|

Warcraft mı, Yüzüklerin Efendisi mi?

Dünyaca ünlü World of Warcraft oyunu beyazperdeye yansıyor! Kafalarda ise 'Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi'nin yerini alıp almayacağı sorusu oluşuyor.

Yeni Şafak
12:27 - 11/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 12:14 - 9/03/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Blizzard Entertainment'a ait olan World of Warcraft (WoW)

oyunu, sonunda beyazperdeye yansıyacak. Uzun zamandır birçok yapımcıdan teklif alan Blizzard, ince eleyip sık dokuduğundan olsa gerek filmin haklarını kimseyle paylaşmadı. Üzerine toz kondurmadıkları, 12 milyonu aşkın oyuncu kitlesi ile Word of Warcraft, sonunda iki yapımcı firma ile sinemaya uyarlanmaya hazırdı!



Yapımcılığını Legendary Pictures ve Atlas Entertainment firmaları ile paylaşan Blizzard Entertainment, ince eleyip sık dokuyarak, Moon (2009) filmiyle sinemaya esaslı bir giriş yapan Duncan Jones'u seçti. Başrolde ise Wikings dizisinden tanıdığımız Travis Fimmel, Azeroth kralı Anduin Lothar'ı canlandıracak.



Film 10 Haziran'da vizyona girecek. Oyunun hayranlarının filmi sabırsızlıkla beklediğini biliyoruz. Şimdilik haberimizdeki fragmanla yetineceksiniz.








Warcraft mı, Yüzüklerin Efendisi mi?


Birçok kişinin şimdiden düşündüğü şey ise, Warcraft'ın Yüzüklerin Efendisi'nin (ilk üç filmi) yerini alıp alamayacağı… Hal böyle olunca, bazı koşullara açıklık getirmemiz gerektiğini düşündük.



Word of Warcraft, dünya piyasasına ilk kez 1994 yılında bilgisayar oyunu olarak tanıtıldı. Peşi sıra gelen genişletme paketleri ve yenilikleriyle şu anda "en popüler

oyunu" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş bulunmakta. Ayrıca 2001 yılından beridir WoW dünyasını konu edinen 20'den fazla kitap piyasaya sürülmüştür. Duncan Jones'un ve Charles Leavitt'in senaryoyu hazırlarken kullandıkları temel kaynak bu romanlar ve oyun dünyası oldu.




J.R.R. Tolkein'in yazdığı epik fantezi türündeki Yüzüklerin Efendisi romanı, ilk kez 1954 yılından 1955 yılına kadar üç ciltlik bir seri olarak yayımlandı. Bu üç cilt Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüş olarak isimlendirildi. 150 milyonun üstünde bir satış rakamına ulaşan roman, daha sonra yönetmen Peter Jackson tarafından üçleme olarak ilk kez 2001 yılında sinemaya aktarıldı. Bilgisayar oyunlarına da konu olan eser, ilk kez 2004'te bilgisayar oyununa uyarlandı.



Kıyaslamak adil değil


Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin 94 senesindeki animasyon, makyaj ve sinemanın teknik imkanları doğrultusunda çekildiğini düşünürsek, Duncan Jones bu konuda bir hayli avantajlı görünecektir. Günümüz teknolojisi sayesinde Warcraft'ın harika bir görsel ziyafet yaşatacağı kesin. Gişe rekorları konusundaki birinci etken bu, ikincisi ise Warcraft'ın hali hazırda aktif 12 milyonluk bir oyuncu kitlesi olması.



Bunun yanı sıra Jones

, filmin mekanlarını, kostümlerini ve her türlü görsel tasarımını hali hazırda olan bilgisayar oyunundan

temin edebilecekken, Peter Jackson romanlardan başka bir kaynağa sahip değildi.



Bu iki film neden karşılaştırılıyor?


Warcraft'ın fragmanın izlerken bende uyandırdığı his, 'Yüzüklerin Efendisi'nin lüks ambalajlı hali' oldu. Bu hisse kapılmamın sebebi ise belli başlı benzerliklerden dolayı.



Fragmanda kartalın üzerine düşen, ve onunla savaşa giden Azeroth kralını gördünüz. Sizce de Gandalf'ın kartallarını andırmıyor mu? Orkların bütün dünyaya savaş getirmesi ve diğer ırkların yok edilmesi konusunda tehdit oluşturması da yeni bir şey değil. Tolkein bu konuya 1954 yılında romanlarında yer vermişti. Farklı ırkların bu tehdide karşı ittifak kurmaları ve iki ayrı ırk arasında aşk yaşanması konuları da yine Yüzüklerin Efendisi'ni andırıyor.



WoW oyun dünyasını tanıyanlar Tolkein'in romanlarını okuduğunda yada Peter Jackson'ın üçlemesini izlediğinde daha açık benzerlikleri fark edeceklerdir.



Bu tür benzerlikler WoW dünyasını 'çalıntı' yada 'kalitesiz' yapmıyor elbette. Kaldı ki böyle bir durum olsaydı Blizzard çoktan milyonlarca dolarlık bir telif hakkı ödemiş olurdu. Aynı zamanda WoW dünyasının bu denli popüler olması da beklenemezdi. Bu benzerlikler sadece, insanların 'iki büyük rakip' algısı oluşturmasına sebep oluyor.







Kıyaslamanın zihinlerde doğmasına sebep olan unsurlar bunlardı, peki kıyaslanmalı mı? Hayır. 1994 yılındaki sinema imkanları ile 2016 yılındaki sinema imkanlarını bir tutmak doğru olmaz. Özellikle de popüler kültürün oluşturduğu sinema anlayışına kıyasla, asla yapılmamalı. İki film birbirinden ayrı bir biçimde değerlendirilmeli.



Ayrıca Blizzcon'un böyle bir rekabet duygusuyla hareket ettiğini düşünmüyoruz. Firma, alanındaki en iyi art grubuyla ve mükemmeliyetçi yapılarıyla iddialı bir filme imza attıklarına eminiz.



Warcraft: İki Dünyanın İlk Karşılaşması
, Türkçe dublaj fragmanı





#Warcraft
#Yüzüklerin Efenisi
#Bizzcon
#Blizzard
#Fragman
8 yıl önce