|

Umudun peşinden koşun!

Güncel edebiyatın önemli isimlerinden yazar Dimitris Sotakis'in yeni romanı "Bir Süpermarketin Hikayesi" Türkçe'de... Issız adaya düşen Roviros'un serüvenini anlatan yazar, "İnsanların umutlarının peşinden koştuklarını görmek istiyorum" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/05/2017 الثلاثاء
Güncelleme: 01:35 - 23/05/2017 الثلاثاء
Yeni Şafak
Dimitris Sotakis
Dimitris Sotakis

“İnsanın alışveriş yaparken neye ihtiyacı var? Lunaparktaki bir çocuk gibidir o, evet budur! İyi tasarlanmış ürünler, güler yüzlü çalışanlar, görkemli bir gün sözü veren bir atmosfer, arkadaşlarla yemek, ada serinliği…” Pasifik'te bir adadayız. Kahramanımız Roviros, bir kaza sonucu ıssız bir adaya düşer. Hayatı sorgulamaya başlar ve Avustralya'daki yaşamının ne kadar anlamsız olduğunu fark eder. Kişisel tarihini yeniden başlatmaya karar verir. Artık en büyük hayali bir aile ve muhteşem bir kariyerdir. Bu kariyerin ilk adımı da ıssız bir adada açacağı süpermarkettir! Eleştirmenler tarafından güncel edebiyatın önemli isimlerinden biri olarak gösterilen, 2010 Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü'nün sahibi Yunan yazar Dimitris Sotakis'in "Bir Süpermarketin Hikayesi" kitabı okurla buluştu. Biz de İstanbul'a gelen yazarla buluştuk. Romanın serüvenini konuştuk...

Bir adada süpermarket açma fikri ve hikayesi nasıl doğdu?

Kitaplarımı yazarken yerel mevzulardan ziyade insanoğlunu ilgilendiren şeylerden bahsetmeyi seviyorum. Bu sefer insanların hiç yaşayamadıkları, sahip olamadıkları bir hayattan bahsetmek istedim.

Çevremizde kimse yokken ve hayatta yapayalnız kaldığımızda bile hırslarımız devreye giriyor...

Kahramanımız kitapta yalnız kaldığı zaman karar verebilmeye başlıyor. Hayallerimin peşinden koşmam lazım diyebiliyor. İnsanların, evimde oturuyorum, işim ve bir maaşım var demekten ziyade bir şekilde kendilerini yeniden bulmayı, umutlarının peşinden koştuklarını görmek istiyorum. Bu konuda çok iyimserim. Herkeste de bunu görmek isterim.

Siz böyle bir durumda olsanız ne yapardınız?

Romandaki karakterle biraz benziyoruz. O biraz paranoyak, biraz aklını kaçırmış bir adam. Benim yapabileceğim şeyler değil. Ben ona benziyorum fakat mutsuz bir şekilde yaşamaktansa bir hayal içinde mutlu şekilde yaşamayı tercih ederdim.

DÜNYA HASTALIK İÇİNDE
Adada tek başına kalıp bir şeyler yapma durumu biraz sembolik gibi. Sanki bugün, koskoca bir dünyada yalnız kalmamızı çağrıştıyor.

Dünya büyük bir hastalık içerisinde. Bu hastalıklardan en büyüğü ise bence yalnızlık. İnsanlar kalabalığın arasında olsa bile aslında yalnızlar. Örneğin içine kapanık insanlar evlerinde oturup sosyal medyada beğeniler alıp kendilerini sosyalleşmiş zannederek yalnız bir şekilde yaşıyorlar.


Çağdaş Robinson öyküsü
Bu sizce de çağdaş bir Robinson Cruose hikayesi mi?

Yazarken aklıma bile gelmemişti. İnsanlar bir hikayede her zaman istediklerini bulurlar. Elbette böyle bir amacım yoktu ama Fransa'da ve Yunanistan'da da böyle dönüşler aldım.

#Dimitris Sotakis
#Edebiyat
#Robinson Cruose
٪d سنوات قبل