|

Türkmenlere yardımda birbirleriyle yarışıyorlar

Toprakları Osmanlı hâkimiyetindeyken huzur içinde yaşayan Bayır-Bucak Türkmenleri, ‘Suriye Devleti’ sınırları içerisine hapsoldukları 100 yıldan bu yana en zor dönemlerini geçiyorlar. Esed rejimi, Rusya, İran ve Hizbullah'ın saldırılarına kısıtlı imkanlarla direnen Türkmenlerin tek dayanakları ise Türkiye. Devlet kurumlarının yanı sıra STK’lar da Bayır-Bucak’ı savunan Türkmenler için seferber olmuş durumda.

Yeni Şafak ve
13:20 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 17:31 - 27/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Türkmen Dağı'nda yaşayan Bayır-Bucak Türkmenleri, Osmanlı döneminde İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinden sevk edilerek iskân edildi. 1516 yılından 1918 yılına kadar kesintisiz 402 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında kalan bölge, Suriye Devleti sınırında kaldığı dönemin en zor günlerini yaşıyor. 27 Türkmen köyünün yer aldığı Türkmen Dağı ve çevresi; Esed'in rejim ordusu, Rusya, İran ve Hizbullah güçlerine karşı ölüm kalım savaşı veriyor.



Bayır-Bucak Türkmenleri sınırlı imkanlarla dünya devlerine karşı topraklarını korumaya çalışırken en büyük desteği kuşkusuz Türkiye'den görüyor. Devlet kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da yardım konusunda adeta yarıştığı bölgeye bu güne dek milyonlarca liralık insani yardım ulaştırıldı.




Türkmenlerin sıcak yemeği Kızılay'dan

Saldırılar nedeniyle evlerini terk ederek Hatay'ın Yayladağı sınırına yakın yerlere sığınan binlerce Türkmen'in yanı sıra evlerinde bombaların gölgesinde yaşam mücadelesi veren siviller için de ilk günden bu yana seferber olan Kızılay, son yaşanan saldırılardan sonra yardımlarını arttırdı. Sınır üstünden bölgeye gıda, çadır, kışlık kıyafet, temiz su, kadın ve çocuk ihtiyaç malzemesi sevkiyatı yapan kurum, ilk etapta 605 adet çadırı Bayır-Bucak Türkmenlerine teslim etti. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, başta Türkmenler olmak üzere 5 yıl içinde sınırdan geçirilen insani yardım malzemelerinin toplam tutarının 1 milyar lirayı geçtiğini açıkladı.



Türk Kızılayı, 11 bin 950 adet battaniye, bin 415 adet yatak, 26 bin 300 adet konserve gıda, 30 bin adet ekmek, 11 bin 375 parça kışlık kıyafet, çocuklar için süt, biberon, bisküvi ve bez yardımında bulundu. Ayrıca Yayladağı'nda kurduğu kampüste sıcak yemek hazırlayarak sınır üstünden Türkmenlere ulaştıran Kızılay, ihtiyaç duyulan günlük ekmeği ise mobil fırınında pişirdikten sonra Bayır-Bucak Türkmenlerine ulaştırıyor. Her gün yaklaşık 7 bin adet üretilen ekmek, yaşam mücadelesi veren insanlara ulaştırılıyor. Bu yardım seferberliği için Türkmen yazarak 2868'e atılacak 1 SMS karşılığı 10 TL bağışta bulunmak mümkün.



AFAD koordinasyonuyla 500 milyon liralık insani yardım

Suriye ve Irak'tan gelen toplam 53 bin Türkmen'i barındıran Türkiye, 10 bini Bayır-Bucak Türkmeni olmak üzere 30 bin kişiyi Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na ait barınma merkezlerinde misafir ediliyor. Türkmenlerin misafir edilmesinin dışında bulundukları ülkelere de AFAD koordinasyonunda yardım götürülüyor. AFAD, Suriye'ye ulaştırılan 1 milyar 136 milyon TL'lik toplam yardımın 500 milyon TL'lik kısmını Hatay'ın karşısındaki bölgelere gönderildiğini açıkladı.



Yoğunlaşan saldırılardan kaçarak Yayladağı sınırında bulunan Yamadi köyüne gelen 2 bin 500 Türkmen'e yardımda bulun AFAD, sınırın Suriye tarafına 12 insani yardım noktasından yıllardır yardım ulaştırıyor. Bu noktalardan biri olan Yayladağı İnsani Yardım Noktası, direkt olarak Bayır-Bucak bölgesine açılıyor. Yalnızca Yayladağı noktasından bugüne kadar 45 milyon TL'lik yardım gönderildi.



