|

Tesettüre İslamofobik baskı

İsveç'te yaşayan Mariam Moufid, inancına uygun kıyafet bulamayınca tasarımlar yapmaya başlamış. Başörtülü olduğu için gericilikle suçlanan Moufid, tasarladığı kıyafetleri İnstagram hesabında paylaşarak binlerce takipçiye ulaşmış. Moufid, "Tasarımlarımla benimle aynı sıkıntıları yaşayan Müslümanlara yardımcı oluyorum. Giydiklerimle İslamiyet'i daha güzel tanıtmayı amaçlıyorum"diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 16:18 - 28/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Zaman zaman İslamofobik olaylarla gündeme gelen Batı ülkeleri, Müslümanlara yapılan haksız uygulamalarla gündemin baş köşesine oturuyor. Terörist diye yaftalanan da oluyor, başörtülü olduğu için kuşku dolu bakışlara maruz kalan da... İsveç'te yaşayan ünlü moda bloggeri Mairam Moufid de bunlardan biri. Başörtülü olduğu için gericilikle suçlanan Moufid, inancına uygun kıyafet bulma konusunda da epey zorluk yaşamış. Bu zorluk karşısında kendi kıyafetlerini kendi tasarlamaya karar veren Moufid, bir İnstgram hesabı açmaya karar vermiş. Tasarladığı kıyafetlerle çok kısa sürede İsveç'teki Müslüman kadınlar tarafından takip edilen Moufid'in 'hijabmuslim' adlı İnstagram hesabıyla 500 bin takipçiye sahip. "Giydiklerimle İslamiyet'i daha güzel tanıtmayı amaçlıyorum" diyen Moufid ile bir araya geldik.



TAKİPÇİ SAYISI GİTTİKÇE ARTIYOR


Aslen Tunuslu olan ve doğma büyüme İsveç'te yaşayan Mariam Moufid, üniversite eğitimini öğeretmenlik üzerine alıyor. Çevresinde başörtülü hiçbir arkadaşı olmamasına rağmen çok küçük yaşlarda örtünmeye karar verdiğini söyleyen Molfiled, bu konuda ailesinin herhangi bir baskısıyla da karşılaşmamış. 23 yaşında olan ve İsveç'teki ünlü modacılarla çalışan Moufid, kendine ugun kıyafet bulamayınca kıyafet tasarlamaya başlamış. Zamanla bu kıyafetlerini 'hijabmuslim' adlı instagram sayfasında paylaşan Moufid " Buradan tasarımlarımı paylaşmaya başlayınca herkes benden giyim-kuşam konusunda fikir almaya başladı. Böylelikle onlara nasıl giyinmeleri konusunda da yardımcı oluyorum" diyor. Kendi gibi aynı sıkıntıları yaşayan kadınlara yardımcı olabilmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Moufid " Şimdilerde 500 bin takipçiye sahibim. Bu sayı gün geçtikçe artıyor" şeklinde konuşuyor.



Başörtümü soruyarlar


İsveç'te küçük bir Müslüman kitlesi olduğunu ve gün içinde farklı tepkilerle karşılaştığını söyleyen Moufid "Her yerde neden başörtülü olduğumuzu merak edip bize soru soruyorlar. Gün içinde birtakım zorluklarla karşılıyoruz. Ama bu genellikle basında çıkan haberlerle ilgili oluyor. Onlar bizi kötü gösterdiklerinde ben de olumsuz tepkiler alıyorum. Tesettürlü olduğum için modern değilsin diyenler de oluyor. Ailemden baskı görerek örtündüğümü sanıyorlar" diyor. Tüm bunlara karşın tasarımlarını çok beğenen ve başörtülü olmasını çok sıcak karşılayan bir kesimin de olduğunu ifade eden Moufid, " Çok güzel tepkilerle de karşılaşıyorum tabii ki. Tasarımlarımla İslamiyet'i en iyi şekilde tanıtıp, önyargıları ortadan kaldırmak istiyorum" diyor.



Tiyatro grubuna kıyafet yaptım


İsveç'te Amerika ve İngiltere'deki gibi Müslüman komitelerinin olmadığını ve bu nedenle sıkıntılar yaşadıklarını dile getriren Moufid, ilk koleksiyonunu hazırlamanın telaşını yaşıyor. Bu koleksiyonu için bir tiyatro grubuyla çalıştığını söyleyen Moufid "Bu tiyatro grubundakiler tesettür giyerek ilk defa bir tiyatro oyunu sergileyecekler. Bu ülkemiz için bir ilk olacak" diyor. Giyim tarzı olarak sokak stilini benimsediğini de sözlerine ekleyen Moufid " Genellikle sokak stilini benimsiyorum ama kendimi spor ve şık olarak tanımlıyorum" ifadelerinde bulunuyor.





#İslamofobi
#Tesettür
#Mariam Moufid
8 yıl önce