|

Turizmciler endişeli

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 2015 yılına ait, ilk 5 ayı içeren raporu önemli bir bulguya işaret ediyor. 2014 yılının aynı dönemi ile kıyaslanarak incelendiğinde İstanbul'a gelen yabancı sayısı yüzde 7 oranında artarken; bu turistler milliyet bazında incelendiğinde ciddi bir değişim göze çarpıyor.

Yeni Şafak
11:16 - 22/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:19 - 22/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

İran ve Arap ülkelerinden gelen turistlerde yüksek oranda bir artış yaşanırken; batı ülkelerinden gelen turistlerde ciddi bir azalma gözleniyor.



Mayıs ayına kadar olan 5 aylık döneme göre; geçtiğimiz seneye oranla İtalyan turistlerde yüzde 17, İspanyolda yüzde 8, Rusya Federayonu'ndan gelen turistlerde ise yüzde 16 oranında bir azalma var. Bunların yanı sıra geçen seneden bu yana yüzde 35'lik bir artışla İran ve yüzde 18lik artışla Cezayir, Mısır, Ürdün, Sudan, Katar gibi Arap Ülkeleri öne çıkıyor.



Turizmciler kaygılı


Küçük Oteller Derneği Başkanı Ömer Faruk Boyacı, tedirginliğini dile getirdi:


“Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısında azalma devam ediyor ve bu durum katma değeri yüksek, butik otel anlayışındaki otelcileri ciddi bir riskle karşı karşıya bırakıyor. Bakanlığımız tarafından açıklanan 2015 yılının ilk 5 ay verileri; bu riski net bir şekilde yansıtsa da, aslında gözden kaçırılan bir nokta da var. Ülkemize gelen yabancılar turist sayısı olarak hesaplanıyor ve dolayısıyla dünyanın her tarafında konaklanan gün olarak hesaplanan bu verinin sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz. Konaklama olarak baktığımızda, Arap ülkelerinden gelen turistler, burada batılı turistlerin neredeyse iki katı daha fazla zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla ülkemize gelen Arap turistlerin oranı, yüzdelik olarak esasında çok daha yüksek bir payı kaplıyor. Bu durum, turist profilinde ciddi bir değişimi ifade etmektedir ve bu değişimden turizmciler kaygı duyuyor.”



#İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
#Turist
#Arap turistler
#Batılı turistler
#Küçük Oteller Derneği
#Ömer Faruk Boyacı
9 yıl önce