İHH 1 yılda 120 TIR gönderdi

Sadece son bir yıl içerisinde Türkmenlerin yaşadığı bölgeye 120 TIR dolusu yardım malzemesi gönderen İHH İnsani Yardım Vakfı, bu kapsamda 295 ton un, 45 bin gıda paketi, 60 ton hurma, 35 bin battaniye, 12 bin bebek paketinden oluşan yardımları bölgeye ulaştırdı. Bunun yanında kuru gıda, kışlık kıyafet, sağlık malzemeleri, ilaçlardan oluşan yardımlar da bölgede ihtiyaç sahipleri Türkmenlere teslim edildi.



Yardımların dağıtımlarını, Cebel Tavrus Çadır Kenti, Lazkiye Kampı, Yamadi Kampı, Kensebbe, İKKO, Rebia bölgelerinde gerçekleştiren İHH, hayırseverlerin katkılarıyla toplanan bin adet battaniye, 3 bin adet konserve, 500 adet sünger yatak, gıda kolisi ve hasır ile 26 ton patates ve 10 ton içme suyunu saldırıların arttığı geçtiğimiz hafta içinde bölgeye ulaştırdı. Türkmenlere yapılan yardımlara katılmak isteyenler bütün telefon operatörlerinden TURKMENDAGI yazıp 3072'ye SMS göndererek 5 TL bağışlayabiliyor.



Deniz Feneri Derneği'nden son 5 günde 3 TIR

Savaş başladığından bu yana Suriye'ye toplam 60 milyon lira tutarında insani yardımda bulunan Deniz Feneri Derneği, Türkmendağı bölgesine de 6 milyon 218 bin liralık yardım ulaştırdı. Artan saldırılardan ötürü Türkmendağı'na yapılan yardım çalışmalarını arttıran dernek, son 5 günde 3 TIR dolusu gıda, ilaç, giyim, temizlik malzemeleri ve battaniyeyi yola çıkardı.



Bölgede en acil ihtiyaçlardan biri olan ekmek yapımı için geçtiğimiz hafta 25 ton un gönderiminde bulunan Deniz Feneri, Kasım ayı içerisinde konteyner afet evlerinden oluşan 18 sınıflı bir okul kurdu ve Türkmen bölgesindeki Usame Ablak Hastanesinin ihtiyaçlarının karşılanmasına destek vererek ilaç ve medikal malzemelerinin sevkiyatını gerçekleştirdi. Yürütülen kampanyalara destek vermek isteyenler SURIYE yazıp 5560'a SMS gönderip 5 TL bağışlayabilir.



Yeryüzü Doktorları Bayır-Bucak'ta 50 bin kişiye hizmet veriyor

2011 yılından bu yana Suriye'deki yardım çalışmalarını sürdüren Yeryüzü Doktorları, o günden bu yana ülkede çok sayıda sağlık merkezi kurdu ve düzenlenen yardım kampanyalarıyla önemli miktarlarda medikal malzeme ve ilaç gönderimi gerçekleştirdi. Savaş bölgesine 5 yılda 36 milyon TL'ye varan yardım ulaştıran Yeryüzü Doktorları, 864 bin liralık ilaç ve medikal malzemeyi Suriye'deki Yamadı Hastanesi'ne götürülmek üzere yola çıkardı.



Yeryüzü Doktorları, 1 yılı aşkın süredir Bayır-Bucak bölgesinde 50 bin kişinin hizmet aldığı, Lazkiye kırsalının tek cerrahi hizmet veren sağlık kurumu olan Yamadı Hastanesi'nin işletme giderlerini de destekliyor. "1 SMS 1 Kutu İlaç" kampanyası ile bölgeye sürekli ilaç desteği sağlanırken, gönüllü sağlık ekipleri de sahada çalışmalar yürütüyor. Yeryüzü Doktorları'na destek olmak için SURİYE yazıp 6612'ye SMS gönderilebiliyor.



Sadakataşı Derneği Türkmen Dağı çalışmalarını arttırdı

3 yıldan bu yana Türkmen Dağı'na yardım çalışmaları düzenleyen Sadakataşı Derneği, son saldırılar üzerine çalışmalarını arttırdı. Türkiye sınırına doğru yola çıkan Türkmenlere yatak, battaniye ve acil ihtiyaç malzemeleri gönderilerek ilk yardımlar ulaştırıldı. 300 gıda kolisi, 500 yatak ve 15 bin konservenin yanı sıra 1 TIR bakliyat ve 2 bin 500 adet battaniyenin gönderimi gerçekleştirildi. Ayrıca Suriye halkının tükettiği PİTA-LAVAŞ ekmeği üreten mobil fırın Yayladağ'a hareket etmek üzere. Çok sayıda bebek bezi ve bebek maması da gönderilenler arasında.



Şuanda bölgede bulunan yönetim kurulu üyesi Cevdet Hasbal'ın verdiği bilgilere göre, bölgedeki en acil ihtiyaçlar; hazır gıda, battaniye, bebek mama ve bezi, kışlık kıyafet ve temizlik malzemeleri olarak sıralanıyor. Çalışmalara destek vermek isteyen bağışçılar, BAYIRBUCAK yazıp 2989'a kısa mesaj göndererek 5 TL'lik destekte bulunabiliyor.



