|

Türklere vize şoku

Bugünlerde Yunanistan’daki en büyük sorun nakit sıkıntısı. Maaşlarını bankalardan çekemeyen, yani paraya ulaşamayan Yunanlıların iş yavaşlatmaları nedeniyle Türkiye’deki Yunan Konsolosluğu’nda işler durdu. 10 Ağustos’tan önceye vize yok!

Yeni Şafak
11:11 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:15 - 1/07/2015 Çarşamba
Diğer

Ekonomik kriz içerisinde olan Yunanistan, İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelindeki vize faaliyetlerini de askıya aldı. Türk seyahat acentelerinden alınan bilgilere göre 20 Haziran'dan itibaren vize vermeyeceğini açıklayan Yunanistan Konsolosluğu, gelen tepkiler üzerine yeni randevu almayarak oluşan başvuruları yavaş yavaş uygulamaya koymaya başladı. İş yavaşlatma nedeniyle birçok kişi mağdur olurken, Yunanistan'a yönelik olarak dün İstanbul'dan yapılan vize başvuruları için konsolosluğun 10 Ağustos'a müracaat tarihi verdiği öğrenildi. Acentelere göre Ramazan Bayramı başta olmak üzere bu yaz tatiline yönelik şimdiye kadar vize almayanların Yunanistan turlarının tamamı tehlikeye girdi



ACENTELER ARKA KAPIDAN DOLAŞIYOR

Yunanistan tarafının vizede iş yavaşlatması ve 13 Ağustos'a tarih vermesi nedeniyle Türk seyahat acenteleri de ilginç bir formül buldu. Yunanistan'ın ucuzlaması nedeniyle bu ülke turlarının çok ilgi çektiğini ifade eden bir firmanın Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, “Özellikle bayrama yönelik birçok turumuz olumsuz etkilendi. Ancak biz de yeni bir uygulamaya gittik. Buna göre Yunanistan turlarına İtalya ve Bulgaristan'ı ekleyip bu ülkelerden vize alma yoluna gidiyoruz" ifadelerini kullandı.



Bir tur şirketinin Yurtdışı Turlar Müdürü Cihan Saray da vize sorunu nedeniyle turların iptal olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda hepsine ücretsiz iptal veriyoruz. İçeriden vize alamıyoruz. Vize için yaptığımız başvurulara 10 Ağustos öncesine tarih vermiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.



Bir başka tur şirketinin Başkanı Veli Çilsal ise önce sistem arızası denilip vize işlemlerinin aksatıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:


“Ancak şu anda vize başvurusu kabul etmiyorlar. Tur zamanı gelenleri biz de iptal etmeye başladık. Tatilcilerin turlarını paralarını iade ederek iptal ediyoruz. Uçak, gemi ve otobüs olmak üzere birçok riskimiz var. Tüm bunlar bizleri sıkıntıya sokmaya başladı."



TÜRK TURİSTTEN KOMŞUYA 700 MİLYON EURO

Yunanistan geçen yıl yüzde 23'lük rekor büyümeyle 22 milyon turist çekti, karşılığında da 17.7 milyar dolarlık turizm geliri elde etti. Yunanistan'ın turizm gelirlerinde Türklerin de önemli payı oldu. Habertürk'ün haberine göre, Türkiye'den Yunanistan'a giden turistin sayısı geçen yıl 976 bin 758 kişiye ulaştı. Yunanistan'ın İstatistik Otoritesi verilerine göre ülkeye gelen bir turist 807 dolarlık ortalama turizm harcaması gerçekleştirdiği ortaya çıkıyor. Bu da geçen yıl Türk turistin Komşu'ya 788 milyon 243 bin 706 dolar yani yaklaşık 700 milyon Euro bıraktığını ortaya koyuyor. Yani komşunun IMF'ye ödemesi gereken ancak 'ödeyemeyeceğini' açıkladığı 1.6 milyar Euro'nun neredeyse yüzde 40-45'ini Türk turistler geçen yıl Yunanistan'a bırakmış durumda.



KONSOLOSLUKTAN AÇIKLAMA: SORUN ÇÖZÜLDÜ

Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, Yunanistan'ın ülkedeki kriz nedeniyle Türk vatandaşlarına vize vermeyi durduğu yönündeki iddiaları yanıtladı. Büyükelçi Loukakis, "Teknik bir problem nedeniyle vize verme işlemi durmuştu, ancak sorun çözüldü. Türk vatandaşlarını Yunanistan'a memnuniyetle bekliyoruz" dedi.



Büyükelçi Loukakis haberler üzerine yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:


"İstanbul'daki Yunanistan Başkonsolosluğu, teknik bir problem nedeniyle geçen hafta 3 gün vize veremedi.



VİZEYE SİSTEM ARIZASI ENGELİ

Bu problem çözüldü, ve şu anda vizalar normalde olduğu gibi veriliyor. Türk vatandaşları Yunanistan'da memnuniyetle karşılanacaktır ve halklarımız arasındaki dostluğu yansıtan, misafirperverlik ve iyi komşuluk ilişkileri ruhu içinde Türk vatandaşlarının ülkemize girmesi için her türlü çabayı gösteriyoruz."



#Yunanistan
#Vize
#Yunan Konsolosluğu
#Türk turist
#Ramazan Bayramı
9 yıl önce