaşkanlığı adaylığını ilan eden Ordinaryüs Profesör Doktor ALİ FUAT BAŞGİL tehdit edilerek hem adaylıktan çekildi, hem de senatörlükten istifa ederek İsviçre'ye gitti.



Cuntacılar Ali Fuat Başgil'e şunu söylemişti: “Seçildiğiniz anda Cumhurbaşkanı töreni için toplarınız atılmayacaktır. Sizi Cumhurbaşkanlığı arabası alıp Köşk'e götürmeyecek, aksine bir cipe bindirilerek Etlik'e götürüleceksiniz; orada yeriniz hazırlanmıştır. Belki de Etlik'te gömülebilirsiniz.”



26 Ekim 1961… Cemal Gürsel siyasi partilere imzalattırdığı taahhüdün sonucunu aldı ve TBMM'de yapılan seçimlerde oylamaya katılan 607 üyenin 434'ünün oyuyla Cumhurbaşkanı seçildi.



22 Şubat 1962… Güney Kore'de görevli olduğu için 27 Mayıs darbesine katılamayan Talat Aydemir'in ilk darbe girişimi.



21 Mayıs 1963… Albay Talat Aydemir ve arkadaşlarının ikinci darbe girişimleri…



5 Haziran 1964… ABD Başkanı Johnson, Başbakan İnönü'ye gönderdiği mektupta Türkiye'nin Kıbrıs'a yapacağı müdahalenin iki NATO ülkesini savaş durumuna sokacağını, bunun kabul edilemez olduğunu ve ABD'nin Türkiye'ye verdiği askeri malzemelerin bu müdahalede kullanılamayacağını ifade etti.



28 Mart 1966… Cemal Gürsel'in hastalığı sebebiyle ayrıldığı Cumhurbaşkanlığına, 27 Mayıs darbesi sonrasında kurulan Silahlı Kuvvetler Birliği'nin üyesi Cevdet Sunay seçildi. Cumhurbaşkanı adaylığı için parlamento üyeliği gerekiyordu. Bunun için, Sunay önce Genelkurmay'dan emekli oldu ve Cumhurbaşkanlığı kontenjan senatörlüğüne atanarak Cumhurbaşkanı seç(tir)ildi.



MUHTIRA!


12 Mart 1971… Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur, Deniz Kuvvetleri Komutanı Celal Eyicioğlu, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı'na bir muhtıra vererek, hükümetin istifasını ve yeni bir hükümet kurulmasını istedi. Başbakan Süleyman Demirel de bu muhtıra sonrası istifa etti.



6 Nisan 1973… Cevdet Sunay'ın görev süresinin sona ermesi, Genelkurmay Başkanı Faruk Gürler'in seçilememesi ve Cevdet Sunay'ın da görev süresinin uzatılamaması üzerine Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Fahri Korutürk 15'inci tur oylamada Cumhurbaşkanı seçildi.



TERÖR!


27 Ekim 1978: Terör örgütü PKK Diyarbakır ili Lice ilçesi Fis köyünde kuruluş kongresini gerçekleştirerek kurulmuştur. Abdullah Öcalan Örgütün lideri olmuştur.



2 Ocak 1978…GÜNEŞ MOTEL pazarlığı ve sonrasında CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in 11 milletvekilini AP'den istifa ettirip kendilerini Bakan yaparak İkinci Ecevit Hükümeti'ni kurması.



MARAŞ/ÇORUM OLAYLARI/SUİKASTLER


19 Aralık 1978… Kahramanmaraş'ta bir sinemanın bombalanması ve Sünni-Alevi ayrımının körüklenmesiyle şiddet olayları başladı ve kontrol edilemedi, sıkıyönetim ilan edildi.



1 Şubat 1979: Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi İstanbul Maçka'daki evinin yakınlarında öldürüldü.



27 Mayıs 1980: MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak, eşi ile gittiği bir ziyaretten dönüp arabadan eşyalarını indirirken çapraz ateşe alınarak öldürüldü.



Mayıs-Temmuz 1980… Çorum olayları



15 Temmuz 1980: CHP İstanbul milletvekili Abdurrahman Köksaloğlu İstanbul Şişli'deki işyerinde öldürüldü.



19 Temmuz 1980: Eski Başbakan Nihat Erim İstanbul Dragos'taki evinin yakınında suikaste uğradı.



22 Temmuz 1980: Maden-İş Sandikası Genel Başkanı Kemal Türkler İstanbul Merter semtinde silahlı saldırı sonucu öldürüldü.



119 OTURUMDA CUMHURBAŞKANI SEÇİLEMEDİ


11 Eylül 1980… Fahri Korutürk'ün görev süresinin dolmasının ardından 5 ay 19 gün süren 119 oturumda Cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan 115. tur oylamadan da sonuç alınamadı.



12 Eylül 1980… Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu, Kenan Evren, Anayasaya geçici bir madde ekleterek Cumhurbaşkanı seçildi.



2 Temmuz 1993… Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli yakıldı.



12 Mart 1995… İstanbul'da Alevi vatandaşların çoğunlukta yaşadığı Gazi Mahallesi'ndeki dört kahvehane ve bir pastane aynı anda kimliği belirsiz kişilerce bir taksiden otomatik silahlarla açılan ateşle tarandı.



28 ŞUBAT


28 Şubat 1997… MGK toplantısında asker hükümete muhtıra niteliğinde maddeler dayattı ve siyasete doğrudan müdahale etti.



19 Şubat 2001…MGK'da Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit'in önüne Anayasa kitapçığı fırlattı ve Cumhuriyet tarihinin en büyük krizlerinden biri başladı. Olayın duyulmasından saatler sonra Türkiye tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden biri başladı. Borsa yüzde 14.6 düştü, repo faizleri yüzde 7 bin 500'e fırladı. Merkez Bankası'ndan yaklaşık 7.6 milyar dolarlık döviz çıkışı oldu.



3 KASIM MİLADI


19 Kasım 2002… 3 Kasım seçimlerini tek başına iktidar olacak oy oranıyla kazanan AK Parti Hükümeti Abdullah Gül başkanlığından kuruldu. Partinin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ders kitaplarında yer alan bir şiiri okuduğu için siyasi yasaklı olması nedeniyle Hükümeti kuramadı.



9 Mart 2003… AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siirt Milletvekili Yenileme Seçimi'nde parlamentoya girdi ve Abdullah Gül Hükümetinin istifa etmesiyle 59. Hükümeti kurdu.



Devam edecek





#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#AK Parti
#MGK
#28 Şubat
#PKK
#Terör
7 yıl önce