|

Yaz ödemiyle geldi

El ve ayaklar damar hastalıkları, varisler, kronik hastalıklar, hormonal bozukluklar, yüksek tansiyon, karaciğer ve böbrek yetmezliği ve kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak şişebiliyor. Eğer bu tür rahatsızlıklar yoksa, yaz sıcaklarında el ve ayak şişmesi en çok karşılaşılan durumlardan biri olarak kendini belli ediyor. Bunun da başlıca nedeni hareketsizlik ve yeterli sıvı alınmaması ve sıcağa bağlı olarak damarların genişlemesi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:19 - 5/08/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Özellikle yaz aylarında sıcakların etkisiyle diğer zamanlara oranla fiziksel aktivitelerimiz azalabiliyor ve daha hareketsiz bir yaşam geçirebiliyoruz. Bu atalet durumuna bağlı olarak uzun süre aynı pozisyonda durmak, damarlarda sıcağa bağlı genişleme ve damarlardan cilt altına sıvı kaçağına neden olduğundan, el ve ayaklarda da şişme ve uyuşmaya neden olabiliyor.


Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Op. Dr. Mehmet Emin Güneş, “sıcağa bağlı artan sıvı ihtiyacı ve aşırı terlemenin el ve ayak şişmelerini tetiklediğini” söylüyor ve devam ediyor:


“Uzun süre ödemin basısına bağlı uyuşmadan dolayı, hareket kısıtlılığı ve sıvı tüketimi az olan tüm durumlarda el ve ayak şişmeleri görülebiliyor.”



Yaşlılar daha çok şişiyor


Yaşlılarda özellikle kalp hastası olanlarda ve özellikle kullanılan yüksek tansiyon ilaçlarının etkisiyle el ayak şişmeleri daha çok görülebiliyor.



Duş alırken dikkat!


Yazın sıcak suyla yıkanılmaması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Güneş, “sıcak su, varisi olan hastalarda damarı daha da genişletecek ve ayak şişmesine neden olacaktır, bu nedenle soğuğa yakın ılık su ile yıkanılmalıdır. Soğuğa yakın ılık duş ödemin daha da artmasının önüne geçerken, sıcak su ödemi daha da arttıracaktır."



Ağırlığı fazla olan daha çok içmeli


Sıvı/su tüketimi ile ilgili önerilerin ortalama 70 kg. ağırlığındaki kişiler göz önüne alınarak söylendiğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr.


Mehmet Emin Güneş şunları söylüyor:


“ Günde en az iki lt su tüketimi 70 Kg. ağırlığındaki kişiler için önerilir. Vücut hacmi büyüdükçe, ağırlık ne kadar fazlaysa sıvı alımı arttırılmalıdır.”



İdrarın rengi ne söylüyor ?


İdrarın rengi hem vücuttaki hastalıklar ve hem de vücudun neye ihtiyacı olduğu ile ilgili sinyal veriyor. Yrd. Doç. Dr. Güneş, yazın su kaybının olup olmadığının nasıl rahatlıkla anlaşılabileceği ile ilgili şunları belirtiyor: “İdrarın rengi açıksa su ihtiyacı yoktur. Fakat idrarın rengi koyuysa vücudun suya ihtiyacı var demektir. Tabii düzenli kullanılan bazı ilaçlar da idrar rengini koyulaştırabilir. Bunun ayrımını da söylemekte fayda var.”



Soda yerine maden suyu


Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş karıştırılan bir konuyu da şöyle açıklığa kavuşturuyor:

Maden suyu doğal kaynak suyudur, sodada ise sıkıştırılmış gaz vardır ve yapay oluşturulmuştur. O nedenle sıvı ihtiyacının bir kısmı da maden suyundan karşılanabilir. Her yaş grubu günde 1 adet maden suyu tüketebilir.



Siyah çay, yeşil çay ve diğer çaylar sıvı kaybına neden olabilir. Yaz aylarında tüketimi sınırlandırılmalıdır.



Alkol sıvı kaybının en büyük nedenidir.



Eğer ödem varsa


Eğer ödem bulunuyorsa,”kalp ritminin bundan olumsuz etkileneceğini ve hem de vücut metabolizma hızının düşmesine neden olduğu"nun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş, “bu durumda da uykuya meyil, konsantrasyon bozukluğu, dikkat ve hareket azlığı görülür ve bu da kısır döngü halinde kilo almaya neden olabilir" diyor.



HER GÜN İÇİN ÖNERİ

Gün sonunda en az 10 dk eller ve ayakların kalp seviyesinin yukarısına kaldırılması gerektiğine de vurgu yapan Op. Dr. Mehmet Emin Güneş, “bu pozisyon yerçekimine bağlı olan ödemi azaltmakta ve her yaş grubundaki insanların yapması faydalı olacaktır. İşten evine dönen herkes bu sıcak günlerde yapmalıdır" dedi.


#ödem
#Mehmet Emin Güneş
#kilo alma
9 yıl önce