|

Tatilin tadını çıkarın

Her insanın vücudunda beğenmediği yanları olabilir. Ancak bu durumu abartmak psikolojik hatta psikiyatrik sorunların habercisidir. Halk arasında beden takıntısı olarak adlandırılan dismorfik bozuklukta kişi normal ya da normale yakın bir görünüme sahip olsa bile bedensel görüntüsünün bir ayrıntısını çirkin ya da dikkat çekici olduğuna inanır. Kişinin dış görünümünün takıntılı bir hal alması yaşam kalitesini bozulmasına neden olabilir.

Yeni Şafak
14:27 - 23/06/2015 Salı
Güncelleme: 11:29 - 23/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Dismorfik bozukluk kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanır. Yazın mevsiminde daha ince kıyafetler ve bikini giyme nedeniyle bu takıntılar diğer zamanlarda olduğundan daha yoğun hale gelebiliyor.



Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, takıntılarla tatile çıkmanın tatili kabusa çevireceğini, kişinin dinlenmesine ve psikolojik olarak rahatlamasına da engel olacağını belirtiyor.



Bedensel takıntılar düşüncelerinizi ele geçirmesin

Bedensel takıntılar özellikle de ince kıyafet giyildiği yaz aylarında daha baskın olarak ortaya çıkar. Yaz aylarında tatil, beden takıntıları nedeniyle tatsız bir hale gelebilir, kişi tatilin tadını çıkarmak yerine yoğun bir iç sıkıntısı yaşamak zorunda kalabilir.



Beden dismorfik bozukluğu nedir?

Beden dismorfik bozukluğu tıpta BDB olarak kısaltılır ve kişinin var olduğunu düşündüğü bedensel kusuru nedeniyle bu konuda aşırı uğraş halinde olmasına neden olur. Bu uğraşlar, zaman içerisinde kişinin başka işlerini yerine getiremeyecek kadar kontrolü kaybetmesi, sosyal yaşantısının sekteye uğraması, depresyona girmesi, kronik mutsuzluk yaşaması gibi sonuçları da beraberinde getirir.



Kişi hem özel hem de iş hayatında bilinçli olarak engelleyemediği takıntıları nedeniyle yoğun stres yaşar, mutsuz ve agresif bir ruh haline bürünebilir. Beden dismorfik bozukluğu, özelikle de çalışan kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür ve 15-20 yaşlarında daha sık görülür. Hastalığın başlangıç evresinde majör depresyon, düşünce bozukluğu gibi psikiyatrik bozukluklar da sıklıkla kendini gösterir.



Beden dismorfik bozukluğunda tedavi yöntemleri

Beden dismorfik bozukluğunda, uzun süreli ve düzenli terapilerden destek alınır. Terapinin asıl amacı; beden algısının olumlu yönde değiştirilmesi ve düşünce bozukluklarının düzeltilmesidir.



Terapide yanlış düşüncelerin olumlu yönde düzenlenmesine ek olarak, kişinin bozulan sosyal ve özel yaşantısındaki ilişkilere de olumlu katkı sağlamak hedeflenir.



Kişinin öz güvenini doğrudan etkileyen bu duruma depresyonun ve anksiyetenin eşlik etmesi de sık görüldüğünden, hastanın durumuna göre antidepresanlar da tedaviye dahil edilebilir.



#Dismorfik bozukluk
#tatil
#takıntı
#Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz
9 yıl önce