|

TRT Çocuk'tan Suriyeli çocuklara özel dergi

Basım ve dağıtımını AFAD ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği'nin üstlendiği ve içeriğini İHH İnsani Yardım Vakfı gönüllülerinin hazırladığı Arapça eğitim ve eğlence dergisi 'TRT Çocuk Kampta', çadır ve konteyner kentlerde kalan Suriyeli çocuklarla buluştu.

Yeni Şafak
15:56 - 1/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 16:28 - 1/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Suriye'deki çatışma, iç savaş ve katliamlar, en fazla çocuk ve gençleri ve onların eğitimlerini etkiliyor. Suriyeli çocuklar, Mart 2011'den itibaren eğitimsiz yıllar geçiriyor. Türkiye'ye sığınarak özellikle AFAD'ın oluşturduğu çadır ve konteyner kamplarda eğitim süreçlerine yeniden başlama şansı bulan Suriyeli çocuklar ise öğretmen sayısının azlığı ve kendi dillerinde eğitim materyallerinin bulunmaması nedeniyle zorluk yaşıyor.



Kalem tutmayı bilmeyen çocuklar

Suriye içindeki kamplarda kalan çocuklar beş yıldır hiç bir eğitim faaliyetine katılamadığı için savaş başladığında 5 yaşında olan bir çocuk, şimdi 10 yaşına gelmesine rağmen okuma yazma bilmiyor. Çocukların bir çoğu kalem tutmayı dahi bilmiyor ve makas kullanmak gibi kas gelişimlerini destekleyici çoğu işlemi yapamıyor. Bu gerçekten hareket eden gönüllü bir ekip, Suriyeli çocuklar için kendi dillerinde hazırlanmış bir eğitim ve eğlence dergisi üretti. TRT Çocuk Dergisi, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve AFAD'ın da desteğini alan proje 'TRT Çocuk Kampta' dergisi olarak hayat buldu.




İlk dağıtım Suriye'nin içindeki kamplarda

Suriye'nin Azez ilçesine bağlı Siccu ve Şemmarin köylerindeki kamplarda ilk dağıtımı gerçekleşen dergi, çocuklar arasında sevinçle karşılandı. Derginin basın lansmanı ise TRT Genel Müdürü Şenol Göka'nın da katılımıyla Urfa AFAD Harran Konteyner Kenti'nde yapıldı. Kendi elleriyle dergiyi Suriyeli çocuklara dağıtan Şenol Göka, “Suriyeli çocukları da sevindirmek istiyoruz" diyerek onlar için yapılacak pek çok etkinliğin de müjdesini verdi.





TRT Çocuk Kampta Dergisi her ay farklı konu ve temalarla kamplarda dağıtılmaya devam edecek. İlk sayısıyla büyük ilgi toplayan dergi, ikinci sayısında 'Sabır' teması ile Suriye çocuklarla buluşacak. Mülteci çocuklar için hazırlanmış ilk dergi olma özelliğine sahip olan TRT Çocuk Kampta dergisinin gönüllülerden oluşun ekibi, önümüzdeki sayılar için çalışmalarını sürdürüyor.


#TRT ÇOCUK KAMPTA
#Dergi
#Suriye
#Mülteci
9 yıl önce