|

Vapur bize Saramago’nun emaneti

Şair Adnan Özer bu kez bir dergi ile karşımıza çıktı. İki yıllık çalışmanın ürünü olan 'Vapur', edebiyatın medyası olmayı hedefliyor. Özer, derginin Portekizli yazar Jose Saramago'nun bir emaneti olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:06 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Talha Menteş
Fotoğraf: Talha Menteş

Geçtiğimiz günlerde yayın hayatına merhaba diyen Vapur Edebiyat, edebiyat çevrelerine yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. İlk sayısında tüm dikkatleri üzerine toplayan derginin yayın yönetmeni Adnan Özer, uzun bir yolculuktan sonra hedefe ulaştıklarını söyledi. Derginin çıkış öyküsü de epey ilginç.

ULUSLARARASI BİR PROJEYDİ

Ünlü yazar Jose Saramago ile yaptığı bir konuşmadan sonra harekete geçtiğini söyleyen Özer, hikayeyi şöyle anlatıyor: “Saramago ile yaptığımız son görüşmede bir edebiyat fikri ortaya çıktı. Birlikte Yaşayabiliriz İstanbul. Uluslararası bir proje olarak planladık. Merkezi ve ilk ayağı da İstanbul olacaktı. Daha sonra İspanya ve başka ülkeler gelecekti. Bu fikir bana cesaret verdi ve artık bir dergi oluşturup yayınlamam gerek dedim. O da gülümsedi. Derginin uluslararası bağlantılarını da birlikte yapacaktık. Ancak olamadı. Bu nedenle, Vapur'u Saramago’nun emaneti olarak görüyorum.”

KAMUSAL ALANDAYIZ

Dergiyi edebiyatın medyası fikri üzerinden tasarladıklarını dile getiren Özer, "Ben bu dergiyi edebiyatçılar tartışıp, konuşsun diye çıkarmıyorum. Dergimiz daha çok kamusal alana yönelecek. Kamusal alanda ama bir edebiyat grubunun çıkardığı bir dergi. "Vapur'da okuyucu deneme, eleştiri, araştırma, haber, yorum, röportaj ve tanıtım köşeleri bulacak. Dergiyi alanları bekleyen bir diğer sürpriz ise öykü, şiir ve hikayelerden oluşan bir ek” Özer, bu konuyla ilgili de şöyle söylüyor: "Bunu bir ek olarak görmeyelim. Vapur 1 ve yanında Vapur 2 olarak değerlendirelim. Örneğin bir röportajın ya da haberin yanında şiir olmaz. Yer vereceğimiz hikayeler uzun ise dergideki akışı bozar. Böylece okuyucunun edebi yazılara odaklanacağı bir sayı daha vermiş olacağız. Önümüzdeki sayılarda bunu genişleteceğiz. Okuyucuya yeni sürprizler sunacağız.”



Genç yazarlara kapımız açık
İki yıl süren bir hazırlık sürecinin ardından çıkan derginin kadrosunda; Ercan Kesal, Haydar Ergülen, Enis Batur, Adnan Özyalçıner, Atilla Birkiye, Baki Asiltürk, Can Gürses, Talin Azar, M. Can Doğan gibi Türk edebiyatının etkin isimleri var. Genç yazarlara kapılarının her zaman açık tutacaklarını belirten Adnan Özer, Vapur Edebiyat’ı bir edebiyat okuluna dönüştürmek istediklerine de dikkat çekiyor.

#​Şair Adnan Özer
#Vapur
6 yıl önce