|

Türkiye kanser sıklığında AB ve ABD'nin gerisinde

Sağlık Bakanlığının son kanser istatistikleri ile Uluslararası Kanser Ajansı (IARC) verileri karşılaştırıldığında, Türkiye'de kanser görülme hızının Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD'nin gerisinde olduğu belirlendi.

Yeni Şafak
12:20 - 7/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:25 - 7/10/2015 Çarşamba
AA
Gündem
Gündem

Türkiye'nin son kanser istatistik sonuçlarını açıklayan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, hastalığın Türkiye dahil olmak üzere dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Gültekin, bu alanda mücadelenin ülkelerin sağlık stratejileri arasında önemli yer tuttuğunu söyledi.



Gültekin, yapılan analizin son beş yılın kanser verileri ile kıyaslanarak elde edildiğini, Sağlıkta Dönüşüm Programı sonrasında yüksek teknolojik imkanların sunulduğu kanser tedavisinin yanında koruyucu önlemlere ve tarama programlarına ağırlık verildiğini dile getirdi. Gültekin, bu alanda daha kaliteli hizmet sunulabilmesi için güvenli veri tabanı oluşturulduğunu anımsattı.



Hastaların üçte ikisini erkekler oluşturuyor


Son kanser istatistiklerine göre, Türkiye'de bir yıl içinde yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirten Gültekin, yeni tanı konulan vakaların üçte ikisinin erkeklerde, üçte birinin kadınlarda görüldüğünü bildirdi.



Gültekin, "Türkiye'de kanser sıklığının, AB ülkeleri ve ABD gibi gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelere göre daha düşük olduğunun" altını çizerek, "Kanser hızımızda, geçmiş yıllarda görülen artışın yavaşladığı, özellikle tütüne bağlı kanserlerde erkeklerde kanser gelişim hızının düşüşe geçtiği saptandı" dedi.



IARC tarafından yayınlanan Globocan verileri ile Türkiye istatistiklerini karşılaştıran Gültekin, "AB ülkelerinde bir yıl içinde her yüz bin erkekten 314'üne ve her yüz bin kadından 243'üne, ABD'de her yüz bin erkekten 342'sine ve her yüz bin kadından 297'sine kanser teşhisi konulurken, bu oran Türkiye'de, her yüz bin erkekten 250'sine ve her yüz bin kadından 171'ine kanser tanısı konulduğu şeklindedir" diye konuştu.



Gültekin, Türkiye'deki kanser hızının artış göstermemesinde, koruyucu uygulamalar, farkındalık yaratılması ve erken teşhis tarama programlarının başarısının bir gösterge olduğunun altını çizdi. Gültekin, bu verilerin gelecek yıllara ilişkin kanser sıklığının azalması açısından umut verici olduğu değerlendirmesinde bulundu.





Erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanseri birinci sırada


Gültekin, erkek ve kadınlarda en sık görülen kanser verilerine ilişkin de şunları söyledi:



"2008 yılında her yüz bin erkeğin 280'ine kanser teşhisi konulurken, bu rakam 2012 yılında 277 oldu. Kadınlarda ise 2008 yılında her yüz bin kadının 172'ine kanser teşhisi konulurken, bu rakam 2012 yılında 188'e düştü. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostattır. Erkeklerde, her beş kanserden birisi akciğer kanseridir. Ancak tütüne bağlı kanserlerin tamamı dikkate alındığında, erkeklerde görülen kanserlerin halen üçte birinin tütün ve tütün ürünleri kullanımına bağlı olduğu tespit edilmiştir."



Kadınlarda da en sık meme kanserinin görüldüğünü belirten Gültekin, "Meme kanseri her dört kadından birinde görülmektedir. Bir yıl içinde toplam 17 bin 630 kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur" dedi.



Gültekin, obeziteye bağlı kanserlerin de adınlarda, erkeklere göre iki kat daha fazla görüldüğüne dikkati çekti.

#kanser
#Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin
#kanser sıklığı
#AB ülkeleri
#abd
#Akciğer
#Meme Kanseri
8 yıl önce
default-profile-img