|

Tüp bebekte başarısızlık ihtimalleri azalıyor

Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, dünyada da henüz yeni uygulanan bir tedavi ile anne adaylarından adeta “altın yumurta“ elde ettiklerini söyledi

Yeni Şafak
09:36 - 24/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 07:45 - 24/02/2016 Çarşamba
IHA

Dr. Hakan Özörnek, bir kadının yumurta rezervinin doğduğu anda belli olduğunu ve bunun hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğini söyledi. Kadın kaç yaşında ise yumurtasının da aynı yaşta olduğunu ifade eden Özörnek, kadınla birlikte yaşlanan yumurtaların gebelik şansını azalttığını söyledi.



Dr. Özörnek, 20-30'lu yaşlardaki anne adaylarından 8-10 yumurta toplarken, 40'lı yaşlardaki hastalarda yumurta toplama sayısının 1-2'ye düştüğünü kaydetti. İleri yaştaki anne adayları için dünyada yeni bir uygulamaya gidildiğini anlatan Op. Dr. Özörnek, yeni uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi:


“Anne adaylarında adetin başında 10 günlük bir tedavi ile yumurta topluyoruz, bu yumurtaları donduruyoruz. Yumurta toplama işleminden 3-4 gün sonra bir kez daha aynı şekilde ilaç tedavisi uygulayarak ikinci kez yumurta topluyoruz. Bu şekilde elde ettiğimiz 4-5 yumurtayı genetik teste tabi tutuyoruz. Çünkü 40 yaşın üzerindeki kadınlarda transfer edilen 2 yumurtadan 1'inin genetik olarak kusurlu olma ihtimali çok yüksek. Bu durumda gebe kalma şansı azalıyor ya da gebelik düşük ile sonuçlanıyor. Yani bir adet döngüsünde 2 defa yumurta topluyoruz. Bu şekilde daha fazla yumurta toplayarak sağlıklı ve kaliteli yumurta ve yüksek gebelik şansını aynı anda yakalamış oluyoruz. “



Yeni yöntemle hamilelik ihtimali yüksek


“Çifte uyarım" adı ile bilinen bu yöntemin yaklaşık 3 yıldan bu yana dünyada uygulandığına dikkat çeken Op. Dr. Hakan Özörnek, uygulama sonuçlarının başarılı ve güvenli olması sebebi ile artık kendisinin de hastalarına bu yöntemi uygulamaya başladığını bildirdi. Bu yöntemle bulunan yumurtaları “altın yumurta" olarak adlandırdıklarını söyleyen Özörnek, bu şekilde anne adaylarının hamile kalma şanslarının çok önemli oranlarda arttığını kaydetti.



Op. Dr. Özörnek, modern yaşamla birlikte geçtiğimiz yüzyılda 100 milyonun üzerinde olan sperm sayılarının üst sınırının günümüzde Dünya Sağlık Örgütü tarafından 15 milyon olarak belirlendiğini söyledi. Özörnek, bunun insan üremesini tehdit eden bir durum haline geldiğine işaret etti. Erkeklerin karşılaştığı sperm azlığının çeşitli nedenleri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Özörnek, bunlardan bir tanesinin toksinler, yani çevresel zararlı etkiler olduğunu, bunlar arasında sigarayı, alkolü, uyuşturucu maddeleri saymanın mümkün olduğunu söyledi. Modern yaşamın getirdiği tehlikeli durumlar yani sulardaki atıklar, ağır metaller, hava kirliliği gibi olumsuz etkiler de üreme sağlığını olumsuz etkiliyor.



Mikroçip uygulaması


Günümüzde kısırlık sorunlarının yüzde 50'sinde erkek faktörü mevcuttur. Sperm sayı ve hareketliliğindeki yetersizlik ya da sorunlar kendiliğinden gebelik şansını oldukça düşürmektedir. Ancak son yıllarda geliştirilen ve oldukça umut vaat eden mikroçipli tüp bebek tedavisi birçok anne ve baba adayının bu arzularını gerçekleştirmesine yardım etmiştir. Mikroçip yöntemi, Harvard'da bir Türk bilim adamı tarafından geliştirilmiştir. Türkiye'de de gitgide yaygınlaşan bu yöntem, yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Mikroçip yönteminin uygulanması ile beraber gebelik oranlarında oldukça etkin bir artış görülmüştür. Mikro akışkan çip teknolojisi ile spermler arasından DNA yapısı en ideal olan spermleri seçmek mümkündür. Bu sayede de daha iyi embriyolar oluşturulabilmekte ve oldukça başarılı neticeler elde edilmektedir. Bu yöntem ile sağlıklı spermlerin diğerlerinden ayırt edilmesi sağlanır. Sperm çipleri mikro kanalcıklardan meydana gelir. Mikro kanallar da iyi kalitedeki spermlerin seçimine yardım eder. Bu yöntem ile sağlıklı olmayan, DNA'sı ufak da olsa hasar görmüş her sperm bir bölümde toplanır. Dİğer bölümde ise, kaliteli ve hasarsız olan sağlıklı spermler mikro kanallardan geçer ve orada toplanır. Dolayısı ile sağlıklı spermlerden oluşturulan embriyolarla daha yüksek gebelik sonuçları elde edilmiş olur. Mikroçipli tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilebilir, elde edilen gebeliklerde de bebekler oldukça sağlıklı olur. Çünkü spermler seçilirken en kaliteli ve en sağlıklı olanlar tercih edilmektedir. Bu yöntemin bu denli başarılı olmasındaki kaynak, spermler arasından DNA'sı en kaliteli olan spermleri kullanmaktır. Bu sayede oluşturulacak embriyoların da DNA yapısı oldukça kaliteli olacaktır.

#Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek Uzmanı
#Op. Dr. Hakan Özörnek
#tüp bebek
#bebek
#gebe
#hamile
#kadın
#kadın sağlığı
#anne
#baba
#ebeveyn
#çocuk
#mikroçip
#çifte uyarım
8 yıl önce