|

Tele sağlıkla evde hizmet

Eve yerleştirilen özel çağrı sistemleri, dedektör ve sensörlerle yaşlı ve kronik hastalığı olanlar, engelli ya da yalnız yaşayan, desteğe ihtiyacı olabilecek hastalara acil durumlarda destek hizmeti verebilen tele sağlık hizmetleri artık evimizin kapısını çalmaya başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/12/2015 Salı
Güncelleme: 01:54 - 22/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Ağırlıklı olarak kronik hastalıkları olanların yaşadığı problemlerde hızlı müdahale ile ortaya çıkabilecek kaza ve sağlık sorunlarının etkisinin en aza indirilmesinde tele sağlık hizmetlerinin önemi büyük. Türkiye'de de bu hizmetler yaygınlaşmaya başladı. Konuyu Sağlık Teknolojileri Uzmanı Mehmet Onarcan ile konuştuk.



HASTAYA HIZLICA ULAŞILABİLİYOR


Evdeki kaza ve problem durumlarında acil çağrı yapılabilmesinin hasta lehine getirdiği sonuçları Mehmet Onarcan şöyle sıraladı:''Erken müdahale imkanı, sağlık organizasyonlarının hızlıca yapılabilmesi, günlük aktivite ve fonksiyonların takibi, sağlık kayıtlarının tutulması ve gerektiğinde hastaya hızlıca erişme imkanı sağlanması.''



Herkes takipte


Türkiye'de 20 milyon kişi kronik hastalıklarla mücadele ediyor. Mehmet Onarcan Tele Sağlık ile "özellikle diyabet, kalp, tansiyon, KOAH gibi kronik hastalalıklarda, solunum, nabız ve kan basıncı gibi vital bulguların düzenli olarak ve uzaktan takibi ile hastaların gözetim altında bulundurulmasının” önemli olduğuna dikkat çekiyor ve devam ediyor: "Çünkü problem akut hale gelmeden önlem alabilme, müdahale edebilme imkanı sağlanmalı. Ayrıca takip sürecine hasta ve yakınlarının dahil olması da gerekli. Böylece düzenli takip ile günlük hayatta kronik hastalıkların etkileri de azaltılabilir."



Tele monitoring ile neler takip edilebilir?


* Kilo


* Nabız


* Kan şekeri


* Hemoglobin A1c


* Fiziksel aktivite


* Solunum fonksiyonları


* Yara takibi


* Görüntülü ve sesli bağlantı



Kullanıldığı bazı alanlar



*Kaygı bozuklukları


*Astım ve alerji


* Kardiyolojik hastalıklar - obezite


* KOAH


*Depresyon


*Diyabet


* Hipertansiyon


* Yara bakımı


* Akıl hastalıkları


* Riskli gebelikler ve erken doğum


#Sağlık Teknolojileri Uzmanı Mehmet Onarcan
#Mehmet Onarcan
#dedektör
#Tele sağlık
#Kaygı bozuklukları Astım ve alerji  Kardiyoloji
8 yıl önce