|

Üç harfliler korkutmuyor

Hablis adlı cinin genç bir kızın bedenine musallat oluşunu konu eden Üç Harfliler: Hablis, bu durum etrafında yaşanan bir dizi trajik olayın izini sürüyor. Hikâye ve senaryosundaki problemlerle dikkat çeken film, yerli korku filmlerindeki cin saplantısının geldiği noktayı özetler nitelikte.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/08/2015 Pazar
Güncelleme: 09:01 - 16/08/2015 Pazar
Yeni Şafak

Evin genç kızı Serpil, tuhaf hareketleriyle anne babasının dikkatini çeker. Bu gizemli hareketler kısa bir süre sonra ürkütücü boyutlara ulaşmaya başlar. Dedesi torununun cinler tarafından rahatsız edildiğini söylese de Serpil'in inançsız babası bunlara inanmak istemez. Olaylar içinden çıkılmaz bir hal aldığında tüm aile olup bitenin büyük bir tehlike olduğunu anlamaya başlar. Ancak iş işten geçmiş korkutucu güçler aileyi çoktan avucunun içine almıştır bile.



Üç Harfliler 2 Hablis, yönetmen Murat Toktamışoğlu'nun yapımcılığını yaptığı 2010 yapımı Üç Harfliler: Marid'in devam filmi. Çeşitli korku yapımlarına senarist, yapımcı ya da yönetmen olarak imza atan Toktamışloğlu, Hablis'in senaryosunu da kendisi kalemi almış. Başrollerini Kısmet Ekin Tekinbaş, Cansu Fırıncı, Erkay Yavuz, Ezgi Fidancı ve Elvan Albat'ın paylaştığı Hablis, son dönem cin temalı korku filmlerinin hemen tüm olumsuz özelliklerini taşıyan bir yapım olarak çıkıyor karşımıza. Kurgu ve tekniği nispeten özenli olan filmin hikâye, senaryo ve oyunculukları vasatın çok altında bir düzeyde seyrediyor.





Cin saplantısı kaliteyi düşürüyor


Üç Harfliler: Hablis, son yıllarda sayıları hızla artan korku filmlerine dair önemli bir sorunu yeniden hatırlatmış oldu. Neredeyse tamamı cin temalı filmlerin büyük bir kısmı özensiz dilleri ve derme çatma senaryolarıyla dikkat çekiyor. Cinler ve kimi dini kavramları adeta saplantıya dönüştüren ve bu yolla seyirciyi maniple ettikleri aşikar olan bu tarz filmler genel seviyeyi düşürmenin yanı sıra samimi yerel arayışları da önemli ölçüde örseliyor. Klasik bir dürtüyle dini kavram ve değerleri bilime karşı savunmaya çalışan kimi yerli korku filmleri, çoğu kez gülünç duruma düşürdükleri imam karakterleriyle seyirciyi ikna etmiyor, tam aksine dini terminolojiye bakışı negatif yönde etkiliyor.



Bir dizi tutarsızlık


Filmin senaryosu oldukça sıkıntılı. Güncel hayatla bağdaşmayan ve çoğu kez mizah sınırlarında gezen yapay diyaloglar, birbirinin tekrarı çok sayıda gereksiz sahne, anlamsız kimi ayrıntılar ve gereğinden uzun süresi, filmi adeta bir tutarsızlıklar yığınına dönüştürüyor. Makyaj ve tavırlarıyla entrika peşinde koşan alımlı bir kadını andıran evin annesi, yaş itibariyle karısı ve kızıyla uyuşmayan baba, diyalog ve yüz hatlarıyla komik tavırlar sergileyen psikolog, hastane görevlileri ve cinci imam karakterleri, filmi korku türünden çok komedi tarzına yaklaştırıyor. Küçük kız kardeşin korkular saçan ablasının odasında uyumaya devam etmesi, bu aile dışında neredeyse hiçbir şekilde insanlara rastlanılmaması, karakterlerdeki yapaylık ve daha birçok problem, filmdeki özensizliği pekiştiriyor.




Merdiven Baba geldi


Yönetmenliğini Hasan Tolga Pulat'ın üstlendiği, başrollerini Hacı Ali Konuk, Esra Dermancıoğlu, Emin Gümüşkaya ve Bengü Şen'in paylaştığı Merdiven Baba, haftanın yerli yapımlardan. Hikâyesi kadar mesajlarıyla da dikkat çeken filmde karısı ve çocuklarına karşı kendisini ispat etmeye çalışan bir babanın trajikomik hikâyesi anlatılıyor. Çevresi, eşi ve çocukları tarafından başarısız bulunan Fazlı, onu terk eden ailesini geri kazanmak için satın aldığı Merdivenli Araba ve gelişen olaylar sayesinde, bir gecede ezik bir adamdan bir halk kahramanına dönüşür.



Dünyanın sonu belirsiz


İki kafadarın çıktığı ilginç bir dünya yolculuğunu anlatan Dünyanın Sonu, çekiminden iki yıl sonra Türkiye'de vizyona girdi. Başrollerini aynı zamanda filmin yönetmenleri de olan Derek Lee ile Clif Prowse'un paylaştığı film, sorunlu senaryosuna rağmen ilginç bir tarzın kapısını aralıyor.



Bir yıl boyunca dünyayı dolaşmak isteyen ve bu sırada da attıkları her adımı kayda alan iki arkadaşın korku dolu hikâyesinde olaylar, Paris'te güzel bir kadınla tanışmalarıyla karanlık ve umulmadık bir açıda yönlenir. Evlerinden kilometrelerce uzaktaki maceraperest ikili, bu karanlık gücün kaynağını, kendilerini yok etmeden bulmak zorundadır.



Geçmiş 'geçmişte' kalmaz!


Dördü yerli olmak üzere sekiz filmin vizyona girdiği bu haftanın dikkat çeken yapımlarından olan Geçmişten Gelen, bir karı-kocanın eski dostlarının gelişiyle yaralanan ilişkisini konu ediyor. Film Başrollerini James Bateman, Rebecca Hall, Joel Engerton ve Busy Philipps paylaşıyor. Yönetmenliğini Joel Edgerton'un üstlendiği filmde, eski bir arkadaşın gelişiyle ilişkileri sarsılmaya başlayan bir çiftin hikâyesi konu ediliyor. Simon ile Robyn huzurlu bir çifttir. Yeni bir başlangıç yapmaya hazırlanan çiftin hayatı, Simon'ın eski bir tanıdığı olan Gordo ile karşılaşmasıyla altüst olur. Simon ilk anda Gordo'yu hatırlamaz bile. Fakat sürekli karşılarına çıkan bu tuhaf adamın sürpriz ziyaretleri çiftin yaşamında tedirgin ve tehdit edici bir hal almaya başlar. Zamanla Simon geçmişindeki karanlık sırlarıyla yüzleşmek zorunda kalırken Robyn, eşini hiç tanımadığını fark edecektir.


#Murat Toktamışoğlu
#Üç Harfliler
#Hablis
9 yıl önce