|

'Toprak damacana' talebine yetişemiyor

Aydın'da 8'inci kuşak olarak çömlek ustalığını sürdüren Ali Bardak'ın, plastik damacanaya alternatif yaptığı toprak damacanalar büyük ilgi görüyor.

Yeni Şafak
10:40 - 29/04/2016 Cuma
Güncelleme: 08:40 - 29/04/2016 Cuma
AA
Bardak, topraktan damacana yapmanın oldukça zor olduğunu belirten Ali Bardak, 30 civarında çömlekçinin bulunduğu Karacasu'da damacana yapan tek usta olduğunu vurguladı.
Bardak, topraktan damacana yapmanın oldukça zor olduğunu belirten Ali Bardak, 30 civarında çömlekçinin bulunduğu Karacasu'da damacana yapan tek usta olduğunu vurguladı.

Aydın'ın Karacasu ilçesinde çömlek ustalığı yapan Ali Bardak, plastik damacanaya alternatif olarak toprak damacana üretiyor.



Üretimi 4 bin 600 yıl öncesine kadar uzanan çömlekçilik, Karacasu'daki atölyelerde yüzyıllardır sürdürülüyor.



İlçedeki atölyesinde 8'inci kuşak olarak çömlek imalatı yapan Ali Bardak, toprağı kendine has kırmızı rengiyle diğerlerinden ayrılan Karacasu'da 35 senedir yaptığı çömlekçilikte testi, güveç, bardak gibi ürünler hazırladığını ancak son dönemde teknolojinin de gelişmesiyle ürünlerinin geri plana düştüğünü söyledi.



Bardak, topraktan damacana yapmanın oldukça zor olduğunu belirterek, 30 civarında çömlekçinin bulunduğu Karacasu'da damacana yapan tek usta olduğunu vurguladı.



Suyu soğuk tutması, suyun içinde kireci ve zararlı maddeleri süzmesi nedeniyletoprak damacanaların yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Bardak, şunları kaydetti:



"Talebine yetişmeye çalışıyoruz ama mümkün değil, herkes almak ve sağlıklı olması nedeniyle evinde bulundurmak istiyor. Plastik damacanaya göre daha sağlıklı olduğunu bilenler yoğun talep gösteriyor ama yörede tek üreten ben olduğum için yetişmekte zorlanıyorum. Günde 20-25 toprak damacana yapabiliyorum, birinin yapımı 15-20 dakika sürüyor ve 30 liradan satıyoruz. En çok testiden su içmenin keyfini bilenler istiyor, özellikle Aydın dışında çok fazla doktor müşterim var. İstanbul'dan da çok büyük talep var, siparişler geliyor."



#Toprak damacana
#Ali Bardak
#Aydın
8 yıl önce