|

Üç şehir üç manevi merkez

Türkiye'nin bir çok şehrinde yılın 365 günü ziyaretçisi eksik olmayan ancak Ramazan aylarında ziyaretlerin daha da yoğunlaştığı manevi merkezler vardır. Bunların başında da Eyüp Sultan Türbesi ve Camii gelir.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2016 الأحد
Güncelleme: 19:08 - 28/05/2016 السبت
Yeni Şafak

İstanbul'da Medine iklimini yaşatan, Kâbe ve Mescid-i Nebeviye'den sonra belki de en fazla ziyaret edilen kutsal mekândır Eyüp Sultan. Peygamber efendimizin sancaktarı, mihmandarı, komutanı ve arkadaşı, İstanbul'un en aziz misafiri Ebu Eyyüb-el Ensari'nin ruhaniyetinin kuşattığı bu merkez; sünnet olacak çocuklardan, gelin ve damatlara; kaseti yeni çıkan sanatçıdan, zorlu bir maça çıkacak futbolcuya, kalbinde filizlenen ilk ibadet sevgisini tadandan, şifa arayanlara kadar herkesin bir arada olduğu, manevi âhengin dalga dalga yükseldiği bir atmosferi yaşatan yerdir. Ebu Eyyüb-el Ensari Hazretleri adına yaptırılan ve halk arasında Eyüp Sultan olarak bilinen Eyüp Camii ve Türbesi, İstanbullu ya da İstanbul'u gezip görmeye gelen Müslümanlar için en önemli ziyaretgahtır.







Emir Sultan Külliyesi, Bursa'nın manevi merkezlerinden birisi ve şehrin en önemli ziyaretgâhıdır. Yıldırım Bayezid'in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına, 1. Murad devrinde yaptırılan külliyede; Emir Sultan'ın türbesi, cami ve hamam yer alıyor. Külliyenin önemli ögesi türbede medfun olan Emir Sultan, Osmanlı Devleti kuruluş döneminin ünlü din âlimi Seyyid Emir Buhari'dir. Soyu Hz. Hüseyin'e dayanan Emir Sultan, Yıldırım Bayezid'in kızı Hundi Fatma Hatun ile evlenir, 1429'da vefat edene kadar Bursa'da yaşar. Anlatılanlara göre; Buhara'da doğan Emir Sultan, tahsil için Mekke'ye gitmeyi plânlarken gördüğü bir rüya üzerine Anadolu'ya doğru yola çıkar. Rüyasında gördüğü 3 kandil ona kılavuzluk eder. Bursa'ya geldiğinde kandiller yok olduğu için şehre yerleşir. Osmanlı'nın ilk şeyhülislamı, dönemin Bursa kadısı olan Şemsettin Fenari'nin yanında yetişir. Emir Sultan, padişahların sefere çıkmadan önce ziyaret edip duasını aldıkları çok saygın bir insandı. Anadolu'nun Müslümanlaşmasında etkili oldu. Müritleriyle birlikte 1422'deki İstanbul kuşatmasına da katıldı.







Ankara Hacı Bayram Camii ve Türbesi; Eyüp Sultan ve Emir Sultan gibi adı türbeyle birlikte anılan camilerdendir. Müslümanlar için Ankara'da önemli bir ziyaretgâhtır. Akşemseddin'in hocası, Bayramiyye Tarikatı'nın kurucusu Hacı Bayram Veli'nin ruhaniyetinin kuşattığı bu mekân aynı zamanda Ankara'nın sembol yapılarındandır. Cami, bizzat Hacı Bayram-ı Veli tarafından 1427 yılında Ogüst Tapınağı'na bitişik olarak inşa ettirilmiş. Caminin altında Hacı Bayram Veli ile öğrencileri Akşemseddin, Eşrefoğlu Rumi ve müridlerinin kullandığı çile odaları mevcut. Mihrap duvarına bitişik Hacı Bayram Türbesi, camiden iki yıl sonra 1429 yılında yapılmış. Büyük mutasavvıf Hacı Bayram Veli'nin bir çok güzel nasihatı bulunuyor. Bunlardan biri de kabir ziyaretleriyle ilgili. “Dünya gamından, nefsin sıkıştırmasından hafifleyip kurtulmak istiyorsanız, kabristanları sık sık ziyaret ediniz” diyor büyük veli. Mü'minler de bu çağrıya icabet ediyor.




#Eyüp Sultan Türbesi
#Emir Sultan Külliyesi
#Hacı Bayram Camii
٪d سنوات قبل