Beşir Derneği'nin hedefi her ilden bir TIR

Beşir Derneği, 5 yıldır Suriye halkına yönelik olarak sürdürdüğü insani yardım çalışmaları kapsamında bu güne kadar Türkiye ve Suriye içerisinde 1 milyondan fazla kişiye ulaştı. Yoğun bombardıman altında kalan Bayır-Bucak ve civarında yaşayan halka yönelik bir acil yardım kampanyası başlatan dernek, ilk etapta Yayladağı üzerinden Bayır-Bucak Türkmenlerine 25 ton gıda malzemesi, bin battaniye, muhtelif giyim malzemeleri, çadır ve ısınma gereçleri gönderdi.



Yayladağı'n da bir koordinatörlük oluşturan Beşir Derneği, temsilciliği bulunan her ilden yardım TIR'ları kaldırmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca günlük 100 bin ekmek üreten fırın da Bayır-Bucak Türkmenlerinin hizmetine sunulmuş durumda. Yardım çalışmalarına destek olmak için Suriye yazıp

4042'

ye mesaj göndererek 5 TL bağışta bulunmak mümkün.


İMKANDER'den 3 milyon dolarlık ilaç yardımı

2011 yılından bu yana düzenli olarak Suriye'ye yardımlarını ulaştıran İMKANDER, özellikle son aylarda Türkmendağı'nda yaşayan Bayır-Bucak ve Halep Türkmenlerine yönelik saldırıların artmasıyla bölgeye gönderdiği ilaç ve tıbbi malzeme yardımlarını arttırdı. Düzenlenen ilaç kampanyasıyla bugüne kadar 3 milyon dolar değerinde ilaç ve medikal malzemeyi Türkmenlere ulaştıran İMKANDER, ülkemize gelen yaralıların rehabilite edilmesi ve yatalak hastaların bakımı için Gaziantep, Hatay ve Kilis'te bulunan yaralı evlerini de destekliyor.



Battaniye, sünger yatak ve temel gıda maddelerinden oluşan erzak yardımlarını önemli oranda arttıran dernek, son 2 haftada bölgeye 300 bin TL değerinde ayni yardım ulaştırdı.



Yardımeli Derneği bölgede

Suriye'de insanlık dramı başladığı andan itibaren çalışmalarını sürdüren Yardımeli Derneği, bugüne dek sadece Hatay'da 210 bin kişiye yardımcı oldu. Dernek, bir taraftan muhtaç mültecilerin günlük ihtiyaçlarını karşılarken diğer taraftan özellikle okul çağındaki çocukların eğitimlerini devam ettirmeleri noktasında 2013 yılından itibaren Yardımeli Suriye Okullarını, milli eğitim yerel ve mülki idarelerle işbirliği yaparak hayata geçirdi.



Dernek başkanı Dr. Sadık Danışman, yönetim kurulu üyeleri ve gönüllüler, Hatay ve çevresindeki okullar başta olmak üzere diğer insani yardım çalışmalarını yerinde görmek geçtiğimiz günlerde bölgeye bir ziyaret gerçekleştirdi.




Hayrat İnsani Yardım Derneği de Bayır-Bucak'taki mazlumlar için acil olarak 2 adet insani yardım TIR'ını bölgeye gönderdi. Temel ihtiyaç malzemelerinin yanında gönderilen bir TIR un da Yayladağı'nda bulunan Kızılay fırınına indirildi. En kısa sürede 4 TIR daha acil yardım gönderilmesi hazırlıkları sürdüren dernek, konserve, acil gıda paketleri, bebek maması, süt ve bebek bezi malzemelerini hazırlamayı sürdürüyor. Kısa mesaj kampanyasına katılmak için “Acil Yardım Bayırbucak“ yazarak 3674'e göndermek gerekiyor.




Suriye Türkleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği'nin kurucuları arasında yer aldığı, 2,5 yıldan bu yana 30 farklı kurum tarafından sadece Suriye için çeşitli yardım faaliyetlerine imza atan 'BİZ ÜMMETİZ PLATFORMU' ise bu güne dek bölgeye 50 milyon liranın üzerinde yardım ulaştırdı. Son bir ay içinde Suriye'ye 2 bin çuval un, bin 500 koli su, 3 bin battaniye, 5 bin elbise, 3 bin çocuk montu ve bin adet gıda kolisi ulaştıran platform, topladığı yardımları Kızılay aracılığı ile dağıtıyor.


#Bayır-Bucak Türkmenleri
#Türkmen Dağı
#İnsani yardım
#İHH
#Deniz Feneri
#Kızılay
#AFAD
#Sadakataşı
#Beşir Derneği
#İMKANDER
#Yeryüzü Doktorları
8 yıl önce