|

Trump’un 270 milyar dolarlık Riyad ziyareti

ABD Başkanı Donald Trump’un ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan’a yapması, bölge ülkeleri halk ve liderleri tarafından yakından takip edildi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/05/2017 Salı
Güncelleme: 02:14 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
​Trump’un 270 milyar dolarlık Riyad ziyareti
​Trump’un 270 milyar dolarlık Riyad ziyareti
Abdullah Aydoğan- Kahire

Bir grup Arap gözlemci ziyareti Obama yönetiminin bozduğu ilişkileri düzeltme girişimi olarak algılarken, diğer grup ABD – Suudi Arabistan stratejik ilişkilerinin devamı olarak yorumluyor.

Suudi Arabistan kamuoyunda ABD ile güçlü ve stratejik bir ilişkiye girilmesinden endişe eden üçüncü bir entelektüel grup olduğu gözleniyor.

Şark el Avsat Gazetesi köşe yazarlarından Hasan Şubekşi, ziyaret ile ilgili yazısında söz konusu kaygının yersiz olduğuna işaret ederek, bölge ülkelerinden Türkiye’nin NATO üyesi ve ABD’nin stratejik ortağı olduğuna dikkat çekti.

Katar topraklarında ABD’nin askeri üssü olduğunu hatırlatan Şubekşi, ayrıca ABD ile İran arasında yapılan nükleer antlaşmayı hatırlatmıştır.

SUUD TARAFI ZİYARETİ ÖNEMSİYOR

Suudi Arabistanlı yetkililer, ziyareti son derece önemseyerek ülke ve bölge ülkelerinin çıkarları için olumlu görüyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ziyareti “tarihi” olarak nitelendirdi.

Cubeyr Arap ve İslam ülkeleri içerisinde teröre karşı işbirliği, DEAŞ’la mücadele ve İran’ın bölge ülkelerin içişlerine karışmasının engellenmesi gibi farklı konularda Suudi Arabistan’ın ABD’nin bir numaralı ortağı olduğunu da söyledi.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Ziyaretin en önemli iki gündem maddesi silah alımı ve ekonomik işbirliği ile ilgili antlaşmalar oluşturdu. İki ülke arasında 270 milyar dolar tutarında devasa antlaşmalara imza atıldı.

Söz konusu antlaşmaların en önemli bölümünü Suudi Arabistan’ın ABD’den alacağı ağır silahlar dosyası oluşturdu.

İRAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİYLE İLİŞKİSİ

Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinin, İran’daki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile de ilintili olduğu ortada.

Trump’ın “İran’ın bölgedeki düşmanı olarak” nitelendirilen Suudi Arabistan’a ziyaretinin zamanlaması önemli. İran’da seçim kampanyalarının en yoğun olduğu bir dönemde yapılan ziyaret, İran Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili önemli mesajlar içermektedir.

Trump, İran seçimleri arifesinde Suudi Arabistan ve İsrail gibi İran karşıtı ülkeleri ziyaret ederek, İran’daki muhafazakar kesimin oylarının diğer adaya kaymasını teşvik etmektedir.

FİLİSTİN MESELESİ

ABD’li Cumhuriyetçiler, iyice çıkmaza giren Filistin sorunu konusunda Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin desteğini arkasına almayı planlıyor.

Çünkü Filistin – İsrail barış görüşmelerinin tekrar başlatılması için bölge ülkeleri ciddi bir çaba içerisine girdi. Bu bağlamda Trump ziyaretinden birkaç gün önce Ürdün Kral’ı Abdullah’ın Mısır ziyareti gözden kaçmadı.

TRUMP'UN İMAJ TAZELEME AMACI

Trump yönetimi bölgedeki Obama politikalarını değiştirebilmek için, öncelikle DEAŞ’tan kurtulmak zorunda. Haliyle Rakka operasyonu konusunda bölge ülkelerinin desteğinin alınması gerekiyor.

Öte yandan seçim kampanyasında Müslüman ülkeler ve halklara karşı olumsuz ifadeler kullanan Trump, Müslümanların kıblesinin yer aldığı Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek, İslam dünyasında hakkında oluşmuş olan olumsuz imajını da silmiş oldu.

#ABD
#Donald Trump
#Riyad
#Filistin
#DEAŞ
7 yıl önce