|

Türkiye'deki bütün ulu camilerin fotoğrafları tek albümde

Fotoğrafçı Mustafa Cambaz'ın, il il gezerek çektiği ulu cami fotoğrafları, "Türkiye Ulu Camileri" albümünde toplandı. 118 caminin 10 bin fotoğrafı seçilerek hazırlanan albümde, İslam medeniyetinin nadide eserleri yer alıyor.

Yeni Şafak
15:16 - 27/05/2016 Cuma
Güncelleme: 12:26 - 27/05/2016 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'deki ulu camilere ait 10 bin fotoğraf AKMB bünyesindeki Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı Kütüphanesi ile Millî Kütüphane arşivine de kaydedildi.
Türkiye'deki ulu camilere ait 10 bin fotoğraf AKMB bünyesindeki Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı Kütüphanesi ile Millî Kütüphane arşivine de kaydedildi.

Türkiye'deki bütün ulu camiler fotoğraflanarak bir albümde toplandı. Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanan 700 sayfalık "Türkiye Ulu Camileri" fotoğraf albümü, bugünkü Türkiye sınırları içinde bulunan 118 ulu camiden çekilmiş 10 bin fotoğraftan seçilerek hazırlandı. Albümün fotoğraf çekimleri, ülkemizin tanınmış sanat tarihi fotoğrafçısı Mustafa Cambaz tarafından 2015 yılında yapıldı.



AKMB Başkan Yardımcısı Şaban Abak, "Türkiye Ulu Camileri Fotoğraf Albümü"nün tanıtım toplantısını, aynı albümden seçilmiş 40 ulu caminin muhteşem fotoğraflarından bir sergi açılışıyla birlikte yapılacağını söyledi. Abak, Ulu Camiler Fotoğraf Sergisinin ramazan ayından hemen önce; 5 haziran pazar günü Ankara'da, Kızılay Metro İstasyonu içindeki Metro Sanat Galerisinde Ankaralıların ziyaretine açılacağını ve serginin 11 hazirana kadar aynı mekanda görülebileceğini belirtti. Şaban Abak ayrıca 10 bin ulu camii fotoğrafının AKMB bünyesindeki Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı Kütüphanesi ile Millî Kütüphane arşivine de kaydedildiğini ve araştırmacılarla valilik, belediye ve üniversitelerin bu fotoğraflardan ücretsiz yararlanabileceğini sözlerine ekledi.




Büyük Selçuklu Devleti döneminde Cuma namazını topluca kılmak için "şehir" kabul edilen yerlerde iç kalenin hemen yakınında inşa edilen ulu camiler, mimarî estetiği, taş ve ahşap işlemeciliği, minareleri, çinileri ve kitabeleriyle kültür tarihimizin en kıymetli eserlerini oluşturuyor. Taç kapılı medreseler, darüşşifalar (hastaneler), bedesten, arasta ve kapalı çarşılar ile kervansaraylar silsilesi de ulu camilerin etrafında yerini alan anıtsal kültür mirasımızın diğer şaheserlerini oluşturuyor.


#Ulu camiler
#Mustafa Cambaz
8 yıl önce