|

Üç dilli ve üç çeneli doğan buzağı taburcu oldu

Ordu'nun Akkuş ilçesinde doğan, üç çenesi ve üç dili bulunan buzağı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuşturuldu. Buzağı tedavisinin sona ermesiyle Çökek köyünde yaşayan Şahin Sevinç tarafından köye götürüldü. Annesine kavuşan buzağıya hayata tutunduğu için 'Hayati' ismi verildi.

Yeni Şafak
12:03 - 29/04/2016 Cuma
Güncelleme: 12:09 - 29/04/2016 Cuma
AA
 Ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan Prof. Dr. Ahmet Özak, buzağının çene ve dilinin tek sayıya indirildiğini  söyledi.
Ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan Prof. Dr. Ahmet Özak, buzağının çene ve dilinin tek sayıya indirildiğini söyledi.

Çökek köyünde çiftçilikle uğraşan Şahin Sevinç'in ineğinin yaklaşık bir ay önce doğurduğu üç çenesi ve üç dili olan buzağı, Hayvan Hastanesi'nde yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. Sahibi Sevinç'in köye geri getirdiği buzağı, annesine kavuştu. Çiftçi Sevinç, yeni ameliyat olması nedeniyle buzağıya biberonla beslemeye devam ediyor.



Ameliyatı yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özak, yaptığı açıklamada, üç çenesi ve üç dili bulunan buzağının tamamen iyileştiğini ve sahibine teslim edildiğini söyledi. Buzağıya hayata tutunduğu için ''Hayati'' adını verdiklerini belirten Özak, tedavi gördüğü bir ay süresince buzağının hastanenin maskotu haline geldiğini ifade etti.



Buzağının artık kendi başına beslenebildiğini aktaran Prof. Dr. Özak, ''Anomalisinden dolayı beslenemeyen ve biberonla beslediğimiz buzağı şimdi annesini emebilecek. İstediği gibi çimenlerde otlayabilecek. Buzağının çene kemiklerini parçaladık, tek çene haline getirdik. Üç dilini birleştirerek tek dil yaptık, tedavi süreci bitti. Dünyada ilk kez böyle bir anomalili hayvanı ameliyatla sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.'' dedi.





Tamamen iyileşmesine şaşırdı


Hayvan Hastanesi'nin bahçesinde, öğrenciler ve hastane personelinden buzağısını teslim alan Şahin Sevinç, büyük şaşkınlık yaşadı. Tamamen iyileşmesine şaşıran ve buzağıyı öpen Sevinç, ameliyatın başarılı geçmesinden mutluluk duyduğunu dile getirdi.



Sevinç, ''Ordu'nun Akkuş ilçesinden buraya tedavi için getirirken hiç umudum yoktu ama yine de getirdim. Şimdi çok mutluyum. Hastanede buzağıya Hayati adını vermişler. Köyüme büyük bir mutluluk ve sevinçle dönüyorum.'' diye konuştu.



'Çocuğum gibi ona acıdım'


Buzağının annesine kavuşmasının sevincini yaşadığını anlatan Sevinç, şöyle konuştu:



"İlk doğduğunda besleyemiyorduk. Süt verdiğimizde tıkanıp kalıyordu. Çocuğum gibi ona acıdım. Kendi çocuğum olsa hastaneye götürmeyecek miydim? Bunu düşündüm ve sağlığı için tedaviye götürdüm. Allah razı olsun, profesörlerimiz çenesini, dilini yaptılar ve bize teslim ettiler. Şimdi ise beslenmesi iyi. Sütü güzel emiyor, o zaman hiç ememiyordu."



Sevinç, çene ve dilinin zarar görmemesi için buzağıyı biberonla beslemeye devam ettiklerine işaret ederek bir süre sonra buzağının annesini emmeye başlayacağını kaydetti.




#Anne sütü
#OMÜ Veteriner Fakültesi
#Ordu
#Prof. Dr. Ahmet Özak
#üç çeneli üç dili buzağı
8 yıl önce