|

Umut hep vardır

Yönetmen Burak Serbest'in ilk uzun metraj filmi 'Yeni Başlayanlar İçin Hayatta Kalma Sanatı', ailesini kazada kaybeden bir gencin hayata tutunma çabasını duygulu fakat yüzeysel bir dille beyaz perdeye taşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/05/2017 Pazar
Güncelleme: 22:04 - 13/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeni Başlayanlar İçin Hayatta Kalma Sanatı
Yeni Başlayanlar İçin Hayatta Kalma Sanatı

Genç yönetmen Burak Serbest'in aynı zamanda senaryosunu da yazdığı 'Yeni Başlayanlar İçin Hayatta Kalma Sanatı' isimli ilk uzun metraj filmi, 36. İstanbul Festivali'nin ardından bu kez vizyonda seyirci karşısına çıktı. Daha önce kısa metraj ve belgesel filmlerle adını duyuran Serbest, filmde ailesini kazada kaybeden 20 yaşındaki bir gencin yeniden hayata tutunma çabasına yoğunlaşıyor. Başrollerini Edip Tepeli, Doğa Nalbantoğlu, Açelya Devrim Yılhan ve Kıvanç Deniz Yavuz gibi genç oyuncuların paylaştığın filmde usta oyuncular Suna Selen ve İpek Tenolcay da yan rollerde gençlere omuz veriyor.

ZAAFLARA YENİK DÜŞÜYOR

Filmin hikâyesi klasik aslında. Anne-baba ve küçük kardeşini bir kazada kaybeden Kayra, kendine yeni bir hayat kurmaya karar verir ancak acılara yenik düşmeye başlayarak intiharın eşğine gelir. Sevdiği kızdan yüz bulamaması yalnızlığını hepten körükler. Tek dayanağı ise en yakın arkadaşı Sertaç'ın yardımıyla bir karavan bulup yollara düşen Kayra'yı hayata bağlayacak sürprizler bekliyordur. Yönetmen arayış ve hayata tutunma üzerine inşa ettiği hikâyesini beslemek için sıklıkla günübirlik olaylara başvurmuş ancak senaryo ve diyalogların arka planını büyük ölçüde boş bırakmış. Bir yandan hayata, ölüme, veinsan ilişkilerine dair esaslı sorular yöneten yönetmen, ne yazık ki cevapları oldukça yüzeysel olay ve ayrıntılarda bulmaya çalışmış. Her ne kadar baş karakterinin arayışını duyarlı bir dille aktarmaya çalışsa da film, vasat kurgusu, hikayeye hizmet etmeyen sıradanlıktaki diyalogları, klişelerle örülü sahneleri ve melodrama yakın duygusuyla ciddi zaaflar barındırıyor. Film özellikle ikinci yarısından itibaren dağılan olay örgüsü, gereksiz karakter ve ayrıntılar sebebiyle derinleşemiyor, aksine zayıf oyunculuklar ve sorunlu senaryosunun da katkısıyla vasat bir çerçevede kalıyor. Zaman zaman orjinal çıkışlar yakalasa da yönetmen bu ilk uzun metraj işinde beklentileri karşılamaktan uzak kalıyor.


  • Vizyon kararı cesaret örneği
  • Öte yandan uzun metraj bir film macerasına atılmak, yalnızca yapım süreciyle sınırlı kalmayan vizyon yarışına kısıtlı imkanlarla girişmek takdire şayan bir cesaret örneği. Festivallerde serseri mayın misali gezinen derme çatma 'deneysel' zaiyatlara nazaran Burak Serbest'in (zaaflarına rağmen) meramını anlatabilen bir iş çıkardığını ayrıca belirtmeliyim. Doğal performansıyla filme lezzet katan küçük oyuncu Kıvanç Deniz'i de ayrıca tebrik etmeli.
#Sinema
#Film
#Sanat
7 yıl önce
default-profile-img