|

Torosların inançlı adamı

Abdurrahim Balcıoğlu’nun yazdığı “Osman Yüksel Serdengeçti” biyografisi, fikir ve kültür adamı Serdengeçti’nin zorlu hayatını günümüz okuruyla buluşturuyor. Şair-yazar Serdengeçti’nin hapishane ve dergicilik gibi farklı yönleri arkadaşlarının görüşlerini de içeriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:54 - 11/11/2016 Cuma
Yeni Şafak
F. KEREM AYDIN


Son yıllarda gündeme gelen önemli fikir, sanat ve kültür adamlarından biri de Osman Yüksel Serdengeçti'dir. Efsane adam Osman Yüksel hayatı, düşünceleri, çileleri ve binbir zorlukla yayımladığı Serdengeçti Mecmuası ile Türkiye'nin en çok sevilen ve saygıyla hatırlanan simâlarındandır diyebiliriz. Tabii onun yaygınlaşan ve birer zekâ ürünü olan nükteleri de elbette gözardı edilemez.



İRFAN ABİDESİ



Bâbıâli'de yeni kurulan yayınevlerinden Mihrabad, ilk kitapları arasında Osman Yüksel Serdengeçti biyografisini okuyucularına sundu. Mütefekkir yazarımızın yakın dostlarından, hapishane arkadaşlarından şair ve yazar Abdurrahim Balcıoğlu'nun kaleme aldığı Osman Yüksel Serdengeçti biyografisi yeni hâli ve estetik bir kapakla kültür hayatımıza kazandırıldı.



Çelik bir iradeye sahip olan Osman Yüksel Serdengeçti mensup olduğu milletin değerlerine bağlı bir dâvâ ve ideal adamıydı. Yüreği Türkiye sevdâsıyla doluydu. Memleket evlatlarının iyi yetişmesi için ömrünü harcadı. Onların birer fazilet, ahlâk ve edep nümunesi olması için gayret gösterdi. Düşündü, okudu, yazdı ve eser verdi. Torosların bu hırçın ve inançlı adamı, kalemini Hak ve hakikat yolunda kullandı, mazlumların ve mağdurların hep yanında oldu.



Feleğin türlü çemberinden geçen, mebusluktan mahpusluğa kadar bir çok yolu yürüyen, ikbali de gören, zindanlarda da çürütülen Osman Yüksel, milli ve manevi değerlerimize her zaman heyecanla sahip çıkmış bir irfan âbidesiydi.



DOSTLARIN GÖRÜŞLERİ



Hayatın türlü sıkıntılarına pervasızca göğüs geren, derviş ve çelebi kişiliğiyle büyük bir hayran kitlesi uyandıran, şiirleri ve nesirleriyle gönüllerde taht kuran Osman Yüksel Serdengeçti zorlu, çileli ve kutlu bir hayatı yaşadıktan sonra Hakka yürüdü. Serdengeçti'nin fikirdaşı ve gönüldaşı merhum Abdurrahim Balcıoğlu, kaleme aldığı Osman Yüksel Serdengeçti kitabında hayatında geniş şekilde yer alan bu kalem kahramını ile tanışmasının ilginç hikâyesini anlatıyor. Akıcı bir üslup ile sürüp giden kitapta okuyucuyu bazen çekilen çilelerle hüzünlendiriyor bazen de aktardığı nüktelerde güldürüyor. Serdengeçti'nin geniş bir şekilde hayatının anlatıldığı eserde, yazarın gazete ve dergilerdeki önemli yazılarından seçmeler, bilhassa mücadele yazıları, unutulmayacak ilginç hâtıralar, mahkeme müdafaaları ve mektupları da yer buluyor. Kitabın sonunda Serdengeçti'yi yakından tanıyan yazarların vefatından sonra kaleme aldıkları yazılar dikkat çekiyor. Osman Yüksel Serdengeçti, bir devrin adamı. Cumhuriyet dönemi Türkiyesi'nin renkli ve mücadeleci bir fikir insanı. Yakın tarihi tam anlamıyla okuyabilmek ve kavrayabilmek için Serdengeçti gibi mücahidlerin hayatının yeni nesiller tarafından iyi bilinmesi gerekiyor.







• • •


Osman Yüksel Serdengeçti


Abdurrahim Balcıoğlu


Mihrabad Yayınevi


2016


288 sayfa




#Abdurrahim Balcıoğlu
#Osman Yüksel Serdengeçti
#Mihrabad Yayınevi
7 yıl önce