|

Uzmanlardan kritik uyarı

Uzmanlar aşırı sıcakların, özellikle yaşlı ve çocukların vücut sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirterek, yaz aylarında sıvı kaybına bağlı olarak özellikle orta yaş ve üstü kişilerin sıvı elektrolit dengesinin bozulabileceği uyarısında bulundu.

Yeni Şafak
20:13 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 17:13 - 4/08/2015 Salı
IHA

Sıcağın olumsuz etkilerine karşı bol su ve sıvı tüketimi, açık renkli ve pamuklu giysiler giyilmesi, özellikle kronik hastalıkları olanların beslenmesine dikkat etmesi ve besinlerin sağlıklı koşullarda saklanmasını öneren İç Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Abbas Zülfüoğulları, aşırı sıcakların vücut sağlığı üzerindeki etkileri ve önlemleri konusunda bilgi verdi.



“KRONİK HASTALIĞI OLANLAR HAFİF BESLENMELİ"

Yaz sıcakları ile değişen sıvı elektrolit dengesinin, özellikle hipertansiyon ve diyabet hastalarında önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Dr. Abbas Zülfüoğulları, diyabet hastalarının yaşamları boyunca uymaları gereken diyete yaz aylarında da önem vermesi, hipertansiyon hastalarının da sıcaklarda beslenmelerine özen göstermesi gerektiğini söyledi. Dr. Zülfüoğulları, “Her iki hasta grubu da tuz alımını kısıtlamalı, az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı gibi özellikle doymamış yağ asidinden zengin bitkisel sıvı yağlarla yapılan yiyecekleri tüketilmelidir. Özellikle her gün çeşitli taze sebze ve meyve tüketmek, bağırsakların düzenli çalışması açısından önemlidir. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller mutlaka sofrada olması gereken besinlerdir. Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi ve aşırı tuz içeren yiyecekler tüketilmemelidir" dedi.


“AÇIK RENKLİ VE PAMUKLU GİYSİLER TERCİH EDİLMELİ"

Yaz sıcaklarında giyim şekline de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Zülfüoğulları, naylon içerikli ve teri emmeyen kumaştan yapılan giysilerin, özellikle yaz sıcaklarında sağlığı tehdit edebileceğini kaydetti. Dr. Zülfüoğulları, “İçerisinde rahat hareket edilebilecek, açık renkli keten ve pamuk içerikli giysiler tercih edilmelidir. İç giysilerinde mutlaka pamuktan olmasına özen gösterilmelidir. Pamuk, terleyen vücudun terini kolayca emer ve vücudun toksik atıklardan korunmasını sağlar. Bunlarla beraber güneşten ve sıcaklardan korunmak için güneş gözlüğü, şapka veya şemsiye kullanılmalıdır. Şapka kullanırken de mutlaka açık renkli olmasına özen gösterilmedir" ifadelerini kullandı.



“BESİNLER BUZDOLABINDA SAKLANMALI"

Sıcak havalarda besinlerin korunması ve saklanmasının da son derece önemli olduğunu belirten Dr. Züllfüoğulları, “Besinler sıcakta daha çabuk bozulabildiğinden, mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Süt, yoğurt gibi kolayca bozulan gıdaların kısa süre içerisinde tüketilmesi önerilmektedir" şeklinde konuştu.

#sıcak hava
#beslenme uyarısı
#Dr. Abbas Zülfüoğulları
9 yıl önce