|

Türk edebiyatı tuvalde buluştu

Ressam Ebru Ceylan'ın oyuncu Selen Öztürk'le şekillendirdiği, 'Ebedi–Edebi' sergisi açıldı. 52 yazar ve şairi, tablolarla anlatan Ceylan, Orhan Veli, Yaşar Kemal, Halide Edip Adıvar, Sezai Karakoç gibi isimler için bir de öykü yazdı. Bu öyküleri usta oyuncular seslendirdi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 7/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:27 - 6/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

Sanatçı Ebru Ceylan'ın, 'Konuşan Resimler' serisinin üçüncü sergisi 'Ebedi–Edebi', Fulya Sanat Merkezi'nde açıldı. Ünlü oyuncu Selen Öztürk ile birlikte 2 yılda tamamlan çalışma, Cumhuriyet döneminin farklı akımlarından edebiyatçıların hayatlarını, kırılma noktalarını, hayallerini ve aşklarını plastik sanatlar ile edebiyatı birleştirerek gün yüzüne çıkartıyor. Farklı fikirlerin, dünden bugüne, bugünden yarına, tuvale yansıyan renkler gibi farklılık ve uyum içinde yaşamasını hayal eden sanatçı, bu sergide tarihe iz bırakan 52 edebiyatçıyı ağırlıyor.





ÇINARLARIN SESİ


Sergiye Ahmet Hamdi Tanpınar, Halide Edip Adıvar, Turgut Uyar, Orhan Veli, Özdemir Asaf, Yaşar Kemal gibi Türk edebiyatının çınarlarına Ahmet Telli ve Sezai Karakoç gibi isimler için Ceylan'ın yazdığı farklı temalardaki özel öyküler eşlik ediyor. Projenin sanat danışmanlığını usta oyuncu Bahtiyar Engin yaparken serginin kurgusunda Canberk Yıldız, seslendirmeler konusunda ise Berk Öztürk imzası var. Sergideki hikâyeleri Alican Yücesoy, Cem Davran, Caner Cindoruk, Deniz Çakır, Mert Fırat, Songül Öden gibi oyuncular seslendiriyor.





Aynı masa etrafında


Ceylan projenin çıkış noktasını, "Farklı fikirlerdeki insanların mecazi de olsa bir masada toplanma hikayesi bu" sözleriyle özetledi. Sanatçı çalışma serüvenini şu sözlerle anlattı: "80 kuşağı sonrası herkesin sevdiği İkinci Yeniler'e ben de aşıktım. Fakat geriye gittikçe kökeni çok daha derinlerde olan edebiyatçılarla karşılaştım. Kerime Nadir denince akla gelen ile Cemal Süreya denince akla gelen aynı şey olmuyor. Dönemlerinde belli bir akımın öncülüğünü yapmış 52 isim çıktı ortaya." Serginin müzik koordinasyonunu yapan Selen Öztürk ise, "Keşke çocuk ve genç bu yazarlarla tanışsa. İnsanlar bir yazarla daha terkar buluşacaksa ne mutlu bize" dedi.



#Ressam Ebru Ceylan
#Selen Öztürk
#Ebedi–Edebi
#Orhan Veli
#Yaşar Kemal
8 yıl önce