|

Türkiye'de 5 kişiden biri bağımlı

Uzmanlar her sene milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan kanser hakkında bilgiler verdi.Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, sigaranın içerisinde 50 maddenin kansere yol açtığını söyledi.

Yeni Şafak
14:06 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 12:10 - 9/02/2016 Salı
IHA

Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, '9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de sigara tiryaki oranlarının hızla arttığını belirterek, “Dünyada bir milyarı aşkın kişi tütün kullanmakta, Türkiye'de ise bu sayı 16 milyona yaklaşmaktadır" dedi.



Türkiye'de ölümlerin 4'te birinin tütün ürünlerinden kaynaklandığını aktaran Muallaoğlu şunları kaydetti: "Dünyada, tütüne karşı yürütülen mücadele çerçevesinde gelişmiş ülkelerdeki sigara tiryakilerinin oranı hızla azalırken, Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde özellikle genç kızlar ve kadınlar arasında sigara kullananların oranı giderek artmaktadır. Türkiye'de, her sene 100 bin insan sigara nedeniyle ölüyor, bunun 25 bin kadarı da kadınlardan oluşuyor. Her bir sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu kimyasal maddelerin de 50'sinin doğrudan kansere sebep olduğunun ispatlanmıştır. Sigara içme, akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir"

#Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu
#sigara
#kanser
#9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü
8 yıl önce