|

Ünlü oyuncunun anneannesinin fotoğrafı 50 TL'lik banknotlarda

50 TL'lik banknotlarda fotoğrafı bulunan, Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye, ünlü oyuncunun anneannesi.

Yeni Şafak
11:56 - 9/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:07 - 9/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

50 TL'lik banknotların üzerinde fotoğrafı olan Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Topuz, ünlü oyuncu Suna Selen'in anneannesi.



Fatma Aliye kimdir?

9 Ekim 1862'de İstanbul'da doğdu. Tarihçi Ahmed Cevdet Paşa ile Adviye Hanım'ın kızıdır. Kendisine özel bir eğitim verilmese de ağabeyi Ali Sedat Bey'in evde özel hocalardan aldığı dersleri dinlemesi sayesinde kendini geliştirdi. Fransızca merakının ortaya çıkması üzerine ders alarak bu dili çok iyi düzeyde öğrendi.

Zafer Hanım'ın 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman mevcutsa da yazarın tek romanı olduğu için Zafer Hanım değil, beş roman yayımlayan Fatma Aliye Hanım ilk kadın romancı unvanını almıştı.

Suna Selen kimdir?

Suna Selen, 1 Temmuz 1939 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Atatürk Kız Lisesi'ni bitirdikten sonra Beşiktaş Belediye Konservatuarı Tiyatro Bölümünden mezun olmuştur. Devlet Tiyatrosu oyuncusu olan Suna Selen, aynı zamanda sanat yönetmenliği yapmakta olup, üniversitede 1 yıl Akademik Resim, 1 yıl Hukuk, 1 yıl Felsefe-Sosyoloji eğitimi almıştır. Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler filminde canlandırdığı kötü kraliçe rolü ile izleyicilerin hafızasına kazınan, karakter oyuncusu Suna Selen, güzelliği, keskin mimikleri ve oyunculuk gücü ile sinemamızın en önemli karakter oyuncularından biridir.

Zincirbozan filminde Rahşan Ecevit'i canlandıran Suna Selen, birçok sinema filmi ve dizide rol almıştır.

2010 yılında New York'da Beş Minare, Kara Murat Mora'nın Ateşi ve Devrimden Sonra adlı sinema filminde oynamıştır. Oyunculuk kariyerine Hayat Devam Ediyor adlı dizi film ile devam etmiştir.

#Fatma Aliye
#Suna Selen
#Para
#Banknot
6 yıl önce